Vergi hukukunda zamanaşımı, devletin vergilendirme yetkisini süre açısından sınırlandıran bir kavram olup, diğer hukuk dallarında olduğu gibi kamu yararı amacıyla kabul edilmiştir.
Vergi hukukunda verginin tarh edilmesi, ceza kesilmesi ve vergilerin tahsili ile ilgili zamanaşımı süreleri, muhtelif kanunlarda, ayrı ayrı düzenlenmiştir. Bunlardan tarh zamanaşımı ve ceza kesmede zamanaşımı Vergi Usul Kanunu'nda, tahsil zamanaşımı ise Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da düzenlenmiştir. Diğer yandan vergi kanunlarının bazı maddelerinde tarh zamanaşımı ve ceza kesmede zamanaşımı ile ilgili Vergi Usul Kanunu'ndaki genel kuraldan ayrılan özel hükümlere de yer verilmiştir. Vergi yasaları ile bazı fiiller için hürriyeti bağlayıcı cezalar öngörülmesi nedeniyle, Türk Ceza Kanun'daki zamanaşımı hükümleri de vergi hukuku açısından önem taşımaktadır.
Bu çalışmada vergi hukuku ile ilgili zamanaşımı sürelerinin tamamı incelenmiş olup, konu başlıkları altında idarenin zamanaşımı ile ilgili uygulamalarına ve bu uygulamalar ile ilgili mahkeme kararlarına yer verilmiştir.
(Tanıtım Bülteninden)