Son yıllarda, onlu yaşlarının sonundaki ve yirmili yaşlarındaki insanların yaşamları o kadar dramatik bir şekilde değişti ki yeni bir yaşam dönemi ortaya çıktı. Jeffrey Jensen Arnett, kışkırtıcı çalışmasında beliren yetişkinlik dönemini hem ergenlikten hem de onu takip eden genç yetişkinlik döneminden farklı olarak tanımlamıştır. Arnett'in yeni paradigması, Beliren Yetişkinlik kitabı sayesinde bu alanda çalışmalar başlatarak büyük akademik ilgi gördü.
Bu çığır açan çalışmanın yayınlanmasının 10. yıldönümünde, Beliren Yetişkinlik kitabının ikinci basımı, Arnett'in bulgularını tamamen güncelleyip genişleterek medya kullanımı, toplumsal sınıf sorunları ve bu yaşam evresinin ayırt edici sorunları üzerine yepyeni bölümler içeriyor. Arnett, karşılaştıkları zorluklara karşın beliren yetişkinlerin çelişkili duyguları sürdürmede özellikle yetenekli olduklarını açıklıyor. Örneğin büyük belirsizlikler karşısında temkinli ve iyimser olurken kendilerine güveniyorlar.
Beliren yetişkinlerin yaşamlarından alınan hikâyeleri onlarca yıllık araştırmalarla birleştiren Arnett; aşk ve seks, ana babayla ilişkiler, üniversite ve iş deneyimleri ile yetişkin olmanın ne anlama geldiğine ilişkin görüşler gibi çok çeşitli konuları ele alıyor. Ayrıca, beliren yetişkinlerle ilgili birçok olumsuz klişeyi çürüterek onların "tembel" olmadıklarını, çoğu durumda dikkat çekici derecede çalışkan olduklarını ve "bencil" olmadıklarını, daha çok dünyayı iyileştirmeye katkıda bulunmakla ilgilendiklerini vurguluyor. Gençliğin doğası ve yetişkinliğin anlamı daha da geliştikçe Beliren Yetişkinlik, modern dünyanın özelliklerini anlamak için temel okuma olmaya devam edecek.