Bir maliyeci olarak siyaset biliminin inceleme alanına da giren bir konuda kitap çalışması yapma fikri, bugüne kadar bu alanda doktora düzeyinde bir çalışma yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bu alanda çalışma yapmanın zorluklarını bilmeme rağmen Vergi Politikalarının Uygulanmasında Ekonomik Çıkar Gruplarının Rolü'nü konusunu seçtim. Vergi politikalarının oluşumunda yada uygulanmasında ekonomik baskı gruplarının ilişkisi bilinmesine rağmen, bu ilişkiyi somutlaştırmak pek kolay değildir.
"Rüşvetin bile belgelendiği" günümüzde bu ilişkileri somutlaştırmak neden mümkün olmasın diye bir soru akla gelebilir. Ancak ekonomik baskı grupları–vergi politikası ilişkisini somut bir biçimde belgelemek mümkün olmasa bile verdiğimiz örnekler ve bu örnekler için yaptığımız yorumlar bu ilişkiyi önemli ölçüde somutlaştırmaktadır.
İşte bu çalışmada biz konuyu baskı gruplarının mali ve ekonomik alandaki, özellikle vergi ile ilgili kanuni düzenlemeler üzerindeki etkilerini Türkiye deneyimi çerçevesinde inceledik. Baskı gruplarının kanuni düzenlemeler üzerindeki etkilerinin tam anlamıyla belirlenmesinin kolay olmaması, Türkiye uygulamasından seçtiğimiz örneklerde güçlüklerle karşılaşmamıza yol açmıştır. Fakat, baskı gruplarının etkinliklerinin mümkün olduğunca belirgin olduğunu düşündüğümüz örneklere yer verdik.