İşletme Yönetimi Temel Kavramlar – Çağdaş Yaklaşımlar İşletme ve Yönetim Fonksiyonları Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, Doç. Dr. E. Asuman Atilla, Dr. Öğr. Üyesi Meral Bektaş  - Kitap

İşletme Yönetimi

Temel Kavramlar – Çağdaş Yaklaşımlar İşletme ve Yönetim Fonksiyonları

8. Baskı, 
Eylül 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
448
Barkod:
9789750262838
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Gözden geçirilmiş 8. baskısını yapan kitap, üniversitelerde okutulmakta olan "İşletme" derslerine uygun olarak hazırlanmıştır. Kitapta konular öğrencilerin konuları daha kolay anlamaları için basit ve anlaşılabilir bir dille kaleme alınmıştır.
Kitapta, işletme yönetimi ile ilgili temel kavramlardan başlayarak, işletme ve çevresi, işletme kuruluş çalışmaları, yönetim fonksiyonları, işletme fonksiyonları yanı sıra işletme yönetiminde yeni yaklaşımlara da yer verilmiştir.
Kitap, sadece sosyal bilimler ve işletme bölümlerinde değil, aynı zamanda sağlık ve mühendislik bölümlerindeki "işletme" derslerinde de kullanılmaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İşletme, İşletme Yönetimi İle İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri
.
İşletmelerin Kuruluşu
.
İşletme Sistemi ve Çevresi
.
Yönetim ve Yönetimin Tarihsel Gelişimi
.
Yönetim Fonksiyonları
.
Üretim Yönetimi
.
Pazarlama Yönetimi
.
Finans Yönetimi
.
İnsan Kaynakları Yönetimi
.
Halkla İlişkiler ve İletişim Süreci
.
Zaman ve Kriz Yönetimi
.
Çatışma ve Stres Yönetimi
.
Çağdaş Yaklaşımlar 1: İşletmelerde Toplam Kalite Yönetim ve Değişim Mühendisliği
.
Çağdaş Yaklaşımlar 2: İşletmelerde Etik ve Mobbing (Psikolojik Şiddet)
.
Çağdaş Yaklaşımlar 3: İşletmelerde Küçülme, Benchmarking, Dış Kaynak Kullanımı ve Öğrenen Organizasyonlar
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Sekizinci Baskı İçin Önsöz 
5
Önsöz 
7
Şekiller ve Tablolar Listesi 
23
1. Bölüm
İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ
1. İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ 
27
1.1. İŞLETME VE İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 
27
1.1.1. İşletme ve İşletme Yönetimi Kavramları 
28
1.1.2. Üretim ve Üretim Faktörleri 
29
1.1.3. İşletmelerin Yapısal Özellikleri 
30
1.1.4. İşletmelerin Amaçları 
31
1.1.5. İşletme Bilimi ve Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi 
34
1.1.5.1. İşletme Bilimi ve Ekonomi 
34
1.1.5.2. İşletme Bilimi ve Hukuk 
34
1.1.5.3. İşletme Bilimi ve Davranış Bilimleri 
34
1.1.5.4. İşletme Bilimi ve Teknoloji 
35
1.2. İŞLETME TÜRLERİ 
35
1.2.1. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 
35
1.2.1.1. Üretim İşletmeleri 
36
1.2.1.2. Ticari İşletmeler 
36
1.2.1.3. Karma İşletmeler 
36
1.2.2. Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre İşletmeler 
36
1.2.2.1. Özel İşletmeler 
36
