Bu kitap; kamu yönetimi biliminin gelişimini ve kamu yönetiminin temel kavramlarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koyduktan sonra "kamu yönetimi" kitaplarının içeriğinde yaygın olarak yer alan ve idare hukuku terminolojisi ile çerçevelendirilen "merkezden yönetim" ve "yerinden yönetim" teşkilatlarını da ele almaktadır.
Bu çalışmayı alan yazındaki diğer çalışmalardan ayırt eden en önemli özellik ise belirli kamu hizmetlerine özgülenmiş olan örgütlenme yapısına odaklanmasıdır. Devlet ile birey, toplum ve piyasa gibi diğer aktörler arasındaki ilişkilerde yaşanan dönüşüm, hükümet sisteminde yaşanan değişimler ve küreselleşmenin kamu yönetimi üzerindeki etkileri sonucunda, Türk kamu yönetimi sistemi özellikle son çeyrek yüzyılda önemli dönüşümler yaşamıştır. Bu dönüşümün ayak izlerini ve sonuçlarını takip edildiğinde ise kamu yönetimi aygıtı içinde yer alan örgütlenme formlarının farklılıklar gösterdiği, aynı hizmetlerin birden fazla bakanlıkla ilişkilendirildiği görülmektedir. Geçmişte daha çok istisna olarak karşımıza çıkan bu örgütlenme formu günümüzde yaygın bir hale gelmiş ve birçok kamu hizmeti alanı çok sayıda ve farklı hukuki statüde örgüt yapıları altında sunulur olmuştur.
Bu çerçevede çalışmada merkezden yönetim ve yerinden yönetim yapılarının yanı sıra tek tek kamu hizmetlerinin örgütlenme modelleri ele alınmış ve örgütsel yapıları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
(Tanıtım Bülteninden)