Toplam Kalite Yönetimi ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Muhsin Halis  - Kitap

Toplam Kalite Yönetimi

ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri

4. Baskı, 
Ekim 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
360
Barkod:
9789750263439
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
320,00
24 saat içerisinde temin edilir.
Kitabın Açıklaması
Gözden geçirilmiş 4. Baskısını yapan kitap; fakülteler, yüksek okullar ve meslek yüksekokulları müfredatlarında "Kalite, Kalite Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemleri" gibi farklı isimlerde verilmekte olan derslere uygun olarak hazırlanmıştır.
Kitapta, kalitenin kavram olarak doğuşu, günümüzdeki anlamı, uygulama alanları, ilişkili kavramlar, kalitenin zaman içindeki gelişimi sürecinde geçirdiği evrim, iş dünyasına ve yönetim olgusuna kazandırdığı dinamizm ile ilgili detaylar akıcı ve güncel bir içerikle okuyucuya aktarılmaya çalışılmıştır.
Bu kitap, öğrenciler ve araştırmacılar ile kalite konusunda bilgi ve kültürünü artırmak isteyen özel sektör yönetici ve çalışanları, sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları yöneticileri başta olmak üzere konuya ilgi duyan herkese hitap etmektedir. Bu nedenle kitabın hazırlanmasında tüm ilgililere faydalı olabilmesi hususuna özen gösterilmiş ve konu anlatımları yer yer mizahi yaklaşım ile ele alınarak konuların daha da anlaşılır hale gelmesine çalışılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Kalitenin Tarihi: Nereden Nereye
.
Kalitenin Kavramsal Gelişimi
.
Toplam Kalite Yönetiminin Gelişimi
.
TKY ve Geleneksel Yönetim İlişkisi
.
TKY Uygulamaları ve Kalite Öncüleri
.
Kalite Ödülleri
.
Toplam Kalite Yönetiminin Engelleri
.
TKY Başarısının Arka Planı
.
Toplam Kalite Yönetiminin Gerekleri
.
TKY'nin Araç ve Teknikleri
.
ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi
.
Kalite Yönetim Sisteminin Kapsamı
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Dördüncü Baskıya Önsöz 
5
Bölüm I
KALİTENİN TARİHİ: NEREDEN NEREYE
GİRİŞ 
21
A. KALİTE NEDİR? 
23
1. Müşteri İhtiyaçları ve Ürün Özelliklerine Uygunluk 
24
2. Memnuniyet ve Memnuniyetsizlik İki Zıt Duygu Değildir 
25
B. Kelime Olarak “Kalite” ve Kavram olarak “Kalite” 
25
D. Kalite İçin Nasıl Bir Yönetim: Juran Teslisi 
27
E. Toplumsal Gelişme Sürecinde Kalite 
28
1. İlkel Toplumlar: Aile. 
