Yeditepe Üniversitesi yayınlarından Hukuk Devleti / Der Rechtsstaat (dRS) dergisi, hukuk devletine hizmet amacı ve ülkemiz açısından karşılaştırmalı hukuk çalışmalarına duyulan ihtiyacın bir sonucudur. Yeditepe Üniversitesi, Atatürk'ün manevi mirası ‘bilim ve akıl'ın gururlu murisi sıfatıyla, diğer birçok alanda olduğu gibi hukuk alanında da ‘muasırmedeniyet' seviyesini aşmayı, evrensel hukuk ilkelerini içselleştirmiş, Düşman Ceza Hukuku ve Polis Devleti'ni reddeden, bilim ve aklı rehber edinen bir anlayışla karşılaştırmalı hukuk çalışmalarına da hizmeti görev edinmiştir.
DALAN Bilim Ailesi de Üniversite Yönetimi de kurulduğu günden beri, hat ta daha önceki zamanlarda başarılmış ve geliştirilerek sürdürülen oldukça başarılı İstek Okulları öğretim modelinden beri, çağdaş, laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin kurulması, geliştirilmesi ve korunmasına değerli katkılar sunmaktadır.
Bu derginin yayınlanmasının, yukarıda belirtilenlerden başka nedenleri de vardır Bu dergi, Yeditepe Üniversitesi'nin diğer sürekli yayın organı Hukuk Fakültesi Dergisi'nin içeriğinde Türkçe ve İngilizce yayınlanan ağırlıklı zengin bilimsel eserler yanında, karşılaştırmalı hukuk bilgilerini okuyucuyla buluşturan, her yazının Almanca ve Türkçe yayınlandığı, yılda iki sayı olarak yayınla nacak, tüm Dünya'dan güncel ve doğru hukuk verilerinin nakledildiği, içerdiği güncel hukuksal sorunlar, çözümler ve gelişmelerle yeni bilimsel çalışmalara sebep oluşturan ve hepsinden önemlisi de, iyi örneklerle, öğreti, mevzuat ve yargı alanında hukuk devletinin ideal anlamda yerleşmesi ve sürdürülebilmesine katkı sağlayan bir eser olacaktır. DALAN Bilim Ailesi'nin tüm Dünyadaki hukuk alanındaki gelişmeleri izlemek, öğrenmek, değerlendirmek ve genç nesillere aktararak, evrensel hukuk devleti ilke ve değerlerini özümsemiş yetkin hukukçular yetiştirmek arzusu da, derginin yayınlanması nedenlerindendir.
Keza, çağdaş hukuk devleti açısından, hem bireyin hak ve özgürlüklerini korumak hem hukuk güvenliğini kalıcı kılmak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Şüphesiz öç-intikam almak, kefaret ödetmek modern hukukun amacı olamayacağı gibi, hukuka aykırılığın kanunla manipüle edilmesi ve örtülmeye çalışılması da kabul edilemez. Ancak, insan onuruna aykırı, hukukun en temel ilkelerinin çiğnenmesi, hukukun siyasetin haksız ve korkunç bir silahına dönüşmesi gibi uygulamalar kanunla ve yargı organları eliyle gerçekleştirilmiş olsalar dahi, yurt sever insanların haklarıyla, özgürlükleriyle ve hatta yaşamlarıyla ödedikleri bedellerin heba olmayıp hukuk devletinin inşasına katkı sunması için, "kanuni haksızlıklar"ın "gelecekte bir daha asla olmaması"nın güvenceleri ancak hukuk devletiyle sağlanabilir.
Bu derginin, evrensel hukuk değer ve ilkelerini özümsemiş, hukuka ve adalete inanan, modern Dünyayı anlayan, bireyin güncel sorunlarını iyi anlayıp doğru ve haklı çözümler sunan, sorumlu ve üretken, hak ve özgürlüklerin yılmaz-yorulmaz savunuculuğunu yapacak, insan onurunu önceleyen, muhakeme yetenekleri yüksek, hukuk nosyonları gelişmiş "fikir hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesillerin yetişmesine hizmet etmesini ümit ediyoruz.
Prof. Dr. Dr. h.c. Yener ÜNVER (Editör)
İstanbul - 01.02.2024