1.2.2.2. Kamu İşletmeleri 
36
1.2.2.3. Karma İşletmeler 
36
1.2.2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler 
37
1.2.3. Üretim Yapıları Açısından İşletmeler 
37
1.2.3.1. Mal Üreten İşletmeler 
37
1.2.3.2. Hizmet Üreten İşletmeler 
37
1.2.4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler 
38
1.2.5. Tüketici Türlerine Göre İşletmeler 
38
1.2.5.1. Son (Nihai) Tüketiciye Yönelik Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler 
39
1.2.5.2. Aracı Tüketicilere Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler 
39
1.2.6. Hukuki Yapılarına Göre İşletmeler 
39
1.2.6.1. Özel İşletmeler 
39
1.2.6.1.1. Şahıs İşletmeleri 
39
1.2.6.1.2. Sermaye Şirketleri 
42
1.2.6.2. Kooperatifler 
46
1.2.6.2.1. Kooperatif Organları 
47
1.2.6.3. Kamu İşletmeleri 
49
1.2.6.3.1. Genel Yönetim İçinde Faaliyet Gösteren İşletmeler 
49
1.2.6.3.2. Katma Bütçeli Dairelere Bağlı İşletmeler 
49
1.2.6.3.3. Özel Yapılı Kuruluşlar 
49
1.2.6.3.4. Yerel Yönetim İşletmeleri 
50
1.2.6.3.5. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) 
50
1.2.6.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler 
50
1.2.6.5. Çok Uluslu İşletmeler 
50
1.3. İŞLETMELER ARASI İŞBİRLİĞİ VE BİRLEŞMELER 
51
1.3.1. Centilmenlik Anlaşmaları 
52
1.3.2. Konsorsiyumlar 
52
1.3.3. Karteller 
52
1.3.4. Tröstler 
53
1.3.5. Holdingler 
53
1.3.6. Ortak Girişim (Joint Venture) 
53
1.4. İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ 
53
Kaynaklar 
55
Bölüm Soruları 
57
2. Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞU
2. İŞLETMELERİN KURULUŞU 
59
2.1. KURULUŞ ÇALIŞMALARI 
59
2.1.1. Yatırım 
59
2.1.2. Yatırım Projesi 
60
2.2. FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI 
61
2.2.1. Ekonomik Araştırmalar 
61
2.2.2. Teknik Araştırmalar 
67
2.2.3. Mali Araştırmalar 
68
2.2.4. Hukuki Araştırmalar 
70
2.2.5. Örgütsel Araştırmalar 
70
2.3. KURULUŞ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ 
71
Kaynaklar 
73
Bölüm Soruları 
75
3. Bölüm
İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ
3. İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ 
77
3.1. SİSTEM KAVRAMI VE TÜRLERİ 
77
3.2. BİR SİSTEM OLARAK İŞLETMELER 
79
3.2.1. Sistemlerin Özellikleri 
80
3.3. İŞLETME SİSTEMİNİ ETKİLEYEN DIŞ ÇEVRE KOŞULLARI 
81
3.3.1. Doğal Çevre Koşulları 
82
3.3.2. Sosyal ve Kültürel Koşullar 
82
3.3.3. Hukuki ve Politik Çevre Koşulları 
82
3.3.4. Teknolojik Koşullar 
82
3.3.5. Ekonomik Koşullar 
83
3.3.6. Uluslararası Çevre Koşulları 
83
3.4. İŞLETMENİN İÇ ÇEVRESİ 
84
3.4.1. İşletme Sahipleri ve Hissedarlar 
84
3.4.2. İşletmede Çalışanlar 
85
3.4.3. Yöneticiler 
85
3.5. İŞLETMENİN YAKIN ÇEVRESİ 
86
3.5.1. Tüketiciler/Müşteriler 
87
3.5.2. Rakipler 
88
3.5.3. İşletmeye Kredi Sağlayan Kuruluşlar 
88
3.5.4. Hammadde ve İşletmenin Diğer İhtiyaçlarını Karşılayan Kurumlar 
