Sekizinci Baskı İçin Önsöz
5
Şekiller ve Tablolar Listesi
23
İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ
1. İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ
27
1.1. İŞLETME VE İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
27
1.1.1. İşletme ve İşletme Yönetimi Kavramları
28
1.1.2. Üretim ve Üretim Faktörleri
29
1.1.3. İşletmelerin Yapısal Özellikleri
30
1.1.4. İşletmelerin Amaçları
31
1.1.5. İşletme Bilimi ve Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi
34
1.1.5.1. İşletme Bilimi ve Ekonomi
34
1.1.5.2. İşletme Bilimi ve Hukuk
34
1.1.5.3. İşletme Bilimi ve Davranış Bilimleri
34
1.1.5.4. İşletme Bilimi ve Teknoloji
35
1.2.1. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler
35
1.2.1.1. Üretim İşletmeleri
36
1.2.1.2. Ticari İşletmeler
36
1.2.1.3. Karma İşletmeler
36
1.2.2. Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre İşletmeler
36
1.2.2.1. Özel İşletmeler
36
1.2.2.2. Kamu İşletmeleri
36
1.2.2.3. Karma İşletmeler
36
1.2.2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler
37
1.2.3. Üretim Yapıları Açısından İşletmeler
37
1.2.3.1. Mal Üreten İşletmeler
37
1.2.3.2. Hizmet Üreten İşletmeler
37
1.2.4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler
38
1.2.5. Tüketici Türlerine Göre İşletmeler
38
1.2.5.1. Son (Nihai) Tüketiciye Yönelik Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler
39
1.2.5.2. Aracı Tüketicilere Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler
39
1.2.6. Hukuki Yapılarına Göre İşletmeler
39
1.2.6.1. Özel İşletmeler
39
1.2.6.1.1. Şahıs İşletmeleri
39
1.2.6.1.2. Sermaye Şirketleri
42
1.2.6.2. Kooperatifler
46
1.2.6.2.1. Kooperatif Organları
47
1.2.6.3. Kamu İşletmeleri
49
1.2.6.3.1. Genel Yönetim İçinde Faaliyet Gösteren İşletmeler
49
1.2.6.3.2. Katma Bütçeli Dairelere Bağlı İşletmeler
49
1.2.6.3.3. Özel Yapılı Kuruluşlar
49
1.2.6.3.4. Yerel Yönetim İşletmeleri
50
1.2.6.3.5. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT)
50
1.2.6.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler
50
1.2.6.5. Çok Uluslu İşletmeler
50
1.3. İŞLETMELER ARASI İŞBİRLİĞİ VE BİRLEŞMELER
51
1.3.1. Centilmenlik Anlaşmaları
52
1.3.6. Ortak Girişim (Joint Venture)
53
1.4. İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ
53
2. İŞLETMELERİN KURULUŞU
59
2.1. KURULUŞ ÇALIŞMALARI
59
2.1.2. Yatırım Projesi
60
2.2. FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI
61
2.2.1. Ekonomik Araştırmalar
61
2.2.2. Teknik Araştırmalar
67
2.2.3. Mali Araştırmalar
68
2.2.4. Hukuki Araştırmalar
70
2.2.5. Örgütsel Araştırmalar
70
2.3. KURULUŞ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
71
İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ
3. İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ
77
3.1. SİSTEM KAVRAMI VE TÜRLERİ
77
3.2. BİR SİSTEM OLARAK İŞLETMELER
79
3.2.1. Sistemlerin Özellikleri
80
3.3. İŞLETME SİSTEMİNİ ETKİLEYEN DIŞ ÇEVRE KOŞULLARI
81
3.3.1. Doğal Çevre Koşulları
82
3.3.2. Sosyal ve Kültürel Koşullar
82
3.3.3. Hukuki ve Politik Çevre Koşulları
