Temsil kavramı için çeşitli kategorilerde ayrım yapılabilir. Buna göre ilk yapılabilecek ayrım, iradi - yasal temsil ayrımıdır. İradi temsil, kişinin kendi iradesiyle kendisini temsil etmesi için bir başkasına yetki vermesine dayanır. Yetki verilirken, kanunun çizdiği sınırlar çerçevesinde kişinin özgürlüğü mevcuttur. Yasal temsilde ise temsil olunan kişinin serbest bir iradesi söz konusu değildir. Yasa hükümleri uyarınca bir hukuki işlem yapabilmesi için kendisini temsilci aracılığıyla temsil ettirmesi gereklidir.
Temsil için yapılabilecek bir başka ayrım, doğrudan - dolaylı temsil ayrımıdır. Doğrudan temsilde, temsil olunan adına hareket eden temsilcinin yaptığı irade açıklamasıyla hukuki işlemin sonuçları doğrudan temsil olunana geçer. Dolaylı temsilde ise temsilci kendi adına hareket eder ve hukuki işlem onun şahsında sonuç doğurur; dolaylı temsilci bu sonuçları temsil olunana devretmekle yükümlüdür. Son olarak aktif - pasif temsil ayrımı da yapılabilecektir. Aktif temsilde, temsilci temsil olunan adına kendi iradesini açıklayarak hukuki işlem yapar. Pasif temsilde ise temsilci aktif olarak hareket etmez; kendisine üçüncü kişi tarafından yapılmış olan irade açıklaması, sanki temsil olunana yapılmış gibi sonuç doğuracaktır.
Çalışma da temsil ayrımları konusunda gerekli açıklamalar yapılırken, dolaylı temsil ve yasal temsil kavramları ile ilgili olarak kısa bilgiler verilmiştir. İsviçre Borçlar Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümleri dikkate alındığında, bu iki kanunda da doğrudan ve iradi temsile ilişkin hükümlerin yer aldığı görülmektedir. Bu sebeple çalışma, söz konusu kavramlarla ilgili olarak yürütülmüştür.