88
3.6. İŞLETMENİN ULUSAL ÇEVRESİ 
89
3.6.1. Devlet 
89
3.6.2. Toplum 
90
3.6.3. Çeşitli Kurumlar 
90
3.7. İŞLETMELERİN ULUSLARARASI ÇEVRESİ 
90
Kaynaklar 
92
Bölüm Soruları 
93
4. Bölüm
YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4. YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ 
95
4.1. YÖNETİM KAVRAMI 
95
4.2. YÖNETİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ 
96
4.3. YÖNETİCİ KAVRAMI 
97
4.3.1. Yönetsel Düzeyler 
98
4.3.1.1. Dikey Sınıflandırma 
99
4.3.1.2. Yatay Sınıflandırma 
99
4.3.2. Yönetsel Beceriler 
100
4.4. YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ 
101
4.4.1. Klasik Yönetim Yaklaşımı 
102
4.4.1.1. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı 
102
4.4.1.2. Yönetim Süreci Yaklaşımı 
103
4.4.1.3. Bürokrasi Yaklaşımı 
104
4.4.2. Neo–Klasik Yönetim Dönemi 
106
4.4.3. Modern Yönetim Dönemi 
108
4.4.4. Post–Modern Yönetim Dönemi 
110
4.5. YÖNETİM FONKSİYONLARI 
112
Kaynaklar 
114
Bölüm Soruları 
116
5. Bölüm
YÖNETİM FONKSİYONLARI
5. YÖNETİM FONKSİYONLARI 
117
5.1. PLANLAMA 
117
5.1.1. Plan Çeşitleri 
122
5.1.1.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar 
122
5.1.1.2. Niteliklerine Göre Planlar 
122
5.1.1.3. Sürelerine Göre Planlar 
123
5.1.2. Stratejik Planlama 
123
5.2. ÖRGÜTLEME 
130
5.2.1. Örgütleme Sürecinin Evreleri 
131
5.2.2. Örgütleme İlkeleri 
132
5.2.2.1. İş Bölümü ve Uzmanlaşma İlkesi 
132
5.2.2.2. İstisna İlkesi 
132
5.2.2.3. Amaç Birliği İlkesi 
133
5.2.2.4. Kumanda Birliği İlkesi 
133
5.2.2.5. Hiyerarşik Yapı İlkesi 
133
5.2.2.6. Yetki ve Sorumluluğun Denkliği İlkesi 
133
5.2.2.7. Yetki Devri İlkesi 
133
5.2.2.8. Denge İlkesi 
134
5.2.2.9. Açıklama İlkesi 
134
5.2.2.10. Basitlik ve Anlaşılırlık İlkesi 
134
5.2.2.11. Değişebilirlik ve Reorganizasyon İlkesi (Esneklik ilkesi) 
134
5.2.2.12. Süreklilik İlkesi 
134
5.2.2.13. Yönetim (Denetim) Alanı İlkesi 
134
5.2.3. Örgütte Bölümlere Ayırma 
135
5.2.3.1. Örgütte Bölümlere Ayırmada Kullanılan Temel Yöntemler 
136
5.2.3.1.1. İşlevlere (Fonksiyonlara) Göre Bölümlere Ayırma 
136
5.2.3.1.2. Üretilen Mal veya Hizmete Göre Bölümlere Ayırma 
136
5.2.3.1.3. Bölge Temeline Göre Bölümlere Ayırma 
137
5.2.3.1.4. Müşteri Temeline Göre Bölümlere Ayırma 
137
5.2.3.1.5. Süreç veya Makine Temeline Göre Bölümlere Ayırma 
138
5.2.3.1.6. Zaman Temeline Göre Bölümlere Ayırma 
138
5.2.3.1.7. Sayı Temeline Göre Bölümlere Ayırma 
138
5.2.3.1.8. Matriks (Karma) Örgüt 
139
5.3. YÖNELTME (YÜRÜTME) 
140
5.3.1. Motivasyon 
141
5.3.2. Liderlik 
143
5.3.2.1. Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki Farklar 
145
5.3.2.2. Liderlik Türleri 
145
5.4. KOORDİNASYON 
147
5.4.2. Gerçekleşme Unsurları 
148
5.5. KONTROL 
149
5.5.1. Etkili Bir Kontrol Sistemi İçin Gerekli Koşullar 
151
5.5.2. Kontrol Türleri 
152
Kaynaklar 
154
Bölüm Soruları 