82
3.3.4. Teknolojik Koşullar
82
3.3.5. Ekonomik Koşullar
83
3.3.6. Uluslararası Çevre Koşulları
83
3.4. İŞLETMENİN İÇ ÇEVRESİ
84
3.4.1. İşletme Sahipleri ve Hissedarlar
84
3.4.2. İşletmede Çalışanlar
85
3.5. İŞLETMENİN YAKIN ÇEVRESİ
86
3.5.1. Tüketiciler/Müşteriler
87
3.5.3. İşletmeye Kredi Sağlayan Kuruluşlar
88
3.5.4. Hammadde ve İşletmenin Diğer İhtiyaçlarını Karşılayan Kurumlar
88
3.6. İŞLETMENİN ULUSAL ÇEVRESİ
89
3.6.3. Çeşitli Kurumlar
90
3.7. İŞLETMELERİN ULUSLARARASI ÇEVRESİ
90
YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4. YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
95
4.2. YÖNETİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
96
4.3.1. Yönetsel Düzeyler
98
4.3.1.1. Dikey Sınıflandırma
99
4.3.1.2. Yatay Sınıflandırma
99
4.3.2. Yönetsel Beceriler
100
4.4. YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
101
4.4.1. Klasik Yönetim Yaklaşımı
102
4.4.1.1. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı
102
4.4.1.2. Yönetim Süreci Yaklaşımı
103
4.4.1.3. Bürokrasi Yaklaşımı
104
4.4.2. Neo–Klasik Yönetim Dönemi
106
4.4.3. Modern Yönetim Dönemi
108
4.4.4. Post–Modern Yönetim Dönemi
110
4.5. YÖNETİM FONKSİYONLARI
112
5. YÖNETİM FONKSİYONLARI
117
5.1.1. Plan Çeşitleri
122
5.1.1.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar
122
5.1.1.2. Niteliklerine Göre Planlar
122
5.1.1.3. Sürelerine Göre Planlar
123
5.1.2. Stratejik Planlama
123
5.2.1. Örgütleme Sürecinin Evreleri
131
5.2.2. Örgütleme İlkeleri
132
5.2.2.1. İş Bölümü ve Uzmanlaşma İlkesi
132
5.2.2.2. İstisna İlkesi
132
5.2.2.3. Amaç Birliği İlkesi
133
5.2.2.4. Kumanda Birliği İlkesi
133
5.2.2.5. Hiyerarşik Yapı İlkesi
133
5.2.2.6. Yetki ve Sorumluluğun Denkliği İlkesi
133
5.2.2.7. Yetki Devri İlkesi
133
5.2.2.8. Denge İlkesi
134
5.2.2.9. Açıklama İlkesi
134
5.2.2.10. Basitlik ve Anlaşılırlık İlkesi
134
5.2.2.11. Değişebilirlik ve Reorganizasyon İlkesi (Esneklik ilkesi)
134
5.2.2.12. Süreklilik İlkesi
134
5.2.2.13. Yönetim (Denetim) Alanı İlkesi
134
5.2.3. Örgütte Bölümlere Ayırma
135
5.2.3.1. Örgütte Bölümlere Ayırmada Kullanılan Temel Yöntemler
136
5.2.3.1.1. İşlevlere (Fonksiyonlara) Göre Bölümlere Ayırma
136
5.2.3.1.2. Üretilen Mal veya Hizmete Göre Bölümlere Ayırma
136
5.2.3.1.3. Bölge Temeline Göre Bölümlere Ayırma
137
5.2.3.1.4. Müşteri Temeline Göre Bölümlere Ayırma
137
5.2.3.1.5. Süreç veya Makine Temeline Göre Bölümlere Ayırma
138
5.2.3.1.6. Zaman Temeline Göre Bölümlere Ayırma
138
5.2.3.1.7. Sayı Temeline Göre Bölümlere Ayırma
138
5.2.3.1.8. Matriks (Karma) Örgüt
139
5.3. YÖNELTME (YÜRÜTME)
140
5.3.2.1. Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki Farklar
145
5.3.2.2. Liderlik Türleri
145
5.4.2. Gerçekleşme Unsurları
148
5.5.1. Etkili Bir Kontrol Sistemi İçin Gerekli Koşullar
151
5.5.2. Kontrol Türleri
152
6.1. ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI VE AMACI
159
6.2. ÜRETİM SİSTEMİNİN ELEMANLARI
161
6.3. ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
162
6.3.1. Süreçlere Göre Sınıflandırma
