Çatışma sonrası dönem, ulusal veya uluslararası bir hukuk düzeni içinde yaşayan herhangi düzeydeki bir toplumun, gerek teknik anlamda silahlı çatışma, gerekse diğer boyutlardaki şiddet olaylarıyla sarsılması ve yoğun insan hakları ihlalleri yaşamasının ardından gelen, çatışmaların azaldığı veya sona erdiği süreçtir.
Silahlı Çatışma ve İç Karışıklık Sonrası Dönemlerde İnsan Haklarının Korunmasında Birleşmiş Milletler'in Rolü başlıklı çalışmada temel olarak, gerek teknik anlamda silahlı çatışma, gerekse diğer boyutlardaki şiddet olaylarıyla sarsılması ve yoğun insan hakları ihlalleri yaşamasının ardından gelen, çatışmaların azaldığı veya sona erdiği süreç ele alınmıştır.
Kitap toplamda bir ön bölümden ve üç bölümden oluşmaktadır. Ön bölüm, her türlü şiddet olaylarını içerecek biçimde çatışma dönemlerini, birinci bölüm ise çatışma sonrası dönemleri ele almaktadır. Gerek silahlı çatışmalar, gerekse diğer şiddet olayları ele alınmış, ardından da çatışma sonrası dönemlerdeki barışa ulaşma, yeniden inşa ve bu süreçlerde Birleşmiş Milletler'in rolü açıklanmış. İkinci bölümde, çatışma sonrası dönemlerde insan hakları ve bunların Birleşmiş Milletler tarafından korunmasının nasıl olacağı irdelenmiş. Özellikle son yıllarda, geçiş dönemi adaletinin sağlanması önem kazanmış. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde, geçiş dönemi adaletinin sağlanması, ihlal edilen ve cezai fiil oluşturan insan hakları ihlallerinin ele alınmasının önemi ve Birleşmiş Milletler'in konuya yaklaşımı ele alınmış.
(Tanıtım Bülteninden)