158
6. Bölüm
ÜRETİM YÖNETİMİ
6. ÜRETİM YÖNETİMİ 
159
6.1. ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI VE AMACI 
159
6.2. ÜRETİM SİSTEMİNİN ELEMANLARI 
161
6.3. ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 
162
6.3.1. Süreçlere Göre Sınıflandırma 
162
6.3.1.1. Çıkarma Yoluyla Üretim (Birincil Üretim) 
162
6.3.1.2. Analitik Süreçle Üretim 
162
6.3.1.3. Fabrikasyon (Dönüştürme) Üretim 
162
6.3.1.4. Sentetik Üretim 
162
6.3.2. Ürünün Cinsine Göre Sınıflandırma 
163
6.3.3. Miktar ve Üretim Akşına Göre Sınıflandırma 
163
6.3.3.1. Sürekli Üretim 
163
6.3.3.1.1. Kütle Üretimi 
163
6.3.3.1.2. Akış Tipi Üretim 
163
6.3.3.2. Kesikli Üretim 
164
6.3.3.2.1. Siparişe Göre Üretim 
164
6.3.3.2.2. Parti Üretimi 
164
6.3.3.3. Proje Üretimi 
165
6.3.4. Esnek Üretim Sistemleri 
165
6.3.5. Tam Zamanında Üretim Sistemleri (Just in Time Production) 
166
6.3.6. Diğer Üretim Türleri 
167
6.4. ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONLARI 
167
6.4.1. Ön Planlama 
168
6.4.2. Planlama 
168
6.4.3. Kontrol 
169
6.5. STOK KONTROL 
170
6.5.1. Stok Maliyetleri 
170
6.5.2. Stok Değerleme Yöntemleri 
170
6.5.3. Stok Kontrol Yöntemleri 
170
6.5.3.1. Gözle Kontrol Yöntemi 
170
6.5.3.2. Çift Kutu Yöntemi 
171
6.5.3.3. ABC Yöntemi 
171
6.5.3.4. Sabit Sipariş Süresi Yöntemi 
172
6.5.3.5. Sabit Sipariş Miktarı Yöntemi 
172
6.5.3.6. Ekonomik Sipariş Miktarı Yöntemi 
172
6.5.3.7. VED Yöntemi 
173
6.5.4. Stok Kontrolünde Yardımcı Teknikler 
173
6.5.4.1. Bar–Kod ve Kare kod 
173
6.5.4.2. RFID 
174
Kaynaklar 
176
Bölüm Soruları 
178
7. Bölüm
PAZARLAMA YÖNETİMİ
7. PAZARLAMA YÖNETİMİ 
179
7.1. PAZARLAMA TANIMI VE İŞLETMELER AÇISINDAN ÖNEMİ 
179
7.2. PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 
181
7.2.1. Üretim Anlayışı Dönemi 
181
7.2.2. Satış Anlayışı Dönemi 
182
7.2.3. Çağdaş Pazarlama Anlayışı Dönemi 
182
7.2.3.1. İlişki Pazarlaması Yaklaşımı 
184
7.2.3.2. Müşteri Odaklı Yaklaşım 
185
7.2.3.3. Değer Temelli Yaklaşım 
185
7.2.3.4. Pazar Odaklı Yaklaşım 
186
7.2.4. Toplumsal ve Sosyal Pazarlama Anlayışı Dönemi 
186
7.3. PAZAR BÖLÜMLEME VE HEDEF PAZAR SEÇİMİ 
188
7.4. PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI 
191
7.4.1. Ürün 
192
7.4.2. Fiyat 
193
7.4.3. Dağıtım/Yer 
196
7.4.4. Tutundurma 
198
7.4.5. Katılımcılar/İnsanlar 
199
7.4.6. Fiziksel Ortam/Fiziksel Deliller 
199
7.4.7. Süreç Yönetimi 
200
Kaynaklar 
202
Bölüm Soruları 
206
8. Bölüm
FİNANS YÖNETİMİ
8. FİNANS YÖNETİMİ 
207
8.1. FİNANSMAN KAVRAMI 
207
8.2. TARİHSEL GELİŞİM 
208
8.3. İŞLETMELERDEKİ YERİ VE ÖNEMİ 
209
8.4. FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ 
210
8.5. İŞLETMELERİN FİNANSAL YAPISI VE SERMAYE TÜRLERİ 
211
8.5.1. Sermaye 
211
8.5.1.1. Sermaye Türleri 
212
8.5.2. Finansman Kaynakları 
213
8.5.2.1. Kaynağına Göre Finansman 
213
