Son zamanlarda mükellef haklarının önemli hale gelmesi, vergi denetimi özelinde mükellef haklarının fazla çalışılmamış olması, Türkiye'de 2011 yılında vergi denetim yapısında gerçekleştirilen köklü değişim doğrultusunda yeni denetim yapısının mükellef haklarındaki yerinin ve öneminin vurgulanması, ayrıca ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi ülkelerdeki mükellef hakları ve vergi denetimi uygulamalarına da bakarak Türkiye için öneriler sunulmaya çalışılması amacıyla hazırlanan bu kitap üç ana bölümden oluşmaktadır.
Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında, mükellef hakları üzerinde genel olarak durulmuş; fakat vergi denetimi yönünden mükellef hakları pek fazla irdelenmemiştir. Kaynak sorunu da dikkate alınarak bu çalışmada vergi denetimi özelinde mükellef hakları üzerinde durulmaya çalışılarak ve gelişmiş ülke uygulamaları da araştırılarak Türkiye'ye yönelik öneriler sunulmuştur. Bu noktada kitap; mükelleflere, meslek mensuplarına, vergi idaresi çalışanlarına ve akademik camiaya hitap etmektedir. Bu doğrultuda kitabın; vergi mükelleflerince, serbest muhasebecilerce, mali müşavirlerce, yeminli mali müşavirlerce, avukatlarca, mali danışmanlarca, bağımsız denetçilerce, denetim firmalarınca, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerince, üniversite öğretim üyelerince ve görevlilerince talep ve ilgi göreceği düşünülmektedir. Yine kitap, vergi mükellefleri ile iletişim ve ilişki içerisinde bulunan vergi daireleri, vergi dairesi müdürleri ve müdür yardımcıları, gelir uzman ve yardımcıları, vergi müfettiş ve yardımcıları ve vergi hâkimleri için de önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Kitap, akademik araştırma titizliğiyle, anlaşılır bir dilde yazılarak, tablo ve şekillerle zenginleştirilmiş olup kitabın vergi ile ilgilenen her kesime hitap etmesi sebebiyle kitaptan büyük bir okuyucuyu kitlesinin faydalanacağı düşünülmektedir
(Tanıtım Bülteninden)