Katma Değer Vergisi Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 01.01.1985 tarihinden KDV tebliğlerinin tek tebliğ altında toplandığı 26.04.2014 tarihine kadar idare tarafından toplam 123 tebliğ ve 67 sirküler yayımlanmıştır. Söz konusu dağınıklık ve karmaşık yapıyı düzenlemek amacı ile 26.04.2014 tarihinde KDV Genel Uygulama Tebliği çıkarılmış ve tüm tebliğler tek tebliğ altında düzenlenmiştir. Ancak Genel Uygulama Tebliği'nin yayımlandığı tarihten bugüne kadar geçen süre içinde, genel tebliğde değişiklik veya tebliğe ekleme yapılması amacıyla 11 yeni tebliğ daha çıkarılmıştır.
Öte yandan idare tarafından mükelleflerin izahat taleplerine karşılık olarak verilen özelgeler de, vergi uygulamaları açısından oldukça önemli bir yere gelmiştir.
Bu çalışmada temel hedef, dağınık ve karmaşık olan katma değer vergisi mevzuatını örnek olaylar üzerinden açıklamaktır. Örnek olaylar üzerinden anlatım yapılırken, kanuni mevzuat ile ikincil düzenlemelere detayları ile yer verilmiş, ayrıca idare tarafından verilen özelgeler ile idarenin yerleşik görüşü haline gelmiş hususlara da değinilmiştir.
Öte yandan çalışma da, katma değer vergisinde bir ihtisas alanı olan iade müessesine ilişkin olarak kapsamlı uygulama örneklerine yer verilmiştir. Katma değer vergisi alanında belki de en fazla ihtilaf konusu yaratan bu konu hakkında, okuyucunun kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olması ve konunun detayları ile anlaşılabilmesi hedeflenmiştir. Böylelikle okuyucuların hem katma değer vergisinin genel sistematiğini kavraması hedeflenmiş hem de özellikli hususlar okuyucu ile buluşturulmuştur.
Bu haliyle çalışma; mesleki yetki ve yeterlik sınavına hazırlananlara, vergi uygulayıcılarına ve mali hukuk alanında akademik çalışma yapan kişilere de fayda sağlayacaktır.
(Önsözden)