8.5.2.2. Sürelerine Göre Finansman Kaynakları 
213
8.5.2.2.1. Uzun Süreli Finansman Kaynakları 
213
8.5.2.2.2. Kısa Süreli Finansman Kaynakları 
214
8.5.3. Finansal Tablolar 
215
8.5.3.1. Bilançolar 
215
8.5.3.2. Gelir Tabloları 
216
8.5.4. Finansal Analiz 
217
8.5.4.1. Finansal Tabloların Analizinde Kullanılan Oranlar 
217
8.5.4.1.1. Likiditeyi Ölçen Oranlar 
217
8.5.4.1.2. Faaliyet Oranları 
219
8.5.4.1.3. Finansal Yapı Oranları 
220
8.5.4.1.4. Kârlılık Oranları 
221
8.5.4.2. Başabaş Analizi 
221
8.5.4.3. Fon Akım Tablosu 
223
8.6. YENİ FİNANSAL TEKNİKLER 
223
8.6.1. Factoring 
223
8.6.2. Forfaiting 
224
8.6.3. Leasing (Finansal Kiralama) 
224
8.6.4. Franchising 
225
Kaynaklar 
226
Bölüm Soruları 
227
9. Bölüm
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
9. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 
229
9.1. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GÖREV VE FONKSİYONLARI 
229
9.1.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Başlıca Görevleri 
230
9.1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları 
231
9.2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İLKELERİ 
231
9.2.1. Liyakat ya da Yeterlik İlkesi 
231
9.2.2. Kariyer İlkesi 
231
9.2.3. Eşitlik İlkesi 
232
9.2.4. Güvence İlkesi 
233
9.2.5. Yansızlık İlkesi 
233
9.2.6. Halef Yetiştirme İlkesi 
233
9.2.7. Yönetimi Geliştirme İlkesi 
233
9.3. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL UNSURLARI 
234
9.3.1. Dış Çevre Unsurları 
234
9.3.1.1. Yasal Düzenlemeler 
234
9.3.1.2. Toplum 
234
9.3.1.3. Sendikalar 
235
9.3.1.4. Müşteriler 
235
9.3.1.5. Rakipler 
235
9.3.1.6. Teknolojik Koşullar 
235
9.3.1.7. Ekonomik Koşullar 
236
9.3.1.8. Coğrafik Koşullar 
236
9.3.2. İç Çevre Unsurları 
236
9.3.2.1. Misyon, Amaçlar, Hedefler 
236
9.3.2.2. Politikalar 
237
9.3.2.3. Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi 
237
9.3.2.4. İşgörenler 
238
9.4. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İŞLEVLERİ 
238
9.4.1. İstihdam 
239
9.4.2. Geliştirme 
240
9.4.3. Ücretlendirme 
242
9.4.4. Bütünleştirme 
245
9.5. İNSAN KAYNAKLARINDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ 
246
9.5.1. Performans Değerleme Yöntemleri 
247
9.6. İŞ GÖREN DEVİR HIZI VE HESAPLANMASI 
248
9.7. İŞ ANALİZ VE İŞ TASARIMI 
249
9.7.1. İş Analizi 
249
9.7.1.1. İş Tanımı 
250
9.7.1.2. İş Gerekleri 
251
9.7.2. İş Tasarımı 
253
9.7.2.1. İş Basitleştirme 
253
9.7.2.2. İş Genişletme 
253
9.7.2.3. İş Zenginleştirme 
253
9.7.2.4. İş Rotasyonu 
254
9.7.2.5. Süreç Yenileme 
254
Kaynaklar 
255
Bölüm Soruları 
258
10. Bölüm
HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ
10. HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ 
259
10.1. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAMI 
259
10.1.1. Halkla İlişkilerin Temel Amaç ve İşlevleri 
261
