KALİTENİN TARİHİ: NEREDEN NEREYE
1. Müşteri İhtiyaçları ve Ürün Özelliklerine Uygunluk
24
2. Memnuniyet ve Memnuniyetsizlik İki Zıt Duygu Değildir
25
B. Kelime Olarak “Kalite” ve Kavram olarak “Kalite”
25
D. Kalite İçin Nasıl Bir Yönetim: Juran Teslisi
27
E. Toplumsal Gelişme Sürecinde Kalite
28
1. İlkel Toplumlar: Aile.
29
2. Köy: İşgücü, Emek Bölüşümü, Uzmanlaşma
29
3. Köy Pazarı: Dikkatli Müşteri
29
4. Ticaretin Büyümesinin Etkileri
30
6. Esnaf ve Zanaatkâr Birlikleri: Ahilik Teşkilatı ve Loncalar
32
i. Loncalarda Çırak, Kalfa ve Usta İlişkisi
37
7. Denetim ve Denetçiler
38
8. Devletin Kalite Yönetimine Katılması
38
9. İşaret, Mühür ya da Alamet–i Farika
39
F. Sanayi Devrimi: Fabrikaların Doğuşu
40
1. Fabrika Sisteminde Kalite Kontrolü.
42
3. Taylor’un Bilimsel Yönetim Sistemi
43
4. Kalite Güvencesinin Yükselişi
44
G. Yirminci Yüzyıl ve Kalite
46
1. Bilim ve Teknolojideki Büyük Gelişme
46
2. İnsan Güvenliği, Sağlığı ve Çevreye Yönelik Tehditler
47
3. Devletin Kalite Düzenlemelerine Katılması
47
4. Tüketici Koruma Hareketin Doğuşu
48
5. Kalite Üzerine Yoğunlaştırılmış Uluslararası Rekabet
48
YÖNETİM YAKLAŞIMLARININ EVRİMİ
A. Yönetim Yaklaşımlarının Evrimi
53
B. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı
56
C. Neo–Klasik Yönetim Yaklaşımı
57
D. Modern Yönetim Yaklaşımları
59
E. Kalite Düşüncesinin Arka Planı
63
F. Kaliteye Geçiş ve Örgütsel Değişim Zorunluluğu
66
G. Yeni Yönetim Paradigmaları
71
2. JIT (Tam Zamanında) Üretim
76
H. Global Rekabet ve Kalite
80
KALİTENİN KAVRAMSAL GELİŞİMİ
A KALİTENİN KAVRAMSAL ARKA PLANI
89
B. Çok Kullanılan Bir Kavram Olarak Kalite
95
C. Kalite Kavramının Ayrıntılarını Anlama
103
3. Müşteri ve Üreticiye Göre Kalite
105
4. Beklentilere Uygunluk Olarak Kalite
111
5. Değer Açısından Kalite
111
6. Teknik Ayrıntılara Uyum Açısından Kalite
112
7. Mükemmellik Olarak Kalite
112
F. Toplam Kalite Kontrol
116
1. Kalite Çemberleri ve Çalışma Esasları
119
2. Kalite Çemberlerinin Kurulması ve Amaçları
119
3. Kalite Çemberlerinin Kuralları
121
4. Çember Çalışmalarında Liderin Rolü
123
5. Çember Üyeleri ve Görevleri
124
6. Kalite Çemberlerinin İşleyişi
126
7. Kalite Çemberlerinin Temel Araçları
127
8. Çember Çalışmalarında Kullanılan Formlar
128
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN DOĞUŞU
A. Toplam Kalite Yönetimi’nin Kavramsal Yapısı
133
B. Toplam Kalite Yönetimi’nin Tarihi Gelişimi
134
C. Toplam Kalite Yönetimi’nin Amaçları
138
D. TKY’nin Dayandığı Temel Fikirler
140
3. Sürekli Geliştirme
142
5. Açıklık ve Güven İlişkileri
146
TKY VE GELENEKSEL YÖNETİM İLİŞKİSİ
C. İşgören Davranışlarının Algılanmasında Tutarlılık
150
D. Ast–Üst İlişkilerinde Paradigmal Değişim
151
E. İşgörenleri Geliştirme
152
F. İşgücü Eğitimine Yatırım
152
G. Kalite İle İlgili Karar ve Müşteri Beklentileri
153
H. Temel Karar Verme Tarzı
153
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE
A. Ishikawa Uygulamaları
157
B. Juran’ın Uygulamaları
160
C. Crosby’nin Uygulamaları
163
D. Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı
166
E. Deming’in Uygulamaları
167
I. Toplam Kalite Yönetiminin Süreç Olarak Uygulanması
174
2. Kalite Hedefleri, Strateji ve Politikalarının Belirlenmesi
181
3. Kalite Planlarının Gözden Geçirilmesi
182
4. Kalite Planlarının İçeriği
182
5. Kalite Politikalarının Oluşturulması
184
6. Kalite Yönetimi Unsurlarının Örgüt İçinde Tesis Edilmesi
185
A. Kalite Ödüllerinin Önemi
189
B. Malcolm Baldrige Kalite Ödülü
190
C. Deming Kalite Ödülü
197
D. Avrupa Kalite Ödülü