162
6.3.1.1. Çıkarma Yoluyla Üretim (Birincil Üretim)
162
6.3.1.2. Analitik Süreçle Üretim
162
6.3.1.3. Fabrikasyon (Dönüştürme) Üretim
162
6.3.1.4. Sentetik Üretim
162
6.3.2. Ürünün Cinsine Göre Sınıflandırma
163
6.3.3. Miktar ve Üretim Akşına Göre Sınıflandırma
163
6.3.3.1. Sürekli Üretim
163
6.3.3.1.1. Kütle Üretimi
163
6.3.3.1.2. Akış Tipi Üretim
163
6.3.3.2. Kesikli Üretim
164
6.3.3.2.1. Siparişe Göre Üretim
164
6.3.3.2.2. Parti Üretimi
164
6.3.3.3. Proje Üretimi
165
6.3.4. Esnek Üretim Sistemleri
165
6.3.5. Tam Zamanında Üretim Sistemleri (Just in Time Production)
166
6.3.6. Diğer Üretim Türleri
167
6.4. ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONLARI
167
6.5.1. Stok Maliyetleri
170
6.5.2. Stok Değerleme Yöntemleri
170
6.5.3. Stok Kontrol Yöntemleri
170
6.5.3.1. Gözle Kontrol Yöntemi
170
6.5.3.2. Çift Kutu Yöntemi
171
6.5.3.4. Sabit Sipariş Süresi Yöntemi
172
6.5.3.5. Sabit Sipariş Miktarı Yöntemi
172
6.5.3.6. Ekonomik Sipariş Miktarı Yöntemi
172
6.5.4. Stok Kontrolünde Yardımcı Teknikler
173
6.5.4.1. Bar–Kod ve Kare kod
173
7. PAZARLAMA YÖNETİMİ
179
7.1. PAZARLAMA TANIMI VE İŞLETMELER AÇISINDAN ÖNEMİ
179
7.2. PAZARLAMANIN GELİŞİMİ
181
7.2.1. Üretim Anlayışı Dönemi
181
7.2.2. Satış Anlayışı Dönemi
182
7.2.3. Çağdaş Pazarlama Anlayışı Dönemi
182
7.2.3.1. İlişki Pazarlaması Yaklaşımı
184
7.2.3.2. Müşteri Odaklı Yaklaşım
185
7.2.3.3. Değer Temelli Yaklaşım
185
7.2.3.4. Pazar Odaklı Yaklaşım
186
7.2.4. Toplumsal ve Sosyal Pazarlama Anlayışı Dönemi
186
7.3. PAZAR BÖLÜMLEME VE HEDEF PAZAR SEÇİMİ
188
7.4. PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI
191
7.4.5. Katılımcılar/İnsanlar
199
7.4.6. Fiziksel Ortam/Fiziksel Deliller
199
7.4.7. Süreç Yönetimi
200
8.1. FİNANSMAN KAVRAMI
207
8.2. TARİHSEL GELİŞİM
208
8.3. İŞLETMELERDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
209
8.4. FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ
210
8.5. İŞLETMELERİN FİNANSAL YAPISI VE SERMAYE TÜRLERİ
211
8.5.1.1. Sermaye Türleri
212
8.5.2. Finansman Kaynakları
213
8.5.2.1. Kaynağına Göre Finansman
213
8.5.2.2. Sürelerine Göre Finansman Kaynakları
213
8.5.2.2.1. Uzun Süreli Finansman Kaynakları
213
8.5.2.2.2. Kısa Süreli Finansman Kaynakları
214
8.5.3. Finansal Tablolar
215
8.5.3.2. Gelir Tabloları
216
8.5.4. Finansal Analiz
217
8.5.4.1. Finansal Tabloların Analizinde Kullanılan Oranlar
217
8.5.4.1.1. Likiditeyi Ölçen Oranlar
217
8.5.4.1.2. Faaliyet Oranları
219
8.5.4.1.3. Finansal Yapı Oranları
220
8.5.4.1.4. Kârlılık Oranları
221
8.5.4.2. Başabaş Analizi
221
8.5.4.3. Fon Akım Tablosu
223
8.6. YENİ FİNANSAL TEKNİKLER
223
8.6.3. Leasing (Finansal Kiralama)
224
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
9. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
229
9.1. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GÖREV VE FONKSİYONLARI
229
9.1.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Başlıca Görevleri
230
9.1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları
231