10.1.2. Halkla İlişkilerde Hedef Kitle 
262
10.1.2.1. İşletme İçi Hedef Kitle 
262
10.1.2.2. İşletme Dışı Hedef Kitle 
263
10.2 HALKLA İLİŞKİLER VE HALKLA İLİŞKİLERE YAKIN KAVRAMLAR 
264
10.2.1. Propaganda 
264
10.2.2. Reklâmcılık 
264
10.2.3. Pazarlama 
265
10.3. HALKLA İLİŞKİLERDE KULLANILAN TEMEL İLKELER 
267
10.3.1. Çift Yönlü İlişki 
267
10.3.2. Dürüstlük ve Doğruları Yansıtmak 
268
10.3.3. İnandırıcılık 
268
10.3.4. Sabırlı Çalışma 
269
10.3.5. Uzmanlık İşi 
269
10.3.6. Yaygın Sorumluluk 
269
10.3.7. Yineleme ve Süreklilik 
270
10.3.8. İşletme İmajı 
270
10.3.9. Halkla İlişkiler Bütçesi 
270
10.4. İLETİŞİM VE HALKLA İLİŞKİLER 
271
10.4.1. İletişim Kavramı ve Önemi 
271
10.4.2. İletişim Süreci 
271
10.4.3. İşleyiş Açısından İletişim Çeşitleri 
274
10.4.3.1. Tek Yönlü İletişim 
274
10.4.3.2. Çift Yönlü İletişim 
274
10.5. ÖRGÜTSEL İLETİŞİM 
275
10.5.1. Biçimsel İletişim (Resmi, Formal) 
276
10.5.1.1. Dikey İletişim 
277
10.5.1.1.1. Yukarıdan Aşağıya Doğru İletişim 
277
10.5.1.1.2. Aşağıdan Yukarıya Doğru İletişim 
277
10.5.1.2. Yatay İletişim 
278
10.5.1.3. Çapraz İletişim 
278
10.5.2. Biçimsel Olmayan İletişim (Gayri Resmi, Informal) 
279
10.6. HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİNDE KULLANILAN İLETİŞİM BİÇİMLERİ 
280
10.6.1. Sözlü İletişim 
281
10.6.2. Sözsüz İletişim 
281
10.6.3. Yazılı İletişim 
283
10.6.4. Elektronik İletişim 
283
10.7. HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI 
284
10.7.1. Yazılı ve Basılı Araçlar 
285
10.7.2. Sözlü Araçlar 
285
10.7.3. Görsel–İşitsel Araçlar 
285
Kaynaklar 
286
Bölüm Soruları 
288
11. Bölüm
ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ
11. ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ 
289
11.1. ZAMAN YÖNETİMİ 
289
11.1.1. Zaman Kavramı 
289
11.1.2. Zaman Yönetimi Kavramı 
289
11.1.3. Zaman Tuzakları 
290
11.1.4. Zamanın Etkin Kullanılmasını Sağlayan Davranış ve Yöntemler 
293
11.2. KRİZ YÖNETİMİ 
296
11.2.1. Krizin Tanımı 
296
11.2.1.1. Kriz Türleri 
299
11.2.1.2. Krizin Aşamaları 
300
11.2.2. Kriz Yönetiminin Tanımı 
301
11.2.2.1. Kriz Yönetiminin Özellikleri 
302
11.2.2.2. Kriz Yönetimi Yaklaşımları 
303
11.2.2.3. Krizin Sebep Olduğu Unsurlar 
303
Kaynaklar 
306
Bölüm Soruları 
308
12. Bölüm
ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ
12. ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ 
309
12.1. ÇATIŞMA YÖNETİMİ 
309
12.1.1. Çatışmanın Tanımı 
309
12.1.2. Çatışmanın Yararları 
312
12.1.3. Çatışma Yönetimi 
313
12.1.4. Çatışmanın Nedenleri 
314
12.1.4.1. İşler Arası Fonksiyonel Karşılıklı Bağlılık 
314
12.1.4.2. Belirli Kaynakların Paylaşılması 
314
12.1.4.3. Amaç Farklılıkları 
314
12.1.4.4. Algılama Farklılıkları 
314
12.1.4.5. Yönetim Alanı ile İlgili Belirsizlik 
315
12.1.4.6. Yöneticilik Tarzları Arasındaki Farklılıklar 
315
