Standardizasyon ve Kalite Orhan Çağlayan  - Kitap

Standardizasyon ve Kalite

1. Baskı, 
Mart 2004
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23.5
Sayfa:
208
Barkod:
9789753477499
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kapsamı itibariyle bilimsel çalışma yapanlardan öğrencilere, kalite ile ilgilenenlere kadar geniş bir kitleye hitap eden bu kitapta; 'standardizasyon ve kalitenin tarihi gelişiminden, bu alanla ilgili kuruluşların çalışmalarına, kalite, kalite kontrol ve müşteri memnuniyetini de kapsayan geniş bir yelpazedeki uygulamaya yönelik Meslek Standardı ve ISO 9001:2000'e göre hazırlanmış Kalite El Kitabıyla bu alanda merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulacaksınız.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Standardizasyon ve Standardizasyonun Tarihi Gelişimi
.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Standardizasyon
.
Kalite Kavramı ve Unsurları
.
Toplam Kalite Yönetimi (TKY)
.
Toplam Kalite Kontrol
.
Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri
.
ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri
.
Meslek Standartları Kavramı ve Türkiye Uygulamaları
.
Örnek Meslek Standardı
.
Kalite El Kitabı İle İlgili Temel Bilgiler
.
Belgelerin Düzenlenmesi ve Yükümlülükler
.
Örnek Kalite El Kitabı
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
Giriş 
13
I. BölümSTANDARDİZASYON
A. STANDARDİZASYON VE STANDARDİZASYONUN TARİHİ GELİŞİMİ 
18
1. Standart ve Standardizasyon 
18
2. Standardizasyonun Tarihi Gelişimi 
20
3. Standart ile İlgili Kavramlar 
24
4. Standardizasyonun Önemi 
25
5. Standardizasyonun Faydaları 
26
5.1. Üreticiye Faydaları 
26
5.2. Tüketiciye Faydaları 
28
5.3. Ülke Ekonomisine Faydaları 
29
6. Standardizasyonun Amaçları 
30
6.1. Sadeleştirme (Basitleştirme) 
30
6.2. Herkesin Aynı Dili Konuşması Anlamında İletişim 
31
6.3. Bütün Olarak Ekonominin İyileştirilmesi 
31
6.4. Emniyet, Sağlık ve Hayatın Korunması 
31
6.5. Tüketicinin ve Toplum Çıkarlarının Korunması 
31
6.6. Ticari Engellerin Elimine Edilmesi 
31
7. Standart Çeşitleri 
32
7.1. Yapı Karakterlerine Göre Standartlar 
32
7.2. Uygulama Şekillerine Göre Standartlar 
33
7.3. Uygulama Alanlarına Göre Standartlar 
34
8. Standardizasyonun İlkeleri 
36
9. Standardizasyon ve Verimlilik 
36
10. Standardizasyon, Kalite ve Kalite Kontrol 
37
11. Eğitimde Standardizasyon 
39
12. YÖK Meslek Yüksekokulu Standartları 
42
B. TSE VE STANDARDİZASYON 
44
1. Türkiye’de Standart Çalışmalarının Tarihçesi 
44
2. TSE’nin Görev ve Organları 
47
3. TSE’nin Belgelendirme Çalışmaları 
50
3.1. Üretim Yerlerinin Belgelendirilmesi 
51
3.1.1. İmalatta Yeterlik Belgesi 
51
3.2. Ürünlerin (Madde, Mamul, Mahsul) Belgelendirilmesi 
51
3.2.1. Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi 
52
3.2.2. Kaliteye Uygunluk Belgesi (TSEK) 
52
3.2.4. TSE Harmonize Dokümanlara Uygunluk Belgesi 
53
3.2.5. CB Deney Belgesi (CB Test Certificate) 
53
3.2.6. Key Mark 
53
3.2.7. Deney Sonuçları Belgesi (NTR) 
53
3.3. Parti Mallarının Belgelendirilmesi 
54
3.3.1. Parti Malı Uygunluk Belgesi 
54
3.4. Hizmet Yerlerinin Belgelendirilmesi 
54
3.4.1. Hizmet Yeterlilik Belgesi 
54
3.5. İthal Malların Belgelendirilmesi 
54
3.5.1. İthal Malı Uygunluk Belgesi 
54
3.6. Laboratuvarların Belgelendirilmesi 
54
3.6.1. Laboratuvar Yeterlilik Belgesi 
54
3.7. Kalite Yönetim Sistem Belgesi 
55
3.8. Çevre Yönetim Sistem Belgesi 
55
3.9. Personel Belgelendirilmesi 
56
3.10. Tekerlekli Araçlar ile Bu Araçlara Takılan Aksam ve Parçalar İçin Tip Onay Belgesi 
57
4. Metroloji ve Kalibrasyon Çalışmaları 
57
5. Bölgesel Standardizasyon Kuruluşları 
58
5.1. İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü 
58
5.2. Bölgelerarası Standardizasyon Birliği (BASB) 
58
6.1. ISO (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı) 
58
6.2. Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC: International Electrotechnical Commission) 
59
6.3. Standartların Uygulanması İçin Uluslararası Federasyon (IFAN) 
59
7. Uluslararası Standartlar 
60
7.1. TS-ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri 