9.2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İLKELERİ
231
9.2.1. Liyakat ya da Yeterlik İlkesi
231
9.2.2. Kariyer İlkesi
231
9.2.3. Eşitlik İlkesi
232
9.2.4. Güvence İlkesi
233
9.2.5. Yansızlık İlkesi
233
9.2.6. Halef Yetiştirme İlkesi
233
9.2.7. Yönetimi Geliştirme İlkesi
233
9.3. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL UNSURLARI
234
9.3.1. Dış Çevre Unsurları
234
9.3.1.1. Yasal Düzenlemeler
234
9.3.1.6. Teknolojik Koşullar
235
9.3.1.7. Ekonomik Koşullar
236
9.3.1.8. Coğrafik Koşullar
236
9.3.2. İç Çevre Unsurları
236
9.3.2.1. Misyon, Amaçlar, Hedefler
236
9.3.2.3. Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi
237
9.4. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İŞLEVLERİ
238
9.5. İNSAN KAYNAKLARINDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
246
9.5.1. Performans Değerleme Yöntemleri
247
9.6. İŞ GÖREN DEVİR HIZI VE HESAPLANMASI
248
9.7. İŞ ANALİZ VE İŞ TASARIMI
249
9.7.1.2. İş Gerekleri
251
9.7.2.1. İş Basitleştirme
253
9.7.2.2. İş Genişletme
253
9.7.2.3. İş Zenginleştirme
253
9.7.2.4. İş Rotasyonu
254
9.7.2.5. Süreç Yenileme
254
HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ
10. HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ
259
10.1. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAMI
259
10.1.1. Halkla İlişkilerin Temel Amaç ve İşlevleri
261
10.1.2. Halkla İlişkilerde Hedef Kitle
262
10.1.2.1. İşletme İçi Hedef Kitle
262
10.1.2.2. İşletme Dışı Hedef Kitle
263
10.2 HALKLA İLİŞKİLER VE HALKLA İLİŞKİLERE YAKIN KAVRAMLAR
264
10.3. HALKLA İLİŞKİLERDE KULLANILAN TEMEL İLKELER
267
10.3.1. Çift Yönlü İlişki
267
10.3.2. Dürüstlük ve Doğruları Yansıtmak
268
10.3.3. İnandırıcılık
268
10.3.4. Sabırlı Çalışma
269
10.3.6. Yaygın Sorumluluk
269
10.3.7. Yineleme ve Süreklilik
270
10.3.8. İşletme İmajı
270
10.3.9. Halkla İlişkiler Bütçesi
270
10.4. İLETİŞİM VE HALKLA İLİŞKİLER
271
10.4.1. İletişim Kavramı ve Önemi
271
10.4.2. İletişim Süreci
271
10.4.3. İşleyiş Açısından İletişim Çeşitleri
274
10.4.3.1. Tek Yönlü İletişim
274
10.4.3.2. Çift Yönlü İletişim
274
10.5. ÖRGÜTSEL İLETİŞİM
275
10.5.1. Biçimsel İletişim (Resmi, Formal)
276
10.5.1.1. Dikey İletişim
277
10.5.1.1.1. Yukarıdan Aşağıya Doğru İletişim
277
10.5.1.1.2. Aşağıdan Yukarıya Doğru İletişim
277
10.5.1.2. Yatay İletişim
278
10.5.1.3. Çapraz İletişim
278
10.5.2. Biçimsel Olmayan İletişim (Gayri Resmi, Informal)
279
10.6. HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİNDE KULLANILAN İLETİŞİM BİÇİMLERİ
280
10.6.1. Sözlü İletişim
281
10.6.2. Sözsüz İletişim
281
10.6.3. Yazılı İletişim
283
10.6.4. Elektronik İletişim
283
10.7. HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI
284
10.7.1. Yazılı ve Basılı Araçlar
285
10.7.2. Sözlü Araçlar
285
10.7.3. Görsel–İşitsel Araçlar
285
11. ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ
289
11.1.1. Zaman Kavramı
289
11.1.2. Zaman Yönetimi Kavramı
289
11.1.3. Zaman Tuzakları
290
11.1.4. Zamanın Etkin Kullanılmasını Sağlayan Davranış ve Yöntemler
293
11.2.1. Krizin Tanımı
