Çalışmamız giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde sulh ve sulhu hedefleyen uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile sulhe teşvik kavramı ve türleri, hâkimin sulhe teşvikinin amacı, niteliği üzerinde durulmuş; hâkimin sulhe teşvikinin yargılama ilkeleri ile ilişkisi değerlendirilmiş; karşılaştırmalı hukukta ve Türk hukuk tarihinde hâkimin sulhe teşviki incelenmiştir.
İkinci bölümde hukuk yargısında hâkimin sulhe teşviki yazılı ve basit yargılama usulünde mevcut genel ve özel düzenlemeler çerçevesinde ele alınmış; hâkimin sulhe teşvikinin şartları, şekli ve usûlü, sulhe teşvik faaliyetinde hâkimin rolü ve yetkisi ile teşvik faaliyetinin konusu, yeri, zamanı ve sonuçları üzerinde durulmuş; sulhe teşvik ödevinin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinin sonuçlarına değinilmiştir.
Üçüncü bölümde tahkim yargılamasında hakemin sulh teşviki incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise sulhe teşvik kurumunun işlevselliği konusunda değerlendirmelerde bulunularak, sulhe teşvikin daha etkin ve işler hale getirilebilmesi için bazı çözüm önerileri getirilmiş, devamında da sonuç kısmı ile çalışma sona erdirilmiştir.