Çalışmanın giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında, "Türk Medeni Kanunu'nda Kendi Malzemesini Kullanarak Haksız Yapı Meydana Getirilmesi"nin önemi, tarihsel gelişimi ve bazı hukuk düzenlerinde ele alınış biçimi incelenmiştir. Haksız yapının tarihsel gelişimi incelenirken, Roma Hukuku ve Mecelle'ye temas edilmeye çalışılmıştır. Daha soma ise Türk Hukukunda konunun tarihsel gelişimi ortaya konularak, haksız yapı kurumunun nasıl bir gelişim geçirdiği, gerek 743 ve 4721 sayılı Medeni Kanunlar gerekse de diğer yasal mevzuat göz önüne alınarak incelenmiştir. Son olarak aynı başlık altında bazı hukuk düzenlerinde konunun düzenleniş biçimi ele alınarak, özellikle İsviçre, Alman ve Avusturya Hukuklarına temas edilmiştir.
Çalışmanın birinci bölümünde, haksız yapının türleri, haksız yapının bir türü olan ve tez konumuzu da oluşturan, kendi malzemesini kullanarak başkasının arazisinde haksız yapı meydana getirilmesinin unsurları incelenerek, benzer müesseselerle karşılaştırılması yapılmıştır.
Özellikle çalışmanın temelini oluşturan ikinci bölümünde ise kendi malzemesini kullanarak başkasının arazisinde haksız yapı meydana getirilmesinin hüküm ve sonuçları incelenmeye çalışılmıştır. Söz konusu inceleme yapılırken, sırayla arazi sahibi ve malzeme sahibinin haksız yapı meydana getirilmesi sonucu hangi hakları haiz olduğu üzerinde durulmuştur.
Çalışmanın son bölümünü oluşturan üçüncü bölümünde ise, kendi malzemesini kullanarak başkasının arazisinde haksız yapı meydana getirilmesine ilişkine TMK hükümlerinin diğer bazı kanunlar karşısında uygulama alanı ve hükümsüzlük veya iptal yaptırımlarına tabi tutulan sözleşmelerde haksız yapı halleri ele alınmıştır.
Bu bölüm kapsamında öncelikle Gecekondu Kanunu ve İmar Kanunları ele alınmış; daha soma ise hükümsüzlük ve iptal yaptırımlarına tabi tutulan sözleşmelerde haksız yapı hali incelenmiştir. Eser sözleşmelerinde (inşaat sözleşmelerinde) sözleşmeden dönülmesi durumunda ise haksız yapıya ilişkin hükümlerin uygulama alam bulup bulunmayacağı, yine bu bölümde değerlendirilmiştir.