Günümüzde gelişen bilgisayar teknolojileri ve bilgi-iletişim ağları yardımıyla veriler; çok hızlı bir şekilde işlenmekte, analiz edilmekte ve sınıflandırılarak kullanıcılara faydalı bilgi olarak sunulmaktadır. Bu süreç sonunda elde edilen bilgiler çok hızlı bir şekilde paylaşılmakta ve tüketilmektedir. Bilgisayar teknolojilerinde ve bilgi-iletişim ağlarındaki bu hızlı gelişmelerin yanı sıra küreselleşme, artan rekabet ve mamul yaşam sürelerinin kısalması gibi olgular da dikkate alınırsa; mikro düzeyde işletmeler, makro düzeyde de ülke ekonomileri açısından verimlilik, kalite ve risk yönetimi konuları eskiye oranla çok daha fazla önem arz etmektedir. Artık örgütler üst düzey teknolojinin kullanıldığı ve sürekli yeni gelişmeler doğrultusunda kullanılan bu teknolojilerin güncellendiği birer birim olarak tüm paydaşlarıyla ortak hareket etmek zorundadır.
Bu bağlamda sermaye ve insan kaynakları gibi iç dinamiklerin yanında; ekonomik, sosyal, yasal ve çevresel tüm dış faktörler de iş süreçlerinde etkili olmaktadır. Günümüz örgütlerinin başarısını ve piyasa değerini artırmak için iktisat, işletme, maliye, psikoloji ve sosyoloji gibi disiplinlerin sunduğu bakış açılarının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir. Bu bağlamda iktisadi ve idari bilim alanlarında çalışan araştırmacılara, farklı kuramsal ve ampirik çalışma konularında araştırma yapma fırsatı doğmuştur.
"Teori ve Uygulamalarla Güncel İşletme ve Ekonomi Araştırmaları" adlı bu kitap, iktisadi ve idari bilim alanlarında çalışan araştırmacıların bütüncül bir bakış açısıyla hazırladıkları çalışmaları bir araya getirmektedir.