Çalışma konusu üç ana bölümde incelenmiş.
Çalışmanın birinci bölümünde; kira sözleşmesinin tanımı, hukuki niteliği, unsurları ile kira sözleşmesi konusuna genel bir giriş yapılmış. Ardından kira sözleşmesinin süresi ve zımni yenilenme konusu üzerinde durulmuş. Son olarak da kira sözleşmesinin sona erme halleri ele alınmış.
Çalışmanın ikinci bölümünde; konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesi incelenmiş olup konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesinin tanımı, hukuki niteliği ve unsurları ele alınmış. Ardından konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesinin şekli ve geçerliliği konusu üzerinde durulmuş. Son olarak da konut ve çatılı işyeri kira sözleşmeleri hakkındaki özel hükümlerin uygulama alanı ve kira sözleşmesinin sona erme halleri ele alınmış.
Üçüncü bölümde ise; çalışmanın ana konusunu oluşturan konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesinin kiraya veren tarafından ihtiyaç nedeniyle sona erdirilmesi Yargıtay kararları eşliğinde incelenmiş. Bu bölümde konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesinin sona ermesinin şartları genel olarak açıklanarak, akabinde Yargıtay uygulamaları, BK ve GKHK döneminde verilen kararlar ve doktrindeki görüşler kapsamında konut ve çatılı işyeri ihtiyacı kabul edilen durumlar incelenmiş. Son olarak da; tahliye davaları usul hukuku bakımından ele alınarak; tahliye sebeplerinin sınırlılığı, görevli ve yetkili mahkeme, davanın tarafları, dava açma süresi, tahliye kararının icrası ve yeniden kiralama yasağı üzerinde durulmuş.