"Karar derlemesi" niteliğindeki çalışmamızın sigorta tahkimine ilişkin olarak Yargıtay'ın ilgili dairelerince son yıllarda verilmiş yaklaşık üç bin karar tek tek incelenerek, bunlar arasından, emsal değeri taşıyan 298 adet karar tespit edilmiştir. Seçilen bu kararlar önce anonimleştirilmek suretiyle kişisel verilerden arındırılmış; bilahare metin, olayın/sorunun ve Yargıtay'ın çözümünün ne olduğunun anlaşılmasına yetecek kadar kısaltılmaya gayret edilmiştir. Sıralama önce usul hukuku, daha sonra ise maddi sigorta hukuku şeklinde belirlenmiş; her iki kısım da konu başlıklarına göre sınıflandırılmıştır. Kararlardan bir kısmının konu ve benimsenen görüş itibariyle büyük ölçüde benzerlik taşıdığı hallerde bunlardan sadece bir veya iki tanesine yer verilmiştir. Usule ilişkin kararların sıralamasında Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun sistematiği esas alınmış; maddi sigorta hukukuna ilişkin kararların sistematize edilmesinde ise büyük ölçüde Türk Ticaret Kanunu'nun Altıncı Kitabı ile paralellik kurulmaya gayret edilmiştir.
En son 2020 yılı için yayınlanan Sigorta Tahkim Komisyonu Faaliyet Raporuna bakıldığında da görüleceği üzere; poliçe türleri bazında Komisyona yapılan başvuruların % 97'lik kısmı (Trafik % 90, Kasko % 7) kara araçları kasko ve sorumluluk sigortalarından doğan uyuşmazlıklara ilişkindir. 2019 yılında trafik poliçelerinden doğan uyuşmazlıklara ilişkin başvuruların tüm başvurular içindeki payı % 87 iken 2020 yılında % 3'lük bir yükselişle % 90 olmuştur. Kasko sigortalarına ilişkin yapılan başvurular ise 2019 yılında % 10 iken 2020 yılında % 7 olarak gerçekleşmiştir. Bu bakımdan Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapılan başvuruların çok büyük bir çoğunluğunu, zorunlu trafik sigortası ve kara araçları kasko sigortasından kaynaklanan uyuşmazlıklar oluşturmaktadır. Bu nedenlerle, maddi sigorta hukukuna ilişkin kararların daha çok bu alanlardan seçilmesine gayret edilmiştir.
Derlemenin en başında, bir "ÖZETLİ İNDEKS"e yer verilmiştir. Bununla, derlemeye alınan tüm kararların nihai sonucuna sıra numarası altında yer verilerek, kaç numaralı kararın hangi konuya ilişkin bulunduğunun ve nihai sonucunun ne olduğunun bilgisine kolayca ulaşılmasının sağlanması amaçlanmıştır.