Çalışma, üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, vergi normunun uygulanma süreci, vergi borcunu etkileme çabaları, bu çabaların özel hukuk işlemlerinde yoğunlaşma nedenleri ve Özel hukuk işlemlerinin vergisel saiklerle biçimlendirilmesi, ekonomik yaklaşımın işlevi, Türk ve Alman huku-kundaki gelişimi ve vergi hukukundaki konumu üzerinde durulmuştur.
Çalışmanın ikinci bölümü, ekonomik yaklaşımın alt başlıklarından birini oluşturan "ekonomik yorum"a ilişkindir. Bu bölümde, vergi normlarının yorumu, yorum yöntemleri, bu yöntemler arasındaki ilişkiler, vergi yasalarında boşluk ve doldurulması konuları incelenmiş; daha sonra da ekonomik yorum, ekonomik yorumun yorum teorisindeki konumu, ekonomik yorumun uygulanma koşulları ve sınırları ele alınmıştır.
Üçüncü Bölümde vergi normunun uygulanmasında somut maddi olayın (vergiyi doğuran olay) saptanması ve nitelenmesi, bu çerçevede özel hukuk işlemlerinin vergi yasaları karşısındaki konumu ve vergi yasalarını dolanmaya yönelik özel hukuk işlemleri (peçeleme) incelenmektedir. Sonuç kısmında çalışma neticesinde ulaşılan sonuçlar özetlenmiştir.
(Girişten)