Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri Global ve Yerel Yaklaşım Prof. Dr. Erdoğan Koç  - Kitap

Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri

Global ve Yerel Yaklaşım

8. Baskı, 
Ocak 2019
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
552
Barkod:
9789750252358
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Diğer Baskılar
9. baskı Yeni Baskı
Ocak 2022
470,00
470,00 (%0)
Kitabın Açıklaması
Prof. Dr. Erdoğan Koç 20 yılı aşkın bir süredir üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde tüketici davranışı alanında dersler vermektedir. Yüksek cirolu markaların ürün yöneticiliği deneyimi de bulunan yazar 15 yılı aşkın bir süredir ulusal ve uluslararası şirketlere eğitimler vermekte ve danışmanlık yapmaktadır. Etki değeri yük-sek ve saygın uluslararası dergilerde pek çok bilimsel çalışması bulunan yazar aynı zamanda pek çok saygın uluslararası bilimsel dergide editörler kurulu üyeliği ve hakemlik görevlerini de yürütmektedir. Kitabın 8. baskısı bu deneyimlerin ışığında, Türkiye'de ve dünyada ortaya çıkan teorik ve pratik gelişmeleri ve ihtiyaçlardaki değişimleri göz önünde bulundurarak hazırlanmıştır. Kitapta Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri 900'den fazla araştırma sonucu ve 1200'in üzerinde ilginç örnekle desteklenerek, uygulama esaslı bir yaklaşımla anlatılmaktadır.
İşletmenin temel amacı müşteri yaratmak ve müşterileri tutmak olduğu için bir işletmenin iki (ve sadece iki) temel fonksiyonu vardır: pazarlama ve innovasyon (yenilikçilik). Pazarlama ve innovasyon (yenilikçilik) sonuç üretir. Diğer fonksiyonların hepsi maliyet üretir." (Peter Drucker)
Tüketici sofistikasyonunun derinleştiği ve marka kalabalıklığının son derece arttığı günümüzde, tüketici davranışını anlamak ve uygun yenilikleri pazarlama stratejileri ile hayata geçirmek isletmenin rekabet gücü geliştirmesini etkileyen en önemli unsurlar-dan biri haline gelmiştir.
Araştırma sonuçları göstermektedir ki;
i) müşteri memnuniyetindeki %1' lik bir artış yatırım üzerindeki getirinin yaklaşık olarak %12 artmasına ii) mevcut müşterilerin elde tutulma oranındaki %5'lik bir artışın %25 ila %125 arasında kâr artışına neden olmaktadır. iii) müşteri tatminindeki %1'lik bir artış müşteri sadakat oranını %10 artmasına neden olabilmektedir. Yeni müşteri kazanmak eskileri muhafaza etmekten 5 kat daha maliyetlidir.
Kitabı ders kitabı olarak kullanacak öğretim üyeleri yazar tarafından hazırlanmış sunumları [email protected] adresinden isteyebilirler.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tüketici Davranışına Giriş
.
Pazarlamanın Temelleri
.
Algılama (Perception)
.
Öğrenme ve Hafıza
.
Motivasyon ve İlgilenim
.
Tutumlar
.
Benlik ve Kişilik
.
Değerler, Yaşam Biçimleri ve Kültür
.
Referans Grupları, Aile ve Cinsiyet
.
Satın Alma Karar Süreci
.
Pazarlama İletişimi ve İkna Teknikleri
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz ve Teşekkür 
5
Resimler Listesi 
17
Şekiller Listesi 
17
Tablolar Listesi 
17
Anekdotlar Listesi 
19
BÖLÜM 1
TÜKETİCİ DAVRANIŞINA GİRİŞ
Tüketici Davranışına Giriş 
33
Tüketici Davranışı Nedir? 
35
ii. Tüketicilerin Hem Sayıca Artması Hem de Daha Bilinçli Tüketiciler Haline Gelmesi 
36
iii. Tüketimin Gittikçe Artan Bir Şekilde Rasyonel Bir Olgudan, Duygusal Bir Olguya Dönüşmesi 
36
iv. Ürünlerin Yaşam Eğrilerinin Kısalması ve Daha Fazla İnovasyon Gerekliliği 
38
Kimler Tüketici Davranışını Öğrenmeli? 
