Eserin birinci bölümünde teşebbüse ilişkin temel bilgiler verildikten sonra teşebbüsün unsurları ele alınmış, bu anlamda manevi unsuru, elverişli hareketi, hazırlık hareketi-icra hareketi ayrımını ve icra hareketlerinin tamamlanamaması veya sonucun gerçekleşmemesi incelenmiştir. Teşebbüsü tamamlanmış suçtan ayıran en önemli fark olan kanuni tipteki sonucun gerçekleşmemesi de unsurlardan sonuncusu olarak ele alınmıştır.
İkinci bölümde ele alınan konulardan biri teşebbüs konusuyla sıkı bir bağlantısı olan işlenemez suç kavramı olmuştur. Burada hareketin elverişsizliği ve konunun yokluğu hakkında ileri sürülen teoriler açıklanıp Yargıtay'ın tutumundan da örnekler verilmiştir. Yine bu bölümde aslında hata konusuyla ilgili olan ve failin suç işlediğini sandığı halde gerçekte suç teşkil etmeyen bir durumu ifade eden mefruz suç kavramı da kısaca incelenmiştir. Son olarak bu bölümde çeşitli suç türleriyle teşebbüsün ilişkisi incelenmiş, bunlardan bir kısmı, bu suçlara teşebbüsün mümkün olup olmaması sorunu bağlamında ele alınırken, bir kısmın da ise icra hareketlerinin başlaması konusunda ayrıca değerlendirme gereği duyulduğu için bu bölümde ele alınmıştır.
Üçüncü ve son bölümde ise, yine suça teşebbüsle sıkı bir bağlantısı olan gönüllü vazgeçme konusu incelenmiştir. Burada öncelikle gönüllü vazgeçme kurumunun kabul edilmesinin nedenleri konusunda ileri sürülen teoriler ele alınmış, daha sonra gönüllü vazgeçmenin kanunda düzenlenen türlerinin incelemesine geçilmiş, bu kapsamda önce gönüllü vazgeçmenin ilk hali yani icra hareketlerinin bitiminden önce failin gönüllü vazgeçmesi halinin şartları incelenmiştir. Alman içtihatlarından çok sayıda örnekler verilmiş ve somut olaylarda gönüllülüğün olduğu ve olmadığı olaylar yeri geldikçe Yargıtay kararlarından da örnekler verilerek ayrıntılı olarak ele alınmıştır.