29
2. Köy: İşgücü, Emek Bölüşümü, Uzmanlaşma 
29
3. Köy Pazarı: Dikkatli Müşteri 
29
4. Ticaretin Büyümesinin Etkileri 
30
5. Kalite Garantileri 
30
6. Esnaf ve Zanaatkâr Birlikleri: Ahilik Teşkilatı ve Loncalar 
32
a. Ahilik Teşkilatı 
32
b. Lonca Teşkilatı 
36
i. Loncalarda Çırak, Kalfa ve Usta İlişkisi 
37
ii. Lonca ve Kalite 
37
7. Denetim ve Denetçiler 
38
8. Devletin Kalite Yönetimine Katılması 
38
9. İşaret, Mühür ya da Alamet–i Farika 
39
F. Sanayi Devrimi: Fabrikaların Doğuşu 
40
1. Fabrika Sisteminde Kalite Kontrolü. 
42
2. Kalite Geliştirme 
42
3. Taylor’un Bilimsel Yönetim Sistemi 
43
4. Kalite Güvencesinin Yükselişi 
44
G. Yirminci Yüzyıl ve Kalite 
46
1. Bilim ve Teknolojideki Büyük Gelişme 
46
2. İnsan Güvenliği, Sağlığı ve Çevreye Yönelik Tehditler 
47
3. Devletin Kalite Düzenlemelerine Katılması 
47
4. Tüketici Koruma Hareketin Doğuşu 
48
5. Kalite Üzerine Yoğunlaştırılmış Uluslararası Rekabet 
48
Bölüm II
YÖNETİM YAKLAŞIMLARININ EVRİMİ
KALİTEYE GEÇİŞ
A. Yönetim Yaklaşımlarının Evrimi 
53
B. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı 
56
C. Neo–Klasik Yönetim Yaklaşımı 
57
D. Modern Yönetim Yaklaşımları 
59
E. Kalite Düşüncesinin Arka Planı 
63
F. Kaliteye Geçiş ve Örgütsel Değişim Zorunluluğu 
66
G. Yeni Yönetim Paradigmaları 
71
1. Yalın Yönetim 
74
2. JIT (Tam Zamanında) Üretim 
76
3. Kanban Sistemi 
78
H. Global Rekabet ve Kalite 
80
Bölüm III
KALİTENİN KAVRAMSAL GELİŞİMİ
A KALİTENİN KAVRAMSAL ARKA PLANI 
89
B. Çok Kullanılan Bir Kavram Olarak Kalite 
95
1. Tasarım Kalitesi 
96
2. Uygunluk Kalitesi 
98
3. Üretim Kalitesi 
99
4. Dağıtım Kalitesi 
100
5. Kullanım Kalitesi 
100
6. İlişki Kalitesi 
101
7. Hizmet kalitesi 
101
C. Kalite Kavramının Ayrıntılarını Anlama 
103
1. Gerçek Kalite 
103
2. Algılanan Kalite 
103
3. Müşteri ve Üreticiye Göre Kalite 
105
4. Beklentilere Uygunluk Olarak Kalite 
111
5. Değer Açısından Kalite 
111
6. Teknik Ayrıntılara Uyum Açısından Kalite 
112
7. Mükemmellik Olarak Kalite 
112
D. Kalite Kontrol 
113
E. Kalite Güvencesi 
114
F. Toplam Kalite Kontrol 
116
G. Kalite Çemberleri 
117
1. Kalite Çemberleri ve Çalışma Esasları 
119
2. Kalite Çemberlerinin Kurulması ve Amaçları 
119
3. Kalite Çemberlerinin Kuralları 
121
4. Çember Çalışmalarında Liderin Rolü 
123
5. Çember Üyeleri ve Görevleri 
124
6. Kalite Çemberlerinin İşleyişi 
126
7. Kalite Çemberlerinin Temel Araçları 
127
8. Çember Çalışmalarında Kullanılan Formlar 
128
Bölüm IV
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN DOĞUŞU
A. Toplam Kalite Yönetimi’nin Kavramsal Yapısı 
133
B. Toplam Kalite Yönetimi’nin Tarihi Gelişimi 
134
C. Toplam Kalite Yönetimi’nin Amaçları 
138
D. TKY’nin Dayandığı Temel Fikirler 
140
1. Sistem 
141
2. Kalite 
142
3. Sürekli Geliştirme 
142
4. Takımlar 
145
5. Açıklık ve Güven İlişkileri 
146
Bölüm V
TKY VE GELENEKSEL YÖNETİM İLİŞKİSİ
A. Örgütsel Yapı 
149
B. Değişim Anlayışı 
150
C. İşgören Davranışlarının Algılanmasında Tutarlılık 
150
D. Ast–Üst İlişkilerinde Paradigmal Değişim 
151
E. İşgörenleri Geliştirme 
152
F. İşgücü Eğitimine Yatırım 
152
G. Kalite İle İlgili Karar ve Müşteri Beklentileri 
153
H. Temel Karar Verme Tarzı 
153
Bölüm VI
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE
KALİTE ÖNCÜLERİ
A. Ishikawa Uygulamaları 
157
B. Juran’ın Uygulamaları 
160
C. Crosby’nin Uygulamaları 
163
D. Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı 
166
E. Deming’in Uygulamaları 
167
F. Genichi Taguchi 
172
G. Shigeo Shingo 
173
H. Tom Peters 
173
I. Toplam Kalite Yönetiminin Süreç Olarak Uygulanması 
174
1. Kalite Planlama 
178
2. Kalite Hedefleri, Strateji ve Politikalarının Belirlenmesi 
181
3. Kalite Planlarının Gözden Geçirilmesi 
182
4. Kalite Planlarının İçeriği 
182
5. Kalite Politikalarının Oluşturulması 
184
6. Kalite Yönetimi Unsurlarının Örgüt İçinde Tesis Edilmesi 
185
Bölüm VII
KALİTE ÖDÜLLERİ
A. Kalite Ödüllerinin Önemi 
189
B. Malcolm Baldrige Kalite Ödülü 
190
C. Deming Kalite Ödülü 
197
D. Avrupa Kalite Ödülü 
201
Bölüm VIII
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN ENGELLERİ
A. Kaliteye Olan İnançsızlık 
207
B. Değişime Direnç 
207
C. Yönetimin ve Yöneticilerin Tutumu 
