Çalışma, milletlerarası ticarî ilişkilerin yapısını da nazara alarak iki kısımda hazırlanmış. İlk kısımda, sözleşme müzakere sürecinden başlayarak, milletlerarası ticarî sözleşmelerde bulunması gerekli asgarî unsurlar ele alınmaya çalışılmış. Daha sonra milletlerarası ticarette başat rol oynayan menkul satımı ve teslim şekilleri de incelenmeye çalışılmış.
Çalışmanın ikinci kısmında, taraflar arasındaki ticarî ilişkiden doğacak uyuşmazlıkların çözüm yolları ele alınmaya çalışılmış. Bu bağlamda, çekişmeli yargı öncesinde başvurulmasının uygun olduğu düşünülen alternatif uyuşmazlık çözüm yolları da ele alınmaya çalışılmış. Özellikle Türk hukukunda, konusu bir miktar paranın talep edilmesi olan ticarî davalarda dava şartı olarak kabul edilen arabuluculuk kurumunu, milletlerarası ticarî ilişkiler bakımından ele alınmaya çalışılmış. Milletlerarası nitelikli arabuluculuk kararlarının, diğer ülkelerde etkin olup olmayacağı hususundaki tartışmalara son vermek amacı ile hazırlanan, kısaca Singapur Antlaşması olarak ifade edilen, arabuluculuk kararlarının uygulanmasına ilişkin Antlaşmaya da yer verilmiş. Özellikle tahkim ve devlet yargılaması sonucunda verilen kararların, diğer ülkelerde hüküm ve sonuç doğurmaları da bu bölümde incelenmiş.
Çalışmada, doktriner tartışmaları detaylı olarak ele almak yerine, Yargıtay kararları bağlamında konuların ele alınmasının uygulayıcıya daha yararlı olacağı düşünülmüş. Bu bağlamda, 600'ün üzerinde BAM ve Yargıtay kararına kitapta yer verilmiş.
(Önsözden)