42
Tüketici Davranışının Diğer Disiplinler/Bilimler ile İlişkisi 
45
1. Ekonomi ve Tüketici Davranışı 
46
2. İşletme ve Tüketici Davranışı 
47
3. Sosyoloji ve Tüketici Davranışı 
47
4. Psikoloji ve Tüketici Davranışı 
47
5. Hukuk ve Tüketici Davranışı 
47
6. Antropoloji ve Tüketici Davranışı 
48
7. Biyoloji ve Tüketici Davranışı 
48
8. Felsefe ve Tüketici Davranışı 
49
9. Anatomi ve Tüketici Davranışı 
50
10. Mimarlık ve Tüketici Davranışı 
50
11. Coğrafya ve Tüketici Davranışı 
51
Tüketici Davranışını Anlamak 
53
Değerlendirme Soruları 
57
Pazarlama Başarısızlıkları 
57
BÖLÜM 2
PAZARLAMANIN TEMELLERİ
Pazarlama: Ne Değildir? 
62
Pazarlama ve Tüketici Davranışı Hakkında Yanlış Bilinenler ve Mevcut Önyargılar 
63
Pazarlama Nedir? 
67
Pazarlamama Nedir? 
68
Niçin Pazarlamaya İhtiyaç Duyulmaktadır? 
69
Pazarlama ile İlgili Temel Kavramlar 
69
İhtiyaç (Need) 
69
İstek ve Talep (Want and Demand) 
70
Ürün (Product) 
70
Mübadele– Değişim (Exchange) 
73
Değer (Value) 
74
Pazar (Market) 
75
Tüketici ve Müşteri (Consumer and Customer) 
75
Pazarlama Anlayışının Gelişimi 
76
i. Üretim Anlayışı (Production Concept) 
77
ii. Ürün Anlayışı (Product Concept) 
77
iii. Satış Anlayışı (Sales Concept) 
78
iv. Pazarlamada Yeni Anlayışlar 
80
İlişkisel Pazarlama (Relationship Marketing) 
82
Viral Pazarlama (Viral Marketing) 
84
Pazarlama Bileşenleri (Marketing Mix Elements) 
85
Ürün (Product) 
86
Fiyat (Price) 
86
Dağıtım/Yer (Place) 
87
Tutundurma (Pazarlama İletişimi) (Promotion – Marketing Communications) 
88
Reklam (Advertising) 
89
Halkla İlişkiler (Public Relations) 
89
Satış Promosyonu (Sales Promotion) 
90
Kişisel Satış (Personal Selling) 
90
Değerlendirme Soruları 
91
Ek: Pazar Araştırmalarında Yararlanılabilecek İkincil Veri Kaynakları 
92
Pazarlama Başarısızlıkları 
92
BÖLÜM 3
ALGILAMA (PERCEPTİON)
Algılamanın Temelleri 
95
Algılama Nedir? 
103
Duyumsama (Duyumlama) (5 Duyu) Sistemleri (Sensory Sytems) 
109
Görme Duyusu (Seeing) 
109
Koku Alma Duyusu (Smelling) 
123
Tat Alma Duyusu (Tasting) 
127
İşitme Duyusu (Hearing) 
132
Dokunma Duyusu (Touching) 
135
Hizmetler ve Beş Duyu 
137
Algılama ve Risk Kavramı 
138
Risk ve Kontrol 
141
Maruz Kalma (Exposure) 
148
Dikkat ve Algıda Seçicilik (Attention and Perceptual Selectivity) 
149
Bilinçdışı/ Bilinçaltı Algılama ve İkna (Subliminal Perception and Persuasion)– Bir Safsata mı? 
158
Dikkat (Attention) 
164
Yorumlama (Interpretation) 
166
Algılamayı Etkileyen Faktörler 
167
Algılayan Kişi ile İlgili Faktörler 
167
Algılanan (Nesne) ile İlgili Faktörler 
171
Algılamada Durum ile İlgili Faktörler (Situational Factors in Perception) 
176
Algısal Yorumlamada/Değerlendirmede Sıkça Yapılan Temel Hatalar 
178
Değerlendirme Soruları 
181
Ek – Algılama ile İlgili Şekiller 
183
Ek – Algılama ile İlgili Egzersizler 
183
Pazarlama Başarısızlıkları 
184
BÖLÜM 4
ÖĞRENME VE HAFIZA
Öğrenme Nedir? 
