Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin ve istisnaî olarak da kısıtlandıktan sonra velayet altına alınmamış erginlerin korunması amacıyla kabul edilen bir hukukî kurumdur. Bu hukukî kurum sayesinde, kişisel ve malî menfaatlerini koruma gücünden yoksun olan küçüklerin ve ergin oldukları hâlde velayet altına alınmamış, ancak özel bakım gerektiren kişilerin bakılması ve temsil edilmesi ile hukuki işlerinin yürütülmesi amaçlanmıştır.
Vesayeti gerektiren haller, küçüklük (TMK md. 404), akıl hastalığı veya akıl zayıflığı (TMK md. 405), savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK md. 406), özgürlüğü bağlayıcı ceza (TMK md. 407) ve istek üzerine (TMK md. 408) şeklinde düzenlenmiştir. Kayyımlık ve yasal danışmanlık ise temsil kayyımı (TMK. md. 426), kanun gereği yönetim kayyımı (TMK md. 427), istek üzerine yönetim kayyımı (TMK md. 428) ve yasal danışmanlık (TMK md. 429) şeklinde düzenlenmiştir.
Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olan vesayet (vasi, kayyım, yasal danışman ile vesayet daireleri) konularının ele alındığı eserde; mevzuatta yapılan tüm değişiklikler ve özellikle 8. Yargı Paketiyle, hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlara vasi atanmasına dair yenilikler işlenmiştir.
İçtihat ağırlıklı olarak hazırlanan eserde amaç, okurun konuyla Bölge Adliye Mahkemesi, Yargıtay ilgili daire ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun son yıllarda vermiş olduğu yeni kararlara kolay ulaşmasını sağlamaktır.