Kitap Meslek Yüksek Okullarının "Bankacılık ve Sigortacılık" bölümlerinde okutulan Banka Muhasebesi derslerinde kaynak kitap olarak kullanılması ve bankacılık sektöründe çalışmaya başlayan yeni personeller için bilgi kaynağı olması amacı ile hazırlanmış. Kitap hazırlanırken sadece teorik yaklaşımla yetinilmemiş bankalardaki uygulamalarda dikkate alınmış.
Kitap 15 bölümden oluşmaktadır. Kitabın hazırlanmasında farklı bir sistematik izlenmiş. Banka muhasebesi kitaplarının bir çoğu Bankacılık Tekdüzen Hesap Planı baz alınarak, konular aktif hesaplardan başlayarak anlatılmaktadır. Bankacılık sektörünün iki temel fonksiyonu bulunmaktadır. Birincisi, temelde mevduat ve diğer yöntemlerle kaynak toplaması, ikinci ise toplanan kaynakların kredi olarak kullandırılmasıdır. Bu iki temel fonksiyon dışında bankalar çeşitli bankacılık hizmetleri de sunmaktadır. Kitap hazırlanırken bu yapı dikkate alınmış.
Kitabın ilk üç bölümünde bankacılık sektöründeki muhasebe sistemi, bankacılık hesap planı ve bankacılıkta kullanılan defter ve belgeler anlatılmış. Dördüncü bölümde bankaların kaynak sağlama işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, beşinci bölümde ise kaynak kullandırma işlemlerinin muhasebeleştirilmesi anlatılmış. Sonraki bölümlerde ise bankalardaki diğer işlemler, dönem sonu işlemleri ve finansal tablolar anlatılmış.
(Önsözden)