"Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Vergi Hukuku: Kazanımları & Sorunları" adlı bu kitap on üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışma, on üniversite ve iki kurumda çalışan on altı araştırmacının aylar süren değerli katkıları ile tamamlanmıştır.
Maliye disiplinin bir alt dalı olan vergi (gelir) hukuku hem günlük hayatın hem de maliyenin en önemli bir parçasıdır. Şöyle ki devletin varlığı ve bağımsızlığı, kamu hizmetlerinin kesintisiz ve etkin bir şekilde arz edilmesi vergi hukukunun sağlıklı bir şekilde işlemesine bağlıdır. Vergi objesinin diğer tarafında olan mükellef için ise vergi, ödenmesi zorunlu bir paydır. İşte idare ile mükellef arasındaki bu çekişme ve amaç farklılıkları verginin tarihsel süreçte sürekli gündemde kalmasının temel nedenini oluşturmuştur.
Maliye ve hukukun bir alt dalı olan vergi hukuku diğer bilim dallarında olduğu gibi zaman ve mekâna göre değişime uğramaktadır. Devletin âli ve mali menfaatleri çerçevesinde her zaman ihtiyaç duyulan vergi, vergi hukuku vasıtasıyla toplanmaktadır. Bu kitapta Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı Devleti'nden miras aldığı ve yüz yıllık sürede elde ettiği kazanımları ile çözüm getirmediği sorunlar incelenmiştir.
Kitaptaki her bir bölüm "çift-kör hakem" sistemi uygulanarak ve azami %20 benzerlik oranın altında olmasına dikkat edilerek tamamlanmıştır. Kitabın ana başlığına uygun şekilde vergi hukukuna ilişkin altı kazanım ve yedi sorunu içeren bölüm bulunmaktadır.