Bu baskıda, kitaba üçüncü (hak kavramı, türleri, kazanılması ve kaybedilmesi) ve dördüncü (hukuki işlemler) bölümler eklenmiş ve kitabın kapsamı genişletilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1 ile 7. maddeleri arası başlangıç hükümlerini içermektedir. "Başlangıç Hükümleri" başlığını taşıyan bu kitap, Medeni Hukuk kitap serisinin I. cildini oluşturmakta olup öncelikle lisans düzeyindeki öğrencilerin ders kitabı ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanmıştır.
Bu kitap, hukuk fakültelerinde birinci sınıfta okutulan medeni hukuk dersinin ilk kısmını oluşturmaktadır. Bu kitapta, hukuk fakültelerinde ayrıca hukuk başlangıcı (hukuka giriş) adı altında bir ders okutulduğundan, hukuk başlangıcı konularına yer verilmemiştir. Kitapta işlenen konular, Türk Medeni Kanunu'nun başlangıç hükümleri dikkate alınarak belirli bir sistematik içinde ele alınmıştır. Bu amaçladır ki medeni hukukunun tanımı, diğer sosyal düzen kurallarıyla ilişkisi, medeni hukukun dalları, medeni hukukun özellikleri, medeni hukukun temel kaynakları, hâkimin hukuk yaratması, medeni hukukun uygulanması, hâkimin takdir yetkisi, dürüstlük kuralı, hakkın kötüye kullanılması, iyiniyet, ispat kuralları, resmi sicil ve senetler gibi medeni hukuka özgü konular yalın bir dilde ve olabildiğince basit bir şekilde anlatılmıştır.