296
11.2.1.1. Kriz Türleri
299
11.2.1.2. Krizin Aşamaları
300
11.2.2. Kriz Yönetiminin Tanımı
301
11.2.2.1. Kriz Yönetiminin Özellikleri
302
11.2.2.2. Kriz Yönetimi Yaklaşımları
303
11.2.2.3. Krizin Sebep Olduğu Unsurlar
303
ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ
12. ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ
309
12.1. ÇATIŞMA YÖNETİMİ
309
12.1.1. Çatışmanın Tanımı
309
12.1.2. Çatışmanın Yararları
312
12.1.3. Çatışma Yönetimi
313
12.1.4. Çatışmanın Nedenleri
314
12.1.4.1. İşler Arası Fonksiyonel Karşılıklı Bağlılık
314
12.1.4.2. Belirli Kaynakların Paylaşılması
314
12.1.4.3. Amaç Farklılıkları
314
12.1.4.4. Algılama Farklılıkları
314
12.1.4.5. Yönetim Alanı ile İlgili Belirsizlik
315
12.1.4.6. Yöneticilik Tarzları Arasındaki Farklılıklar
315
12.1.4.8. Kişilik Farklılıkları
315
12.1.4.9. Yeniliklerin Gerektirdiği Yeni Bilgi ve Görüşlerden Doğan Anlaşmazlıklar
315
12.1.5. Çatışma Süreci
315
12.1.5.1. Potansiyel Muhalefet
316
12.1.5.2. Kavrama ve Kişileştirme
316
12.1.5.4. Çatışmanın Sonuçları
317
12.1.6. Örgütlerde Çatışma Türleri
317
12.1.6.1. Taraflara Göre Çatışmalar
318
12.1.6.1.1. Birey İçi Çatışmalar
318
12.1.6.1.2. Bireylerarası Çatışmalar
319
12.1.6.1.3. Kişiler ve Gruplar Arası Çatışmalar
319
12.1.6.1.4. Gruplar Arası Çatışmalar
319
12.1.6.1.5. Bölümler Arası Çatışmalar
319
12.1.6.1.6. Örgütler arası Çatışmalar
319
12.1.6.2. Nedenlerine Göre Çatışmalar
320
12.1.6.2.1. Amaç Çatışmaları
320
12.1.6.2.2. Rol Çatışmaları
320
12.1.6.2.3. Kurumlaşmış Çatışmalar
320
12.1.6.2.4. Beliren Çatışmalar
320
12.1.6.3. Çıkış Biçimlerine Göre Çatışmalar
320
12.1.6.3.1. Gizli Çatışmalar
320
12.1.6.3.2. Algılanan Çatışmalar
320
12.1.6.3.3. Hissedilen Çatışmalar
321
12.1.7. Çatışmanın Yönetilmesinde Kullanılan Yaklaşımlar
321
12.1.8. Çatışmada Geleneksel ve Modern Görüşler
323
12.2.1. Stresin Tanımı
324
12.2.2. Stresin Kaynakları
324
12.2.3. Stres Belirtileri
326
12.2.5. Stres Yönetimi
327
12.2.5.1. Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri
327
12.2.5.2. Stres Yönetiminde Örgütsel Başa Çıkma Teknikleri
328
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1:
İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE
13. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1: İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ
333
13.1. İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
333
13.1.1. Kalite ve Toplam Kalite Kavramı
333
13.1.2. Toplam Kalite Yönetimi
334
13.1.2.1. Sürekli İyileştirme (Kaizen)
338
13.1.3. Toplam Kalite Yönetiminin Amacı
338
13.1.4. Toplam Kalite ve Klasik Yönetim Anlayışı
338
13.1.5. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri
341
13.1.5.1. Müşteri Odaklılık
341
13.1.5.2. Çalışanların Katılımı–Takım Çalışması
341
13.1.5.3. Sürekli Gelişim ve Öğrenme
341
13.1.5.4. Çalışanların Eğitimi
342
13.1.5.5. Üst Yönetimin Liderliği
342
13.1.6. Kalite Kavramına Değişik Yaklaşımlar
343
13.1.6.1. Dr. Deming ve Dr. J. M. Juran
344
13.1.7. Kalite Çemberleri
347
