Çalışmamızı, milletlerarası ticarî ilişkilerin yapısını da nazara alarak iki kısımda yapmayı uygun gördük. İlk kısımda, sözleşme müzakere sürecinden başlayarak, milletlerarası ticarî sözleşmelerde bulunması gerekli asgarî unsurları ele almaya çalıştık. Daha sonra milletlerarası ticarette başat rol oynayan menkul satımı ve teslim şekillerini incelemeye çalıştık. Bu bağlamda INCOTERMS 2020 yılında yapılan değişiklikler bağlamında teslim şekillerine ilişkin kuralları ele aldık. Sonrasında, milletlerarası ticarette yoğun olarak kullanıldığını gördüğümüz bir kısım sözleşmeleri inceledik. Daha sonra, milletlerarası ticarî ilişkilerde taraflarda var olan güvensizlik duygusunu bertaraf etmeye yardımcı olacak, teminat sözleşmelerini ve nihayet milletlerarası ticarette ödeme yöntemleri ile ilk kısmı tamamladık.
Çalışmanın ikinci kısmında, taraflar arasındaki ticarî ilişkiden doğacak uyuşmazlıkların çözüm yollarını ele almaya çalıştık. Bu bağlamda, öncelikle uyuşmazlıkların barışçı çözüm yollarını ele almaya çalıştık. Özellikle Türk hukukunda, konusu bir miktar paranın talep edilmesi olan ticarî davalarda dava şartı olarak kabul edilen arabuluculuk kurumunu, milletlerarası ticarî ilişkiler bakımından ele almaya çalıştık. Milletlerarası nitelikli arabuluculuk kararlarının, diğer ülkelerde etkin olup olmayacağı hususundaki tartışmalara son vermek amacı ile hazırlanan arabuluculuk kararlarının diğer ülkelerde uygulanmasını sağlama amacını taşıyan, kısaca Singapur Antlaşması olarak ifade edilen Antlaşmayı da ele almaya çalıştık. Uyuşmazlıkların barışçı çözüm yollarından sonra, davayı sona erdiren taraf işlemlerinin milletlerarası ticarî uyuşmazlıklarda uygulanması ve etkilerini ele aldık. Nihayet uyuşmazlıkların barışçıl çözüm yollarından sonuç alınamaması hâlinde müracaat edilen çekişmeli yargılama aşamasını ele almaya çalıştık. Bu bağlamda tahkim ve devlet yargılamasını ele aldık. Özellikle tahkim ve devlet yargılaması sonucunda verilen kararların, diğer ülkelerde hüküm ve sonuç doğurmalarını da bu bölümde inceledik.
Çalışmada, doktriner tartışmaları detaylı olarak ele almak yerine, Yargı kararları ışığında konuların ele alınmasının uygulayıcıya yararlı olacağını düşündük. Bu bağlamda, 700'ün üzerinde BAM ve Yargıtay kararına kitapta yer verdik.