208
D. TKY'yi Fazla Yüceltme 
208
E. Düşük Beklentilere Sahip Olma 
209
F. Mevcut Durumu Yeterince Analiz Etmeme 
209
G. Yetersiz Eğitim 
210
H. Araç Odaklılık 
210
I. Uzlaşmazcı Davranış 
210
J. Başarı Değerleme ve Ödüllendirmede Başarısızlık 
211
Bölüm IX
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ BAŞARISININ
ARKA PLANI
A. TKY’nin Kanıtlanan Geçerliliği 
215
B. Kapsayıcı ve Eklektik İçeriği 
216
C. Yetenekli İşgörenlere Verdiği Değer 
218
D. Önerdiği Yeni İş Değerleri 
218
E. Üst Yönetimin Destek ve Bağlılığıyla Yürütülmesi 
219
F. Analitik Yöntem Kullanması ve Planlamaya Verdiği Önem 
220
G. Takım Çalışmasını ve Değişim Yönetimini Başarıyla Uygulaması 
221
H. Hata Önleme ve İlk Seferde Doğru Yapma Duyarlılığı 
224
Bölüm X
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’NİN GEREKLERİ
A. TKY’nin Ne Olduğunu Kavramak 
232
B. Müşteriler ve Tedarikçi İlişkisini Tanımlamak 
233
C. Müşteri Bilincini Geliştirmek 
233
D. Takım Koçluğu 
233
E. Takımların Liderliği 
234
F. Takım Başarısını ve Üyelik Bilincini Geliştirmek 
236
G. Süreç Sorumluluğu 
238
H. Problem Çözücülük 
239
I. Gelişmeye Açık Olma 
240
J. İyi Bir İletişimcilik Anlayışı 
244
K. Vizyonu Benimseme 
247
L. Farklılıkların Farkına Varma 
250
M. Birliktelik Bilinci 
251
N. Yaratıcılığı Geliştirme 
252
O. Kıyaslama 
254
Bölüm XI
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE
TEKNİKLERİ
A. Toplam Kalite Yönetimi’nin 7 Eski Aracı 
264
1. Süreç Akış Diyagramları 
264
2. Çetele Diyagramları 
265
3. Dağılım (Serpme) Diyagramları 
267
4. Histogramlar 
268
5. Sebep–Sonuç Diyagramları 
271
6. Pareto Diyagramı 
273
7. Kontrol Kartları 
276
B. Toplam Kalite Yönetimi’nin 7 Yeni Aracı 
278
1. İlişki Diyagramı 
279
2. Yakınlık Diyagramı 
281
3. Ağaç Diyagramı 
283
4. Matris Diyagramı 
285
5. Matris Veri Analiz Diyagramı 
286
6. Süreç Karar Program Tablosu 
287
7. Ok Diyagramı 
287
Bölüm XII
ISO 9000:2000
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
A. Kalite Standartlarının Önemi ve Gelişimi 
291
1. Kalite Güvence Sistemi 
291
2. ISO–9000 Kalite Yönetim Sistemi’nin Önemi ve Faydaları 
292
B. ISO 9000: Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci 
295
1. Üst Yönetimin ISO–9000 Almaya Karar Vermesi 
299
2. ISO Yürütme Komitesi İçin Denetçi Atanması 
299
3. Mevcut Kalite Sisteminin ISO Kapsamında Denetimi 
300
4. Gerekli Eylemlerin ve Eylem Planının Hazırlanması 
300
5. Kalite El Kitabı Taslağının Hazırlanması 
300
6. Firma Çapında Eğitimin Başlaması 
301
7. Kalite El Kitabı Hazırlama 
301
8. İç Kalite Denetim Sisteminin Kurulması 
305
C. Kalite Yönetim Sistemi’ni Uygulama 
306
Bölüm XIII
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN KAPSAMI
Madde 1. Kapsam 
313
Madde 2. Atıf Yapılan Standartlar 
313
Madde 3. Kavramlar ve Tanımlar 
313
Madde 4. Kalite Yönetimi Sistemi 
314
Madde 5: Yönetim Sorumluluğu 
317
5.1. Yönetim neye ve nasıl söz verecek? 
319
5.2. Müşteri odaklılık nasıl sağlanacak 
319
5.3. Kalite politikası 
320
5.4. Planlama 
321
5.5. Sorumluluk, yetki ve iletişim 
322
5.6. Yönetimin gözden geçirilmesi 
323
Madde 6: Kaynak Yönetimi Genel Şartlar 
326
6.1. Kaynakların sağlanması 
327
6.2. İnsan kaynakları 
327
6.3. Alt yapı 
327
6.4. Çalışma ortamı 
328
Madde 7: Ürün Gerçekleştirmede Genel Şartlar 
329
7.1. Ürün gerçekleştirmenin planlaması 
329
7.2. Müşteri ile ilişkili prosesler 
331
7.3. Tasarım ve geliştirme 
333
7.4. Satın alma 
335
7.5. Üretim ve hizmetin sağlanması 
336
7.5.1 Üretim ve hizmet sağlamanın kontrolü 
336
7.5.2 Üretim ve hizmet sağlaması için süreçlerin geçerliliği: İşletme, çıktıları mevcut durumda doğrulanamayan bütün ürün ve hizmet süreçlerini belirlemeli ve ürün/hizmet süreçlerinin ve personelin, gereklilikleri karşılayabilecek yetkinlikte olmasını sağlamalıdır. Aşağıdaki konulara önem verilmelidir: 
337
7.5.3 Tanımlama ve İzlenebilirlilik: 
337
7.5.4 Müşteri varlığı 
338
7.5.5 Ürünün korunması 
338
7.6. İzleme ve Ölçme cihazlarının kontrolü 
338
Madde 8: Ölçme Analiz ve İyileştirme 
339
8.1. Genel 
340
8.2. İzleme ve Ölçme 
341
8.3. Veri analizi 
343
8.4. İyileştirme 
344
Sonuç 
347
Kaynaklar 
351
Kavram Dizini 
357