187
Öğrenme Teorileri 
188
Bilişsel Öğrenme (Cognitive Learning) ve Hafıza/Bellek (Memory) 
188
Klasik/Tepkisel (Reflekssel) Şartlandırma/Koşullanma Teorisi (Classical/Reflexive Conditioning Theory) 
199
Edimsel (Motivasyonel) Koşullanma (Instrumental/Operant Conditioning) 
215
Sosyal/Gözlemsel/Model Alarak Öğrenme (Social/Observational Learning/Learning from Models) 
222
Hatırlamayı Etkileyen Faktörler 
224
Fizyolojik Faktörler (Physiological Factors) 
224
Durumsal Faktörler (Situational Factors) 
226
Tekrar (Repetition) 
227
İlk Olma Son Olma (Primacy and Recency) 
228
Bildiklik – Tanıdıklık (Familiarity) 
230
Gizem (Mystery) 
236
Pazarlama İletişiminin Resimli veya Sözel Olması (Pictorial vs. Verbal Messages) 
236
Unutmayı Etkileyen Faktörler (Factors which Influence Forgetting) 
237
Değerlendirme Soruları 
239
Pazarlama Başarısızlıkları 
240
BÖLÜM 5
MOTİVASYON VE İLGİLENİM
Motivasyon Nedir? 
243
Güdülerin Temel Özellikleri 
247
Güdü Çeşitleri 
247
Birincil ve İkincil Güdüler (Primary and Secondary Motives) 
247
Rasyonel ve Duygusal Güdüler (Rational and Emotional Motives) 
249
Bilinçli ve Bilinçli Olmayan/Atıl Güdüler (Conscious and Unconscious/Implicit Motives) 
250
İhtiyaçlar (Needs) 
252
Maslow’un İnsan İhtiyaçları Hiyerarşisi Modeli (Maslow’s Needs’ Hierarchy Model) 
253
1. Fizyolojik İhtiyaçlar (Phyisological Needs) 
253
2. Güvenlik İhtiyaçları (Safety Needs) 
254
3. Sosyal İhtiyaçlar (Social Needs) 
255
4. Saygı İhtiyaçları (Esteem Needs) 
256
5. Kendini Gerçekleştirme (Self–Actualisation) 
258
Güdü Çatışmaları (Motivational Conflict) 
259
Uyum–Uyum (Yaklaşma–Yaklaşma) Çatışması (Approach–Approach Conflict) 
260
Uyumsuzluk–Uyumsuzluk (Kaçınma–Kaçınma) Çatışması (Avoidance–Avoidance Conflict) 
262
Uyum–Uyumsuzluk Çatışması (Yaklaşma–Kaçınma) (Approach–Avoidance Conflict) 
263
İlgilenim (Involvement) 
264
İlgilenimin Etkileri/Sonuçları (Influences/Outcomes of Involvement) 
271
Bilgi Arayışı, Bilgi Toplama ve Bilgi İşleme Kapasitesi (Information Search, Information Collection and Information Processing Capacity) 
271
Duygusal Uyarılma Derecesi (The Extent of Emotional Stimulation) 
273
Bilgi Aktarımı (Information Transmission) 
273
Tüketici İlgilenimini Etkileyen Faktörler (Factors which Influence Involvement) 
273
Kişisel Faktörler (Personal Factors) 
274
Ürün ile İlgili Faktörler (Factors to do with the Product) 
274
Durumsal Faktörler (Situational Factors) 
276
İlgilenimi Arttırma Stratejileri 
277
İnsanlara Yanıldıklarını Göstermek 
278
İnsanların Hedonik İhtiyaçlarına Hitap Etmek 
281
Yeni/Farklı Uyaranlar Kullanmak/Belirgin Uyaranlar Kullanmak 
282
Pazarlama İletişimlerinde Ünlü Kişileri Kullanmak 
283
Ürün ile Tüketici Arasında Sürekli Bir İlişki Sağlamak 
284
İlgilenim ve Tüketici Davranışı Modelleri 
285
Düşük İlgilenimli Öğrenme Modeli (Low–Involvement Learning Model) 
285
Öğren–Hisset–Yap Hiyerarşisi (LearnFeelDo Hierarchy) 
286
Ürün–Marka İlgilenim Modeli (Product Versus Brand Involvement Model) 
287
Değerlendirme Soruları 
289
Pazarlama Başarısızlıkları 
290
BÖLÜM 6
TUTUMLAR
Tutum (Attitude) Nedir? 
