Bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gıda konularında öngörülen temel ilke tüketicinin sağlıklı ve nitelikli gıdalarla beslenerek gerek hastalık etmeninden ve gerekse yeterli ve dengeli beslenme yönünden sağlığın korunması ve gıda alımında besin hijyeninin sağlanmasıdır.
Gıda kaynaklı sağlık sorunlarını doğrudan gıda maddelerinden kaynaklanacağı gibi, olumsuz çevre şartları, üretici ve tüketicinin besin hijyeni konusundaki olumsuz bilgi, tutum davranışları gelişen teknolojiye rağmen halen ilkel metotlarla gıda üretiminin devam etmesi toplumda gıda kaynaklı taşıyıcıların varlığı, hayvanlardaki zoonatik hastalıklar ve benzeri birçok faktörler gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bütün bu istenmeyen olumsuz gelişmelere bakıldığında besin hijyeninin ve HACCP'in (Kritik Kontrol Noktaları) ne kadar Önemli olduğu görünmektedir.
Bunun için gıda işletmelerindeki idari ve teknik personelin hijyen ve sanitasyon konusunda biçimlendirilmesi gerekir. Tüm işletmelerin HACCP ve personel hijyenine çok önem vermesi gerekmektedir. Tüm bunlar işletmenin başarısı ve kalitesi açısından da oldukça önemlidir.