Buğday Tarlaları Kan Tepeleri Anastasia N. Karakasidou  - Kitap

Buğday Tarlaları Kan Tepeleri

1. Baskı, 
Nisan 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
382
Barkod:
9786053991441
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Antropoloji ve Balkan tarihi üzerine çalışan öğrencilerin en çok faydalandığı kaynaklardan biri olan Buğday Tarlaları ve Kan Tepeleri 1870’ten 1990 yılına kadar Selanik’in yaklaşık 30 km kuzeybatısında bulunan Assiros nahiyesinin dilini, dinini, geleneklerini ve yaşanan birçok savaşın ve göçlerin nahiye nüfusu üzerindeki etkilerini yöre halkıyla birebir yürüttüğü görüşmelerle aktarıyor. Bölgedeki nüfusun ulusal kimliklerinin yeniden şekillendirilmesinde önemli rol oynayan “çorbacıların” yani yerli Hıristiyan elitin ve Yunan Piskoposluğu’nun 1913’e kadar yöre halkı üzerinde ciddi etkileri olduğunu anlatan Karakasidou, buna rağmen Makedonya’nın güneyinin hiçbir zaman tam anlamıyla Yunanlı olmadığını gözler önüne seren yeterince delil ortaya koyuyor. 20. yüzyılın başlarında Makedonya’nın Yunan olmayan ve çok etnili yapısını anlatan kitap yayılmacı Yunan kimliğinin baskısı altında bölgede yaşayan halkların sosyal, siyasi ve ekonomik süreçlerine odaklanıyor.
Yayımlanmadan önce Yunanistan’da ve Yunan diasporasında ciddi tepkilere yol açan araştırmasıyla Helen ulusu ve Yunan devletini ‘tehdit’ ettiği için bir ‘devlet düşmanı’ ilan edilen Karakasidou, yaşadığı süreci şöyle aktarıyor:
“Makedonya meselesi üzerine eleştirel yaklaşımla yazı yazan bir Yunanlı olarak, kimi zaman kendimi kendisine giydirilmiş peçeyi sıyırıp etrafı çıplak gözleri ile izleyen ve böylece Yunan milli ideolojisinin kutsal tabularını akılsızca çiğnemiş bir kadın gibi hissettim.”
Yunanistan’ın kuzeyindeki ulus inşası meselesini deşen önemli, gözüpek ve ön açıcı bir çalışma...
Yorumlar