60
7.3. CE İşareti 
60
Bölüm Dipnotları 
62
II. BölümKALİTE VE KALİTE KAVRAMLARI
A. KALİTE KAVRAMI VE UNSURLARI 
69
1. Kalite Kavramı 
69
2. Kalite Kavramının Gelişimi 
70
3. Kalitenin Unsurları 
72
3.1. Tasarım Kalitesi 
72
3.2. Uygunluk Kalitesi 
72
3.3. Kullanım Kalitesi 
73
3.4. Dağıtım Kalitesi 
73
3.5. İlişki Kalitesi 
73
4. Kalite ile İlgili Diğer Kavramlar 
73
5. Kalite Maliyetleri 
77
B. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) 
80
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı 
80
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri 
84
4. Kalite Çemberleri (KÇ) 
88
4.1. KÇ’nin Amaç ve Yararları 
89
4.2. KÇ’nin İşleyişi 
90
5. TKY’de Sürekli İyileştirme-Kaizen 
90
6. Deming Çevrimi 
92
7. Deming’in 14 İlkesi 
94
8. Kalite İyileştirme Araçları 
94
9. TKY’nin Sonuçları 
96
10. TKY Uygulamalarının Kritik Başarı Faktörleri 
97
11. TKY’ye Yöneltilen Eleştiriler 
97
12. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar 
99
1. Kalite Kontrol Kavramı 
99
2. Kalite Kontrolün Amacı ve Önemi 
100
3. Toplam Kalite Kontrol (TKK) 
101
4. İstatistiksel Kalite Kontrolü 
102
4.1. 7 Araç 
102
4.1.1. Pareto Diyagramı 
103
4.1.2. Sebep-Sonuç Diyagramı 
103
4.1.3. Histogram 
104
4.1.4. Kontrol (Çetele) Tablosu 
104
4.1.5. Saçılma Diyagramı 
105
4.1.6. Gruplandırma 
105
4.1.7. Kontrol Çizelgeleri 
106
4.2. 7 Yeni Araç 
106
4.2.1. İlişki Diyagramı 
106
4.2.2. Beyin Fırtınası 
107
4.2.3. Ağaç Diyagramı 
108
4.2.4. Matriks Diyagramı 
109
4.2.5. Matriks Veri Analiz Diyagramı 
109
4.2.6. Proses Karar Program Tablosu 
109
4.2.7. Ok Diyagramı 
109
Bölüm Dipnotları 
115
1. Meslek Standardı Kavramı ve İçeriği 
115
2. Türkiye’de Meslek Standardı Çalışmaları 
116
3. Meslek Standardının Amaçları 
118
4. Meslek Standartlarının Önemi 
119
5. MSK Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? 
120
6. MSK Tarafından Standardı Hazırlanmış Olan Meslekler 
120
B. ÖRNEK MESLEK STANDARDI 
129
1. Meslek Standardı 
131
2. Unvan ve Tanımı 
132
3. Elektrikli Ev Aletleri Bakım-Onarımcısı’nın Yaptığı Görev ve İşlemler 
132
4. Genel Olarak Kullanılan Araç, Gereç ve Ekipmanlar 
138
5. Genel Bilgi ve Beceriler 
141
6. Genel Tutum ve Davranışlar 
142
7. Uluslararası Standart Meslek Sınıflandırma Sistemi (ISCO-88) ile Karşılaştırma 
143
8. Avrupa Birliği’nce Ortak Kabul Gören Meslek Profilleri ile Karşılaştırma 
143
9. Mesleğin Bugünkü Durumu ve Gelecekteki Eğilimler 
143
9.1. Türk İşgücü Piyasasında 
143
9.2. Avrupa Birliğinde 
144
Bölüm Dipnotları 
146
IV. BölümKALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ
A. KALİTE GÜVENCESİ VE KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 
149
1. Kalite Güvence Kavramı 
149
2. Kalite Güvence Sistemleri ve Gelişimi 
149
3. Kalite Güvence Sistemleri ve TKY 
150
B. ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ 
152
1. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri ve İçeriği 
152
1.1. ISO 9000: 1994 Standardının İçeriği 
153
1.2. ISO 9000: 2000 Standardının İçeriği 
154
2. ISO 9000: 2000 Revizyonunun Faydaları 
156
3. ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri’nin Amacı ve Yararları 
158
4. Karşılaşılan Güçlükler 
159
5. ISO 9000 Belgesi Nasıl Alınır? 
159
Bölüm Dipnotları 
160
V. BölümKALİTE EL KİTABI
A. KALİTE EL KİTABI İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 
163
1. Kalite Sistem Dokümantasyonu 
163
2. Kalite El Kitabının Tanımı ve İçeriği 
166
3. Kalite El Kitabının Amacı 
168
4. Kalite El Kitabı Hazırlanırken Gözönünde Bulundurulması Gereken Hususlar 
169
5. Kalite El Kitabının Hazırlanma Aşamaları 
169
B. BELGELERİN DÜZENLENMESİ VE YÜKÜMLÜLÜKLER 
170
1. Müracaat 
170
1.1. Müracaatta Gerekli Belgeler ve İlgili Esaslar 
170
1.2. Müracaatın Değerlendirilmesi ve Tetkik 
171
1.3. Tetkik Sonuçlarının Değerlendirilmesi 
172
3. Gözetim Tetkikleri 
173
4. Belgenin Yenilenmesi ve Kalite Güvence Modelinin Değiştirilmesi 
173
5. Belge Sahibi Kuruluşun Yükümlülükleri 
173
6. TSE’nin Sorumlulukları 
175
C. ÖRNEK KALİTE EL KİTABI 
175
Bölüm Dipnotları 
204
Kaynaklar 
205