Dünya genelinde gıda enfeksiyonları ve gıda zehirlenmelerinin artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Gıda enfeksiyonları ve gıda zehirlenmeleri bakteriyel, küfler, viral, parazitik patojenlerle ilgilidir. Bu etkenlerin bir kısmı son yıllarda gelişen teknoloji ve laboratuar tayin yöntemlerine bağlı olarak özellikleri belirlenmekte ve bazıları iyi bilinmektedirler. Bunun sonucunda son yıllarda Campylobacter, Salmonella, Esherichia coli 0157:H7 ve bazı viruslar önem kazanmış ve özel bir dikkat çekmişlerdir. Su ürünleri, taze ürünler, tüketime hazır gıdalar özellikle mikrobiyal bulaşmalara duyarlıdırlar.
Taşıma koşullarının uygun olmaması bazı mikroorganizmalar ile parazitlerin meyve ve sebze gibi taze ürünlerde canlı kalmalarına olanak sağlamaktadır. Parazitik enfeksiyonların artışında pek çok etkenin payı bulunmaktadır. Parazitlerin gelişmekte olan ülkelerde endemik sorun oluşturdukları sürekli rapor edilmektedirler. Doğaları nedeni ile taze ürünler ve tüketime hazır gıdalar sıklıkla pişirilmeden tüketildikleri için hastalıkların oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Buna karşın pişirme ile güvenlik sağlanmaktadır. (Önsöz'den)