Bu kitabın amacı; küreselleşme olgusuyla birlikte önemi daha da ar-tan uluslararası maliye ve vergilendirme alanında ortaya çıkan yeni konu ve sorunları ele alıp incelemektir.
Küreselleşme olgusu, bir taraftan sınır ötesi dışsallıklara neden olan küresel kamusal mal ve hizmetlere ilişkin üretim ve finansman sorunlarını gündeme getirmiş diğer taraftan ise, uluslararası ekonomik ve ticari ilişkilerle birlikte sermaye hareketlerinin artmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni vergilendirme sorunları ortaya çıkarmıştır.
Kitapta, başlangıçta küreselleşme olgusu çeşitli açılardan ele alınıp incelendikten sonra, küresel kamusal mallar; türleri, sunum teknikleri ve finansman yöntemleri bakımından ele alınmıştır. Uluslararası vergilendirme sorunları, uluslararası sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi, çifte vergilendirme, zararlı vergi rekabeti, transfer fiyatlandırması, elektronik ticaretin vergilendirilmesi ve vergi uyumlaştırması şeklinde ortaya konulmuştur.
Uluslararası vergilendirme sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar ise, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde yapılan anlaşmalar ile diğer düzenlemeler kapsamında ele alınarak değerlendirilmiştir.