Çalışmamızın ilk bölümünde idarenin sorumluluğu konusu kusurlu ve kusursuz sorumluluk alt başlıklarıyla açıklanacak olup, hizmet kusuru ve idarenin kusursuz sorumluluk ilkeleri ele alınacaktır.
İkinci bölümde ise tezimizin konusu olan sosyal risk ilkesi konusu ayrıntılı olarak izah edilecektir. Bu bölümde en başta sosyal ilkesi kavramı ve sosyal risk ilkesinin tarihsel gelişimi konusuna, ardından sosyal risk ilkesinin münferit olaylara uygulanabilirliği tartışmasına yer verilecektir..
Çalışmanın devamında en çok tartışma konusu olan hususlardan olan idarenin sorumluluğunun şartları konusu sosyal risk ilkesi boyutuyla birlikte açıklanacaktır. Bu şartlardan fiil ve nedensellik bağı hususundaki tartışmalara da değinilerek konu geniş kapsamlı olarak değerlendirilecektir.
Ardından sosyal risk ilkesi bağlamında idarenin sorumluluğu kaldıran veya azaltan nedenle konusuna yer verilerek, idarenin sorumluluğunu azaltan veya kaldıran sebepler açıklanarak sosyal risk ilkesine açısından gösterdiği özellik irdelenecektir.
Sosyal risk ilkesinin ayırt edici özelliklerine de ayrı başlıklarda yer verilecek ve sosyal risk ilkesinin uygulaması konusunda terör olayları, kitle hareketleri ve doğal afetler başlıkları altında sosyal risk ilkesinin bu durumlar için uygulanması konusu doktrindeki görüşler ve yargı kararlarıyla birlikte ele alınacaktır.