12.1.4.8. Kişilik Farklılıkları 
315
12.1.4.9. Yeniliklerin Gerektirdiği Yeni Bilgi ve Görüşlerden Doğan Anlaşmazlıklar 
315
12.1.5. Çatışma Süreci 
315
12.1.5.1. Potansiyel Muhalefet 
316
12.1.5.2. Kavrama ve Kişileştirme 
316
12.1.5.3. Davranış 
316
12.1.5.4. Çatışmanın Sonuçları 
317
12.1.6. Örgütlerde Çatışma Türleri 
317
12.1.6.1. Taraflara Göre Çatışmalar 
318
12.1.6.1.1. Birey İçi Çatışmalar 
318
12.1.6.1.2. Bireylerarası Çatışmalar 
319
12.1.6.1.3. Kişiler ve Gruplar Arası Çatışmalar 
319
12.1.6.1.4. Gruplar Arası Çatışmalar 
319
12.1.6.1.5. Bölümler Arası Çatışmalar 
319
12.1.6.1.6. Örgütler arası Çatışmalar 
319
12.1.6.2. Nedenlerine Göre Çatışmalar 
320
12.1.6.2.1. Amaç Çatışmaları 
320
12.1.6.2.2. Rol Çatışmaları 
320
12.1.6.2.3. Kurumlaşmış Çatışmalar 
320
12.1.6.2.4. Beliren Çatışmalar 
320
12.1.6.3. Çıkış Biçimlerine Göre Çatışmalar 
320
12.1.6.3.1. Gizli Çatışmalar 
320
12.1.6.3.2. Algılanan Çatışmalar 
320
12.1.6.3.3. Hissedilen Çatışmalar 
321
12.1.7. Çatışmanın Yönetilmesinde Kullanılan Yaklaşımlar 
321
12.1.8. Çatışmada Geleneksel ve Modern Görüşler 
323
12.2. STRES YÖNETİMİ 
324
12.2.1. Stresin Tanımı 
324
12.2.2. Stresin Kaynakları 
324
12.2.3. Stres Belirtileri 
326
12.2.5. Stres Yönetimi 
327
12.2.5.1. Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri 
327
12.2.5.2. Stres Yönetiminde Örgütsel Başa Çıkma Teknikleri 
328
Kaynaklar 
330
Bölüm Soruları 
332
13. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1:
İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE
DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ
13. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1: İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ 
333
13.1. İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 
333
13.1.1. Kalite ve Toplam Kalite Kavramı 
333
13.1.2. Toplam Kalite Yönetimi 
334
13.1.2.1. Sürekli İyileştirme (Kaizen) 
338
13.1.3. Toplam Kalite Yönetiminin Amacı 
338
13.1.4. Toplam Kalite ve Klasik Yönetim Anlayışı 
338
13.1.5. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri 
341
13.1.5.1. Müşteri Odaklılık 
341
13.1.5.2. Çalışanların Katılımı–Takım Çalışması 
341
13.1.5.3. Sürekli Gelişim ve Öğrenme 
341
13.1.5.4. Çalışanların Eğitimi 
342
13.1.5.5. Üst Yönetimin Liderliği 
342
13.1.6. Kalite Kavramına Değişik Yaklaşımlar 
343
13.1.6.1. Dr. Deming ve Dr. J. M. Juran 
344
13.1.7. Kalite Çemberleri 
347
13.1.7.1. Kalite Çemberlerinin Amaçları 
347
13.1.7.2. Kalite Çemberlerinin Özellikleri 
348
13.2. İŞLETMELERDE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ 
349
13.2.1. Değişim Mühendisliği Kavramı 
350
13.2.2. İşletmelerde Değişim Mühendisliğinin Kullanılma Nedenleri 
351
13.2.3. Değişim Mühendisliğinde On Emir 
351
13.2.4. Değişim Mühendisliği Süreç ve Safhaları 
352
13.2.4.1. Lider ve Değişim Mühendisliği Ekibinin Tespiti 
