Çalışma, uluslararası hukukun içeriği ve gelişim sürecinin temel esaslarının incelendiği birinci bölümün ardından, uluslararası hukukun teorik altyapısı ve tarihsel gelişimini anlatan bölümlerle devam etmekte, iç hukuk kurallarının uluslararası hukuk ile bağlantısını ortaya koyduktan sonra da uluslararası hukukun kaynaklan ve kişilerini değerlendirmektedir.
Uluslararası hukukun temel öğelerinin irdelendiği ilk bölümlerin ardından da uluslararası hukuki işlemler, uluslararası hukukun uygulama alanlarından devlet ülkesi, uluslararası hukukun devlete tanıdığı yetkiler ve yüklediği sorumluluklar, ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı, tanıma çeşitleri ve ardıl devlet kavramı detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
Çalışmanın daha sonraki bölümlerinde ise uluslararası antlaşmalar hukuku, diplomasi hukuku, deniz hukuku, çevre hukuku ve insan haklan kavramı ile insan haklan hukuku oldukça kapsamlı bir biçimde incelenerek modern uluslararası hukukun bahsi geçen önemli öğeleri okuyucuyla buluşturulmuştur.
Çalışmanın bir başka bölümünü de uluslararası hukukun bir başka öznesi olan uluslararası örgütler oluşturmaktadır. Söz konusu bölümlerde uluslararası örgütler bağlamında uyuşmazlıklann banşçıl yollardan çözümü ve uluslararası alanda kuvvet kullanımının esasları da tarihsel ve güncel örnek olaylar üzerinden değerlendirilerek ele alınmış ve bu şekilde de konunun araştırmacılan açısından dikkate değer bir başvuru kaynağı oluşturulmuştur.
Çalışmanın son bölümlerinde ise öncelikle uluslararası mülteci hukukunun temel öğeleri, içeriği ve uygulama incelenmiş, bunun sonrasında ise BM'nin banşı koruma ve gözlemci görevleri yine örnek olaylar üzerinden değerlendirilmiştir.