47 Örnek Uygulama ile 17025 Laboratuvar Akreditasyonu Yönetim Şartları – Teknik Şartlar Metin Yurtsever  - Kitap
47 Örnek Uygulama ile

17025 Laboratuvar Akreditasyonu

Yönetim Şartları – Teknik Şartlar

1. Baskı, 
Ağustos 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
225
Barkod:
9789750224539
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
260,00
İndirimli (%56):
115,00
24 saat içerisinde temin edilir.
Kitabın Açıklaması
Mesleği gereği bugüne kadar çok sayıda Deney ve Kalibrasyon laboratuarlarının kuruluşunda, benzer kuruluşların denetlenmesinde / yapılandırılmasında görev alan ve de konu hakkında eğitimler veren AKREDİTASYON KURUMU Denetçisi olan yazarın, kurulum/denetim/eğitim esnasında karşılaştığı sorunlardan, kurulum/denetim/eğitimden sonra kendisine sorulan sorulara kadar yaşadığı mesleki tecrübelerinden oluşmaktadır.
Kitapta; Deney ve Kalibrasyon laboratuarlarının akreditasyonunda, akreditasyonun temelini teşkil eden, uluslararası adı “EN ISO/IEC 17025 General ments for the Competence of Testing and Calibration Laboratories” olan, TSE tarafından ülkemize “TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar” ismi ile kazandırılan, standart maddelerin ve şartlarının birebir örneklerle açıklanması konusunu, basit ve sade bir dille örnek uygulamalarla, destekleyici şema ve formlarla anlatmaktadır.
Ülkemizde Faaliyet gösteren bütün Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının yaralanabileceği ve akreditasyon sistemlerini buna göre oluşturabilecekleri bir referans kitap olan eser, üniversitelerimizde Standardizasyon, Kalite ve Akreditasyon konulu derslerde de kaynak olarak da kullanılabilir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Terimler ve Tarifler
.
Yönetim Şartları
.
Yönetim Sistemi
.
Dokuman Kontrolü
.
Teknik Şartlar
.
Personel
.
Cihazlar
.
Ölçümlerin izlenebilirliği
.
Örnekler
.
Şemalar
.
Formlar ve Tablolar
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
Örnekler, Şemalar ve Formlar 
11
Giriş 
15
Bölüm 1 TERİMLER VE TARİFLER
1.1. Metroloji 
17
1.2. Ölçme 
17
1.3. Birim (Ölçme İçin) 
17
1.4. Birimler Sistemi (Ölçme İçin) 
17
1.5. Uluslararası Birimler Sistemi 
17
1.6. Koherent Birimler Sistemi (Ölçme İçin) 
18
1.7. Temel Birim (Ölçü İçin) 
18
1.8. Türetilmiş Birim (Ölçü İçin) 
18
1.9. Ölçme Metodu 
18
1.10. Ölçme Prosedürü 
18
1.11. Bir Ölçmenin Sonucu 
18
1.12. (Ölçme Sonuçlarının) Tekrarlanabilirliği 
18
1.13. Ölçü Sistemi 
19
1.14. Ölçü Aleti 
19
1.15. Ölçme Hatası 
19
1.16. İzlenebilirlik 
19
1.17. Kalibrasyon 
19
1.18. Ölçümün Doğruluğu 
19
1.19. Ölçme Belirsizliği 
19
1.20. Deneysel Standard Sapma 
20
1.21. Ölçü Standardı (Etalon) 
20
1.22. Uluslararası Ölçü Standardı 
20
1.23. Ulusal Ölçü Standardı 
20
1.24. Primer Standard 
20
1.25. Sekonder Standard 
21
1.26. Referans Standard 
21
1.27. Çalışma Standardı 