201
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN ENGELLERİ
A. Kaliteye Olan İnançsızlık
207
C. Yönetimin ve Yöneticilerin Tutumu
208
D. TKY'yi Fazla Yüceltme
208
E. Düşük Beklentilere Sahip Olma
209
F. Mevcut Durumu Yeterince Analiz Etmeme
209
I. Uzlaşmazcı Davranış
210
J. Başarı Değerleme ve Ödüllendirmede Başarısızlık
211
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ BAŞARISININ
A. TKY’nin Kanıtlanan Geçerliliği
215
B. Kapsayıcı ve Eklektik İçeriği
216
C. Yetenekli İşgörenlere Verdiği Değer
218
D. Önerdiği Yeni İş Değerleri
218
E. Üst Yönetimin Destek ve Bağlılığıyla Yürütülmesi
219
F. Analitik Yöntem Kullanması ve Planlamaya Verdiği Önem
220
G. Takım Çalışmasını ve Değişim Yönetimini Başarıyla Uygulaması
221
H. Hata Önleme ve İlk Seferde Doğru Yapma Duyarlılığı
224
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN GEREKLERİ
A. TKY’nin Ne Olduğunu Kavramak
232
B. Müşteriler ve Tedarikçi İlişkisini Tanımlamak
233
C. Müşteri Bilincini Geliştirmek
233
E. Takımların Liderliği
234
F. Takım Başarısını ve Üyelik Bilincini Geliştirmek
236
I. Gelişmeye Açık Olma
240
J. İyi Bir İletişimcilik Anlayışı
244
L. Farklılıkların Farkına Varma
250
M. Birliktelik Bilinci
251
N. Yaratıcılığı Geliştirme
252
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE
A. Toplam Kalite Yönetimi’nin 7 Eski Aracı
264
1. Süreç Akış Diyagramları
264
2. Çetele Diyagramları
265
3. Dağılım (Serpme) Diyagramları
267
5. Sebep–Sonuç Diyagramları
271
B. Toplam Kalite Yönetimi’nin 7 Yeni Aracı
278
2. Yakınlık Diyagramı
281
5. Matris Veri Analiz Diyagramı
286
6. Süreç Karar Program Tablosu
287
A. Kalite Standartlarının Önemi ve Gelişimi
291
1. Kalite Güvence Sistemi
291
2. ISO–9000 Kalite Yönetim Sistemi’nin Önemi ve Faydaları
292
B. ISO 9000: Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci
295
1. Üst Yönetimin ISO–9000 Almaya Karar Vermesi
299
2. ISO Yürütme Komitesi İçin Denetçi Atanması
299
3. Mevcut Kalite Sisteminin ISO Kapsamında Denetimi
300
4. Gerekli Eylemlerin ve Eylem Planının Hazırlanması
300
5. Kalite El Kitabı Taslağının Hazırlanması
300
6. Firma Çapında Eğitimin Başlaması
301
7. Kalite El Kitabı Hazırlama
301
8. İç Kalite Denetim Sisteminin Kurulması
305
C. Kalite Yönetim Sistemi’ni Uygulama
306
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN KAPSAMI
Madde 2. Atıf Yapılan Standartlar
313
Madde 3. Kavramlar ve Tanımlar
313
Madde 4. Kalite Yönetimi Sistemi
314
Madde 5: Yönetim Sorumluluğu
317
5.1. Yönetim neye ve nasıl söz verecek?
319
5.2. Müşteri odaklılık nasıl sağlanacak
319
5.3. Kalite politikası
320
5.5. Sorumluluk, yetki ve iletişim
322
5.6. Yönetimin gözden geçirilmesi
323
Madde 6: Kaynak Yönetimi Genel Şartlar
326
6.1. Kaynakların sağlanması
327
6.2. İnsan kaynakları
327
Madde 7: Ürün Gerçekleştirmede Genel Şartlar
329
7.1. Ürün gerçekleştirmenin planlaması
329
7.2. Müşteri ile ilişkili prosesler
331
7.3. Tasarım ve geliştirme
333
7.5. Üretim ve hizmetin sağlanması
336
7.5.1 Üretim ve hizmet sağlamanın kontrolü
336
7.5.2 Üretim ve hizmet sağlaması için süreçlerin geçerliliği: İşletme, çıktıları mevcut durumda doğrulanamayan bütün ürün ve hizmet süreçlerini belirlemeli ve ürün/hizmet süreçlerinin ve personelin, gereklilikleri karşılayabilecek yetkinlikte olmasını sağlamalıdır. Aşağıdaki konulara önem verilmelidir:
337
7.5.3 Tanımlama ve İzlenebilirlilik:
337
7.5.4 Müşteri varlığı
338
7.5.5 Ürünün korunması
338
7.6. İzleme ve Ölçme cihazlarının kontrolü
338
Madde 8: Ölçme Analiz ve İyileştirme
339