293
Tutumların Fonksiyonları 
297
Fayda Fonksiyonu (Utilitarian/Adjustment/Instrumental Function) 
297
Ego Savunma Fonksiyonu (Ego–defensive Function) 
298
Değer İfade Etme Fonksiyonu (Value–expressive Function) 
298
Bilgi Fonksiyonu (Knowledge Function) 
299
Tutumların Unsurları (Components of Attitudes) 
300
Bilişsel Unsur (Cognitive Component) 
302
Duygusal Unsur (Affective Component) 
305
Hareketsel/Davranışsal Unsur (Conative Component) 
310
Tutumların Ölçülmesi (Measurement of Attitudes) 
314
Likert Skalaları (Likert Scales) 
314
Semantik Fark (Semantic Differential) 
315
Tutumlarda Beklenti–Değer Modeli (Expectancy–Value Model) (Ajzen, 2005) 
315
Tutumların Özellikleri 
316
Tutumun Güç Derecesi (The Strength of an Attitude) 
316
Tutumun Karmaşıklığı ve Diğer Tutum ve Değerlerle Olan İlişkisi (The Complexity of an Attitude and its Relationship with other Attitudes and Values) 
317
Tutumunun Unsurları Arasındaki Uyum (Consistency among the Components of an Attitude) 
317
Tutumlar Arasındaki Tutarlılık (Consistency among Attitudes) 
318
Tutum Değiştirme Stratejileri 
318
Yeni ve Belirgin Bir İnanç Oluşturmak (Adding a New Salient Belief) 
318
Mevcut Pozitif Bir İnancı Güçlendirmek (Increasing the Strength of an Existing Positive Belief) 
319
Güçlü bir İnancın Değerlendirmesinin Değiştirilmesi (Improving theuation of a Strongly Held Belief) 
320
Değerlendirme Soruları 
321
Pazarlama Başarısızlıkları 
322
BÖLÜM 7
BENLİK VE KİŞİLİK
Benlik Nedir? 
325
Tüketicilerin Yaşları ve Benlik Değerlendirmelerinde Yaşanan Değişiklikler 
336
Kişilik 
339
Kişiliğin Temel Özellikleri 
340
Kişiliğin Oluşmasında Etkili Faktörler 
341
Kişilik Kuramları 
342
Treyt (Özellik) Kuramı – (Trait Theories) 
342
Krech, Crutchfield, and Ballachey (1962) – Bireylerin Rol, İfade ve Sosyometrik Eğilimleri 
343
Treyt (Özellikler) Teorisi ile İlgili Problemler 
345
Psikanalitik Teoriler 
345
İd (Es/It) – Alt Bilinç – Alt Benlik 
346
Süperego (Üstben, Süperego – Überich) 
348
Ego (Ich) 
348
Kişiliğin Oluşumu 
349
Kişilik Çatışmalarını Çözen Savunma Mekanizmaları 
350
Gerçeğin Reddedilmesi Kabullenmeme (Denial) 
351
Mantığa Bürünme (Rationalisation) (Sublimation) 
352
Yön Değiştirme (Displacement) 
352
Yansıtma (Projection) 
353
Bastırma (Repression) 
355
Güdü Araştırmaları (Motivational Research) 
356
Yeni Freudçu Kişilik Teorileri 
358
Marka Kişiliği ve Marka İmajı (Brand Personality and Brand Image) 
360
Marka Kişiliği ve Ürün Konumlandırma (Brand Personality and Positioning) 
363
Değerlendirme Soruları 
368
Pazarlama Başarısızlıkları 
369
BÖLÜM 8
DEĞERLER, YAŞAM BİÇİMLERİ VE KÜLTÜR
Değerler 
373
Rokeach Değerler Sistemi 
375
Değer Nedir? 
