Baraj neye yarar?
Neye yaramaz ki!
Tek bir yağmur damlasını kaçırmaksızın emerek beslenen kara toprak bununla canlanır, verimli hale gelir, artanını çay, dere, ırmak, nehir şeklinde salıverir. Onlar da ya göllerde, barajlarda toplanır, ya da denizlerde, okyanuslarda buharlaşıp kaybolur.
Baraj, Azerî dilinde su ambarı, tabiatın her dağından, tepesinden gelen suları toplamak için inşâ edilen çok fonksiyonel ve lâzım bir buluştur.
Böylece su yalnızlaşmaz, dağılmaz, kaybolmaz. Bu toplu kaynaktan canlı cansız herkes istifade eder. Hayat suyun etrafında şekillenir. Baraj sayısının çoğalması suya erişmeyi kolaylaştırır.
Ya bir dergi neye yarar?
Neye yaramaz ki!
Aldığı yüksek değerdeki eğitimle beslenen akıllı ve zeki insanın bilgisini geliştirir, oradan aldıklarını da katarak daha başka sentezlere gitmesine yol açar.
Dergi, yazıların derlendiği ve tasniflendiği bir çeşit işlevsel kitaptır. Böylece edinilen bilgiler eskimez, unutulmaz, yok olmaz; yalnızlaşmaz, dağılmaz, kaybolmaz. Bu toplu kaynağa can verenler hem kendilerinin hem de başkalarının canına daha da can katar. Hayat bilginin: kitap ve derginin etrafında şekillenir.
Böylece, her bakımdan kendini aşmak ve ifade etmek, kazandığını saçmak ve öğretmek isteyen kişi derli toplu ve lâzım bir Pazar bulmuş olur. Oradakileri okuyanlar daha yeni bilgiler üretir, usul ve esaslara kavuşur, tek kelimeyle "Onlar, dünyayı yaşanası kılar."
Her dergi kendi sâhasında bir baraj mesâbesindedir. Ne kadar çoğalırsa bilgiye erişmek kolaylaşır, bilgininin dağılımı o derecede hızlanır. Her hür fikir, düşünce, buluş orada sergilenir. Bu sergiyi beslemek aynı zamanda ondan beslenmek demektir. Ve orada toplanmak her bilim insanı için bir ömür.
Onunla uğraşanlar, yazanlar, okuyanlar, yayanlar hoş, lâtif, zarif varlıklardır. Ve kafaları her daim genç ve dinç.
İşte Türk Hukuk Araştırmaları Dergisi'nin ilk sayısı böylesi çağrışımlarla çıkmaktadır.
Ağırlık hakemli yazılardan oluşacak, güncel ve nazari konular işlenecektir.
Emeği geçen arkadaşlarımı kutluyor, bu vesileyle bilim âlemindeki karşılıklı etkileşimin zirveye çıkmasını diliyorum.
Prof. Dr. Sacit Adalı