13.1.7.1. Kalite Çemberlerinin Amaçları
347
13.1.7.2. Kalite Çemberlerinin Özellikleri
348
13.2. İŞLETMELERDE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ
349
13.2.1. Değişim Mühendisliği Kavramı
350
13.2.2. İşletmelerde Değişim Mühendisliğinin Kullanılma Nedenleri
351
13.2.3. Değişim Mühendisliğinde On Emir
351
13.2.4. Değişim Mühendisliği Süreç ve Safhaları
352
13.2.4.1. Lider ve Değişim Mühendisliği Ekibinin Tespiti
352
13.2.4.2. Mevcut Görev ve Yapıların Tespit Edilmesi
353
13.2.4.3. Kurum Değerlerinin Yeniden Şekillendirilmesi
353
13.2.4.4. Harekete Geçme ve Değişimi Satma
353
13.2.4.5. Direnişleri Ortadan Kaldırmak
353
13.2.5. Değişim Mühendisliği Uygulamalarından Örnekler
353
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2:
İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)
14. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2: İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)
361
14.1. İŞLETMELERDE ETİK
361
14.1.1. Etik ve Ahlâk Kavramı
361
14.1.2. İş Etiği ve İşletme Etiği
364
14.1.2.1. İşletmelerin Çalışanlara Karşı Etik Sorumluluklar
365
14.1.2.2. Çalışanların İşletmeye Karşı Etik Sorumlulukları
366
14.1.4. İşletmelerde Yaşanan Etik Dışı Davranışlar
367
14.2. İŞLETMELERDE MOBBİNG
371
14.2.1. Mobbing Kavramı ve Gelişimi
374
14.2.1.1. Türk Hukukunda Mobbing
375
14.2.2. İşletmelerde Mobbing Türleri
378
14.2.2.1. Yatay (Horizontal) Mobbing
378
14.2.2.2. Dikey (Downword and Upword) Mobbing
378
14.2.3. Mobbing Sürecinin Aşamaları
379
14.2.5. Mobbingin Örgütlere İlişkin Sonuçları
380
14.2.6. İşyerlerinde Yaşanan Belli Başlı Mobbing Davranışları
381
14.2.7. İşyerlerinde Mobbinge Uğrayanların Genel Özellikleri
381
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3:
İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING,
DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
15. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3: İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING, DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
391
15.1. İŞLETMELERDE KÜÇÜLME (DOWNSIZING)
391
15.1.2. İşletmelerde Küçülme Stratejileri
393
15.1.2.1. İşgücü Azaltımı
393
15.1.2.2. İşlerin Yeniden Yapılanması
394
15.1.2.3. Sistematik Strateji
394
15.1.3. Küçülmenin Alternatifleri
394
15.2. İŞLETMELERDE BENCHMARKING (KARŞILAŞTIRMA–KIYASLAMA)
394
15.2.1. Benchmarking Merdiveni
396
15.2.2. Benchmarkingin İçin Yapılması Gerekenler
396
15.2.3. Benchmarking Süreci
397
15.2.4. Benchmarking'in Temel Özellikleri
397
15.2.5. Benchmarking Çeşitleri
398
15.2.6. Benchmarkingin Kullanım Alanları
398
15.3. DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING)
399
15.3.1 İşletmelerde Dış Kaynak Kullanımı
399
15.3.2. Yabancı Ülkelerde Dış Kaynak Kullanımı
400
15.3.3. Dış Kaynak Kullanımının Yarar ve Sakıncaları
401
15.4. ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
403
15.4.1. Öğrenen Organizasyonların Özellikleri
405
15.4.2. Öğrenen Organizasyonların Karakteristikleri
406
Bölüm Soruları Cevap Anahtarları
439