Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 2. baskısı yapılan kitapta; kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planlarından bahsettikten sonra, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet veren kişi ve kurumları Vergi İdaresine ihbar eden kişilerin, 1905 sayılı Kanuna göre ihbar ikramiyesi talebinde bulunmaları halinde, ihbara istinaden tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezası üzerinden ne şekilde ikramiye ödeneceğinin usul ve esasları sade ve anlaşılır bir dille anlatılmıştır.
Kitapta, vergi kayıp ve kaçağını ihbar eden muhbirin dilekçe vermesinden, dilekçeye eklenecek somut bilgi ve belgeler ile Vergi İdaresi tarafından yapılacak vergi incelemesi, düzenlenecek görüş raporu, ikramiye ödenemeyecek kişiler, tahakkuk ve tahsilatta ödenecek ikramiye oranları, ödenen ikramiyenin vergilendirilmesi, ikramiye ödemesine ilişkin ihtilaflarda görevli mahkemeler ve bu konuda verilen yargı kararları gibi konunun tüm yönleri örnekli olarak anlatılmıştır.
Türk Vergi Hukukunda 1931 yılından bu yana uygulanmakta olan ve yeterince kamuoyu tarafından bilinmeyen 1905 sayılı Kanun kapsamında ödenmekte olan ihbar ikramiyesi konusunun yasal tüm mevzuatlarına ise kitabın sonunda yer verilmiştir.