21
1.28. Kuruluş 
21
1.29. Müşteri 
21
1.30. Tedarikçi 
21
1.31. Kalite Politikası 
21
1.32. Kalite Yönetim Sistemi 
21
1.33. Yönetim Sistemi 
21
1.34. Sürekli İyileştirme 
21
1.35. Kalite El Kitabı 
22
1.36. Uygunsuzluk 
22
1.37. Önleyici Faaliyet 
22
1.38. Düzeltici Faaliyet 
22
1.39. Müşteri Memnuniyeti 
22
1.40. Uygunluk Değerlendirmesi 
22
1.41. Uygunluk Değerlendirme Kurumu 
22
1.42. Akreditasyon 
22
1.43. Akreditasyon Kurumu 
22
Bölüm 2 YÖNETİM ŞARTLARI
2.1. Kuruluş 
23
2.2. Yönetim Sistemi 
35
2.3. Doküman Kontrolü 
39
2.3.1. Genel 
39
2.3.2. Dokümanların Onaylanması ve Yayınlanması 
45
2.3.3. Doküman Değişiklikleri 
46
2.4. Taleplerin, Tekliflerin ve Sözleşmelerin Gözden Geçirilmesi 
47
2.5. Deneylerin ve Kalibrasyonların Taşerona Verilmesi 
56
2.6. Hizmet ve Malzemelerin Satın Alınması 
57
2.7. Müşteriye Hizmet 
67
2.8. Şikâyetler 
71
2.9. Uygun Olmayan Deney ve/veya Kalibrasyon İşleminin Kontrolü 
75
2.10. İyileştirme 
80
2.11. Düzeltici Faaliyet 
82
2.11.1. Genel 
82
2.11.2. Sebep Analizi 
86
2.11.3. Düzeltici Faaliyetlerin Seçilmesi ve Uygulanması 
87
2.11.4. Düzeltici Faaliyetlerin İzlenmesi 
87
2.11.5. İlâve Tetkikler 
87
2.12. Önleyici Faaliyet 
88
2.13. Kayıtların Kontrolü 
93
2.13.1. Genel 
93
2.13.2. Teknik Kayıtlar 
99
2.14. İç Tetkikler 
101
2.15. Yönetimin Gözden Geçirmesi 
111
Bölüm 3 TEKNİK ŞARTLAR
3.1. Genel 
115
3.2. Personel 
116
3.3. Yerleşim ve Çevre Şartları 
123
3.4. Deney ve Kalibrasyon Metotları ve Metodun Geçerli Kılınması 
134
3.4.1. Genel 
134
3.4.2. Metotların Seçilmesi 
135
3.4.3. Laboratuvarda Geliştirilen Metotlar 
137
3.4.4. Standard Olmayan Metotlar 
137
3.4.5. Metotların Geçerli Kılınması 
140
3.4.6. Ölçme Belirsizliğinin Tayini 
143
3.4.7. Verilerin Kontrolü 
147
3.5. Cihazlar 
150
3.6. Ölçümlerin İzlenebilirliği 
165
3.6.1. Genel 
165
3.6.2. Özel Şartlar 
165
3.6.2.1. Kalibrasyon 
165
3.6.2.2. Deney 
173
3.6.3. Referans Standardlar ve Referans Malzemeler 
175
3.6.3.1. Referans Standardlar 
175
3.6.3.2. Referans Malzemeler 
177
3.6.3.3. Ara Kontroller 
177
3.6.3.4. Nakil ve Depolama 
177
3.7. Numune Alma 
177
3.8. Deney Numunelerine ve Kalibrasyona Gelen Cihazlara Uygulanan İşlemler 
179
3.9. Deney ve Kalibrasyon Sonuçlarının Kalitesinin Güvencesi 
184
3.10. Sonuçların Rapor Haline Getirilmesi 
193
3.10.1. Genel 
193
3.10.2. Deney Raporları ve Kalibrasyon Sertifikaları 
194
3.10.3. Deney Raporları 
196
3.10.4. Kalibrasyon Sertifikaları 
198
3.10.5. Görüşler ve Yorumlar 
199
3.10.6. Taşeronlardan Elde Edilen Deney ve Kalibrasyon Sonuçları 
200
3.10.7. Sonuçların Elektronik Olarak İletilmesi 
200
3.10.8. Rapor veya Sertifikaların Biçimi 
201
3.10.9. Deney Raporlarında ve Kalibrasyon Sertifikalarında Yapılan Değişiklikler 
204
Örnek Laboratuvar İstatistiksel Çalışmaları 
207
Kaynaklar 
219
Kavramlar Dizini 
223
Yazarın Özgeçmişi 
226