Dikkatli bir okuyucu, kitabın geleneksel ders kitaplarında benimsenen yaklaşımdan ayrımlı bir yaklaşımla yazıldığını, konularla ilgili önceliklerin ve ağırlıkların da değişik olduğunu saptayacaktır.
Kitabın yazılmasındaki temel amaç, kurallar, kavramlar ve kurumlar arasındaki karşılıklı bağlantıları, onları taşıyan temel ilkeleri ve onları yaratan maddi gereksinimleri göstermek olunca, bu ayrım doğal karşılanmalıdır.
Kitabın yazarının inancı odur ki kuralların, kavramların ve kurumların nedenlerini sorgulayan, onların tarihsel, ekonomik ve sosyal temellerini kurcalayan ve onları birbirleriyle karşılıklı etkileşimleri içinde değerlendiren böylesine bütünsel bir yaklaşım, okuyucuyu ezberciliğin sakıncalarından koruyacak, hazırlıksız karşılaşılan sorunları çözmeye yardımcı olacak ve son aşamada hukuk mantığını geliştirecektir.
Bu çalışma sırasında eleştirel bir yaklaşımla değerlendirilen yasanın, tüm yorum ve boşluk doldurma yöntemleri zorlanarak, adalete, hukuksal güvenliğe, yerindeliğe ve yalınlığa uygun bir biçimde uygulanabilmesi için özel bir çaba harcanmıştır. Tutulan yol, yalınkat "kuralcı ve kavramcı" bir tümden gelim (dedüksiyon) yöntemi değildir; somut menfaat çatışmasını değerlendiren ve çözümlerin pratik sonuçlarını dikkate alan işlevsel bir tüme vanmcı (endüktif) yöntemdir.
Kitabın yeni basısında son yedi yıl içinde ülkemizde ve Batı'da üretilen kurallar ve kuramlar da dikkate alınmış ve böylece kitap güncelleştirilmiş ve genişletilmiştir.
Kitabın sonuna eklenen "Uygulama Çalışmaları"nda kuralların, kavramların ve kuramların yaşama geçirilmesinin yolunu ve yordamını gösterme ve hukuk problemlerini çözme mantığını geliştirme amaçlanmıştır. (Rona Serozan)