Bireysel başvuru yöntemi sayesinde bireyler, ihlâl iddialarının iç hukukun dışındaki bir mercii tarafından incelenmesi ve ihlâlin varlığının saptanması durumunda zararlarının tazmin edilmesi imkânına kavuşmaktadırlar. Başka bir deyişle bireysel başvuru, bireyin haklarını uluslararası düzeyde garanti altına almış ve insan hakları gibi önemli bir konunun devletlerin iç hukuktaki düzenlemeleri ile ihlâl edilmesinin önüne geçmiştir.
Çalışma üç bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde Birleşmiş Milletler'in kuruluşu, yapısı ve insan haklarına yaklaşımı hakkında bilgi verilmiş; ikinci bölümde Birleşmiş Milletler sisteminde öngörülmüş olan sözleşme içi ve sözleşme dışı insan haklarını koruma yöntemlerinden ve genel olarak bireysel başvuru yönteminin işleyişinden bahsedilmiş; ayrıca Birleşmiş Miller nezdinde hazırlanan sözleşmelerde öngörülen bireysel başvuru ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında düzenlenen bireysel başvuru yönteminin farklarına değinilmiş. Üçüncü bölümde ise Birleşmiş Milletler bünyesinde hazırlanan sözleşmelerden bireysel başvuru yönteminin yer aldığı sözleşmeler ve ek ihtiyari protokollere ayrı ayrı yer verilmiş, her sözleşmede düzenlenen bireysel başvuru usûlü ve başvurunun yapılacağı komite hakkında bilgi verilmiş.
Bununla birlikte çalışma kapsamında komitelerin bireysel başvuru kararlarından örneklere de yer verilmiş. Bireysel başvuru kararları seçilirken öncelik Türkiye Cumhuriyeti'nin aleyhine yapılan başvurulara yer verilmiş.
(Girişten)