376
Değerler, Tutumlar ve Yaşam Biçimleri (Values Attitudes and Life Styles) 
379
Değerler Listesi (List of Values – LOV) 
384
Yaşam Biçimleri (Life Styles) 
385
Psikografi (Psychographics) 
389
Psikografik Araştırmalardan Faydalanma Yolları 
393
Psikografik Segmentasyonun Uygulama Alanları 
395
Kültür 
398
Alt Kültür 
410
Sosyal Sınıflar 
411
Kültür Analizleri ve Karşılaştırmalı Kültür Çalışmaları 
418
Edward T. Hall 
419
Geert Hofstede 
421
Ek 1 – Karşılaştırmalı Kültür Özellikleri 
427
Ek 2 – Kültür ve Uluslararası Pazarlama Hataları 
427
Değerlendirme Soruları 
435
Pazarlama Başarısızlıkları 
436
BÖLÜM 9
REFERANS GRUPLARI, AİLE VE CİNSİYET
Referans Grupları ve Uyum (Reference Group and Conformity) 
439
Kanaat/Görüş Önderlerinin Özellikleri 
443
Ailenin Tüketici Davranışına Etkisi 
452
Ortak Karar Alma (Joint Decision Making) 
456
Ortak Karar Almada Çatışma ve Aile Bireylerinin Rollerini Etkileyen Faktörler 
458
Ürünün Cinsi 
459
Karar Alma Aşamasının Safhaları 
459
Satın Alma Türü 
459
Ailenin Nitelikleri 
459
Satın Alma Kararlarının Verilmesinde Kullanılan Bazı Kestirme Yöntemler 
471
Değerlendirme Soruları 
474
Pazarlama Başarısızlıkları 
475
BÖLÜM 10
SATIN ALMA KARAR SÜRECİ
Davranış 
479
Tüketiciler Nasıl Karar Verirler? 
479
Yoğun Çaba ile Satın Alma 
479
Sınırlı Çaba ile Satın Alma 
480
Rutin Satın Alma 
480
Tepkisel Satın Alma 
480
Satın Almada Araştırma, Deneyim ve Güven 
483
Derinlemesine Düşünme Olasılığı Modeli 
483
Satın Alma Karar Süreci 
486
İhtiyacın Fark Edilmesi 
487
Bilgi Toplama 
487
Alternatiflerin Değerlendirilmesi 
488
Birleştirici Karar Kuralı (Conjunctive Decision Rule) 
491
Ayırıcı/Seçici Karar Kuralı (Disconjunctive Decision Rule) 
491
Leksikografik Karar Kuralı (Lexicograpfic Decision Rule) 
491
Satın Alma Kararı ve Uygulanması 
491
Satın Alma Sonrası Değerlendirme 
493
Çok(lu) Değişkenli Modeller 
493
Howard–Ostlund Modeli 
494
Engell–Kollat–Blackwell Modeli 
494
Nicosia Modeli 
495
Andreasan Modeli 
496
Değerlendirme Soruları 
497
Pazarlama Başarısızlıkları 
498
BÖLÜM 11
PAZARLAMA İLETİŞİMİ VE İKNA TEKNİKLERİ
Pazarlama İletişimi 
501
İletişim Süreci 
502
Pazarlama İletişimi ve Ürünün/Hizmetin Benimsenmesi 
504
Pazarlama İletişiminin Başarısını Etkileyen Faktörler 
506
Kaynak ile İlgili Değişkenler 
506
Mesaj ile İlgili Değişkenler 
507
Alıcı ile İlgili Değişkenler 
508
Mecra ile İlgili Değişkenler 
508
Kurumsal İmaj 
508
Pazarlama İletişimi ve İkna’da Kestirme Yöntemler 
509
İknada Otomatiklik Prensibi 
509
“Çünkü” Kestirme Yöntemi (The “Because” Heuristic) 
510
Fiyat–Kalite Kestirme Yöntemi (The Price – Quality Heuristic) 
510
Sözünü Tutma ve Tutarlılık Prensibi (The Commitment and Consistency Principle) 
510
Kapıya Ayak Koyma Tekniği (The Foot–in–the–Door Technique) 
511
Aşağı Top Tekniği (The Low–Ball Technique) 
511
Karşılıklılık Prensibi (The Reciprocity Principle) 
512
Yüzüne Kapıyı Çarpma Tekniği (The Door–in–the Face Technique) 
513
Hepsi Bu Değil Tekniği (The “that’s–not–all” Technique) 
513
Çoklu Azalan İstek Tekniği (The Multiple–Deescalating–Request Technique) 
513
Bir Kuruş Tekniği (The “Even–a–Penny” Technique) 
513
Kıtlık Prensibi (Scarcity Principle) 
514
Sosyal Kabul Prensibi (The Social Validation Principle) 
514
Hoşlanma Prensibi (The Liking Principle) 
514
Otorite Prensibi (The Authority Principle) 
514
Kafasını Karıştırma Prensibi (The Confusion Principle) 
515
Değerlendirme Soruları 
515
Pazarlama Başarısızlıkları 
516
Kaynakça 
517
Dizin 
549
Yazar Hakkında 
552