İnsan hakları, doğal hukukun bir ürünü olup belli bir tarihsel aşamada insanların sahip olmaları gereken bütün hak ve özgürlükleri ifade etmektedir. Din, dil, ırk, cinsiyet, milliyet, etnik köken veya kimliğimizi oluşturan diğer tüm özelliklerden vareste bir biçimde herhangi bir farklı muamele içermeksizin herkes için onurlu bir hayatı güvence altına alma projesidir. İnsan hakları; herkesin yolunu aydınlatan bir fener, 21. yüzyılın evrensellik düşüncesinin ürünü, tüm iyi ilkelerin ve erdemlerin üst şemsiyesi ve aynı zamanda toplumsal düzenlemeler, hukuk ve siyaset için etik ilkeler getirme girişimidir. İnsanların ürettiği bir idefikir-düşünce olan insan hakları yine insanların eseridir ve bu nedenle çok güçlü bir meşruiyet kaynağına sahiptir.
İnsan hakları, aynı zamanda interdisipliner bir olgudur. Yalnızca Anayasa veya kamu hukukunun ilgi alanına girmemekte; binlerce yıldır felsefi ve teolojik tartışmaların merkezinde yer almaktadır. Tarih, psikoloji, antropoloji, sosyoloji, felsefe, sanat gibi birçok disiplinin çalışma merkezinde insan haklarının yer alışı, insan haklarının çok yönlülüğünü ortaya koymakta ve olguya dinamik bir yön katmaktadır.
Bu bakış açısıyla, "İnterdisipliner Bir Alan Olarak İnsan Hakları" adlı yayın, insan haklarına farklı disiplinlerin pencerelerinden bakarak geniş bir çerçeve çizme amacı taşımaktadır.