352
13.2.4.2. Mevcut Görev ve Yapıların Tespit Edilmesi 
353
13.2.4.3. Kurum Değerlerinin Yeniden Şekillendirilmesi 
353
13.2.4.4. Harekete Geçme ve Değişimi Satma 
353
13.2.4.5. Direnişleri Ortadan Kaldırmak 
353
13.2.5. Değişim Mühendisliği Uygulamalarından Örnekler 
353
Kaynaklar 
356
Bölüm Soruları 
359
14. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2:
İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)
14. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2: İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET) 
361
14.1. İŞLETMELERDE ETİK 
361
14.1.1. Etik ve Ahlâk Kavramı 
361
14.1.2. İş Etiği ve İşletme Etiği 
364
14.1.2.1. İşletmelerin Çalışanlara Karşı Etik Sorumluluklar 
365
14.1.2.2. Çalışanların İşletmeye Karşı Etik Sorumlulukları 
366
14.1.3. Meslek Etiği 
367
14.1.4. İşletmelerde Yaşanan Etik Dışı Davranışlar 
367
14.2. İŞLETMELERDE MOBBİNG 
371
14.2.1. Mobbing Kavramı ve Gelişimi 
374
14.2.1.1. Türk Hukukunda Mobbing 
375
14.2.2. İşletmelerde Mobbing Türleri 
378
14.2.2.1. Yatay (Horizontal) Mobbing 
378
14.2.2.2. Dikey (Downword and Upword) Mobbing 
378
14.2.3. Mobbing Sürecinin Aşamaları 
379
14.2.5. Mobbingin Örgütlere İlişkin Sonuçları 
380
14.2.6. İşyerlerinde Yaşanan Belli Başlı Mobbing Davranışları 
381
14.2.7. İşyerlerinde Mobbinge Uğrayanların Genel Özellikleri 
381
Kaynaklar 
386
Bölüm Soruları 
389
15. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3:
İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING,
DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
15. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3: İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING, DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR 
391
15.1. İŞLETMELERDE KÜÇÜLME (DOWNSIZING) 
391
15.1.2. İşletmelerde Küçülme Stratejileri 
393
15.1.2.1. İşgücü Azaltımı 
393
15.1.2.2. İşlerin Yeniden Yapılanması 
394
15.1.2.3. Sistematik Strateji 
394
15.1.3. Küçülmenin Alternatifleri 
394
15.2. İŞLETMELERDE BENCHMARKING (KARŞILAŞTIRMA–KIYASLAMA) 
394
15.2.1. Benchmarking Merdiveni 
396
15.2.2. Benchmarkingin İçin Yapılması Gerekenler 
396
15.2.3. Benchmarking Süreci 
397
15.2.4. Benchmarking'in Temel Özellikleri 
397
15.2.5. Benchmarking Çeşitleri 
398
15.2.6. Benchmarkingin Kullanım Alanları 
398
15.3. DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING) 
399
15.3.1 İşletmelerde Dış Kaynak Kullanımı 
399
15.3.2. Yabancı Ülkelerde Dış Kaynak Kullanımı 
400
15.3.3. Dış Kaynak Kullanımının Yarar ve Sakıncaları 
401
15.4. ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR 
403
15.4.1. Öğrenen Organizasyonların Özellikleri 
405
15.4.2. Öğrenen Organizasyonların Karakteristikleri 
406
Kaynaklar 
407
Bölüm Soruları 
410
Kaynakça 
411
Bölüm Soruları Cevap Anahtarları 
439
Kavramlar Dizini 
441