Çalışmanın teorik arka planı iki bölümde verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde işletme grupları tanımlanmış, ortaya çıkaran ve devamlılığını sağlayan koşulların neler olduğu açıklanmıştır. Geç sanayileşmenin koşulları ortaya konarak işletme gruplarını etkileyen hipotezler açıklanmıştır. Genel olarak sahiplik yapıları açıklandıktan sonra, işletme gruplarında tercih edilen sahiplik ve kontrol yapılarının açıklanmaya çalışılmıştır.
Çalışmanın ikinci bölümünde ise işletme gruplarının izledikleri stratejileri ele alınmış büyümenin hangi stratejiler doğrultusunda yapılabileceği açıklanmıştır. Özellikle çeşitlendirme stratejilerinin ilişki dereceleri, uluslararasılaşma boyutu değerlendirilmiştir. Ekonomik koşulların ve Globalleşme sürecinde Dünyanın getirdiği yeni zorluklar işletme gruplarını çeşitlendirme derecelerini azaltarak çok odaklı stratejilere doğru yönlendirdiği varsayımı ortaya konarak bu boyutunda araştırmada test edilmesi amaçlanmıştır. Uygulanan stratejilerin sahiplik yapıları ile etkileşimleri incelenmeye çalışılmıştır.
Üçüncü bölümde araştırma sınırlılıkları içerisinde özellikle doğru veri elde etme noktasındaki engeller aşılmaya çalışılmıştır. Türkiye koşullarında sağlıklı veri bulma konusundaki zorluklar nedeni ile araştırma süreci yavaş ilerlemek zorunda kalmıştır. Elde edilen verilerin analizi ile araştırma soruları çerçevesinde araştırma örneklemi değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerle sahiplik yapıları belirlenerek ortaya çıkan yapıların strateji ile ilişkileri değerlendirilmiştir.