Kitabın gerek temel yönetim ve organizasyon konularını, gerekse de güncel yaklaşım ve uygulamaları içermesine özen gösterilmesine çalışılmıştır. Bu kapsamda akademik çevrelere olduğu kadar, sektöre de yardımcı olabilecek bir eser ortaya konulması temel amaç olmuştur.
İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon kitabı, toplam on yedi bölümden oluşmaktadır. Kitabın ilk iki bölümünde, yönetim kavramı ve süreci ile yönetim düşüncesinin gelişimi anlatılmakta ve bir anlamda da, yönetim ve organizasyon disiplininin temellerine yer verilmektedir. Daha sonraki beş bölüm; önderlik, motivasyon, iletişim, stres ve çatışma konularına ayrılmıştır.
Bu konuların gerek örgütsel, gerekse de yönetsel etkinlik ve verimlilik üzerinde doğrudan etkilerinin olması, biraz daha detaylı olarak ele alınmalarına neden olmuştur. Stratejik yönetim başlığını taşıyan sekizinci bölüm, günümüzde işletmeler açısından taşıdığı hayati önem nedeniyle ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dokuzuncu bölümde toplam kalite yönetimi konusu incelenmiş, onuncu bölümden itibaren, modern sonrası yeni ve çağdaş konulara yer verilmiştir.
Sırasıyla kıyaslama, dış kaynak kullanımı, değişim mühendisliği, güçlendirme, örgütsel öğrenme ve örgüt geliştirme, takım çalışmaları, şebeke örgütler ve zaman yönetimi konularında, okuyucuya ihtiyaç duyabileceği düşünülen temel kavram ve yaklaşımların verilmesi amaçlanmıştır.