Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa güvenliğini temelden sarsmış, fosil enerji kaynakları bakımından Rusya'ya bağımlı olan ülkeler, alternatif kaynaklar bulmak zorunda kalmıştır. Savaş, küresel ekonomiyi etkilediği gibi gıda krizine de neden olmuştur.
Fosil enerji kaynakları bakımından Rusya'ya bağımlı olan AB ülkeleri, beklenmedik şekilde enerji sorunu ile karşılaşmış, alternatif kaynaklar arayışı ve yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarının artırılması yoluna gitmişlerdir. Alternatif kaynak arayışında AB ülkeleri içindeki depolama ve yeniden dönüştürme tesislerinin yetersizliği, enerji krizinin artmasına neden olmuştur.
Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda başarısızlığı, ilk günlerden itibaren ortaya çıkmaya başlamıştır. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yaptıkları askerî yardımlar karşısında eski askerî taktik ve stratejileri kullanan Rus ordusunun; silah, teçhizat, lojistik ve sevk idare yönünden fazla gelişim göstermediği, yenilikleri takip etmediği görülmüştür.
Ukrayna halkının ülke savunmasındaki direnişi ve örgütlenmesi, emsali az görülen ülke savunmasıdır.
Ukrayna Savaşı ve enerji krizinin beklenmedik etkilerinden biri de global kutuplaşmanın yeniden şekillenmesi ve yeni kutupların ortaya çıkmasıdır. Rusya'nın saldırganlığı karşısında NATO ve Avrupa Birliği'nin güvenlik endişeleri, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği, Pasifik bölgesinde AUKUS oluşumu, Avustralya'nın deniz gücünü nükleer vasıtalarla donatmak için yaptığı yatırımlar, Hindistan'ın savunma harcamalarını artırması, Çin'in silahlanma çabaları ve en önemlisi Japonya'nın yeniden silahlanmaya başlaması, global düzeni yeniden şekillendirecektir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar ve arayışlar devam ederken enerji kaynakları bakımından yetersiz sanayileşmiş ülkelerin, Orta Doğu ve Orta Asya enerji kaynaklarına bağımlılıkları sürecek, bu bölgeler ile erişim güzergâhları, gelecekte küresel güçlerin kontrol etmek istedikleri mücadele alanı olacaktır.
Ukrayna Savaşı'nın etkileri, enerji ile sınırlı kalmayacak, gelecek günlerde Rusya'da iktidar değişikliği de olmak üzere savaşın toplumsal yansımaları görülecek, savaş uzadıkça diğer ülkeler de etkilenmeye devam edecektir.