Katma değer vergisi, yasal düzenlemelerin yanı sıra yoğun bir şekilde ikincil düzenlemelerle yönetilen bir vergidir. Bugüne kadar yayımlanan çok sayıda genel tebliğin yanı sıra Bakanlar Kurulu kararı ve sayısız mukteza ve Danıştay kararı, konuyla ilgilenenlerin içinden çıkmakta zorlandıkları bir durum ortaya çıkarmıştır.
Genel tebliğlerde yürürlükten kaldırılan kısımların ayıklanması, birbirleriyle çelişen muktezalardan hangisinin Gelir İdaresinin nihai görüşünü yansıttığı ve yargı kararları arasındaki farklılıkların hangi görüş çevresinde istikrar kazandığı konularında hakkında enine boyuna bir çalışma yapmadan sonuç almak mümkün olmamaktadır.
Bu kitap bu düşüncelerle ve okuyucunun anlayacağı bir dille ve sadelikte yazılmaya çalışılmıştır. Kitap konu ve müessese bazında kaleme alınmış ve bölümler arasındaki irtibatlar yapılan atıflarla sağlanmıştır.
Kitap 88 bölüme ayrılmıştır. Her konu başlığı altında o konuyu ilgilendiren bütün hususlar açıklanmaya çalışılmıştır. Birden fazla bölümle ilgili hususlar bir bölümde ayrıntılı olarak anlatılmış, diğer bölümlerde kısa açıklamalardan sonra ayrıntılı açıklama yapılan bölüme atıf yapılmıştır.
Kitap profesyonel vergiciler kadar, vergi mevzuatına az aşina olan kişiler de düşünülerek kaleme alınmıştır. Bu husus hem madde bazlı açıklama yerine konu ve başlık bazlı bir yaklaşım seçilmesinde, hem de konuların daha sade ve anlaşılabilir bir şekilde ortaya konulmasında dikkate alınmıştır.