Serhat Şehri Ardahan'da gastronomik hediyeleşmenin "sevgi göstergesi" ve "gelenek ve görenek" nedeniyle ön plana çıktığı görülmektedir. O halde Serhat Şehri Ardahanlılara sevgimizi ve iyi niyetimizi "gastronomik ürün" hediyeleşmesi ile yapabilir miyiz? sorusu hemen akla gelebilmektedir. Biyolog Margulis ve Sağan derler ki, "canlı olmanın özü hafızadır, geçmişin bugünde fiziksel olarak varlığını sürdürmesidir". Bu çerçevede değerlendirildiğinde Serhat Şehri Ardahan kültürel ve sosyolojik geçmişini bugün gastronomik hediyeleşme davranışını sevgi göstergesi, gelenek ve görenek olarak sürdürmektedir.
Hediyeleşmenin insanlar arasında bir bağ kurduğu ve bu bağı sürdürmeye katkı sunduğu görülmektedir. Hediyeleşme, toplumda birçok sorumluluğun, ödüllendirmenin, fedakarlığın, uyumun, onurun, duygu yoğunluğunun, dostluğun, dinin, ahlakın, ekonomik yaşamın, sosyolojik ve psikolojik sembollerin somutlaştırılmasına ve yaratılmasına katkı sunan, özrü, şükranı, sevgiyi, ifade eden ve iyiliğin yaşatılmasına katkı sunan bir motivasyon aracıdır. Serhat Şehri Ardahan; tarihi, turistik ve sosyokültürel açıdan birçok marka değerini taşımakta ve Türkiye'de gastronomik değerlerin ve hediyeleşmenin en yoğun olarak gerçekleştiği illerden biridir.
Bu çalışma Serhat Şehri Ardahan ilinin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na "Gastronomi" teması ile dâhil olma sürecine de katkı sağlaması amacını taşımaktadır.