Geleneksel (kovansiyonel) ve organik tarımın temel dayanağı gübredir. Gübresiz tarım düşünülemez. Ancak birim gübreden çevreye zarar vermeden en yüksek ürün alınması günümüzde tarımın en önemli sorunlarından biri olmuştur. Son yıllarda gübre uygulamalarının toprak ve yaprak analizlerine dayanılarak yapılması, AB Uyum Programı çerçevesinde yürürlüğe giren yönetmeliklerle ülkemizde zorunlu hâle getirilmiştir.
Analiz sonuçlarına dayanılarak gübrelerin uygulanması, çevreye verilecek zararı en aza indirebileceği gibi üreticilerin aile bütçesine olduğu kadar ülke bütçesine de olumlu ve önemli katkıda bulunacaktır. Dış alım yoluyla satın alınan gübrelere döviz olarak ödenen para her geçen yıl artmakta ve çok yüksek miktarlara ulaşmaktadır. Dış alım yoluyla gübre satın alanların, gübre ticareti yapanların ve özellikle de geçimini tarımdan sağlayanların gübrelerin özelliklerini iyi bilmeleri ve gübrelerin etiketlerinde belirtilen bitki besin elementlerini tam olarak içerip içermediklerinden emin olmaları gerekir. Bu da ancak gübrelerin analizleriyle doğrulanabilir.
Gübre analizleri, özellikleri nedeniyle belli laboratuvarlarda yapılan ve farklı yöntemlerin kullanılmalarını gerektiren analizlerdir. Ayıca yönetmeliklerde belirtilmiş ilkelere uygun şekilde gübre örneklerinin alınıp analiz laboratuvarlarına aktarılması, analize hazırlanması ve uygun yöntemlerle gerçekleştirilecek analiz sonuçlarının usulüne göre rapor edilmesi gerekmektedir. İşte bu kitabın temel amacı; laboratuvarlarda görev yapan elemanlara gübre analizleriyle ilgili ana bilgileri vermek, gübre örneklerinin alınmasından başlayarak analize hazırlanmasına değin yapılması gereken işlemleri açıklamaktır.
Kitapta gübrelerin özelliklerine göre yöntemlerin nasıl ve ne şekilde uygulanacağı açıklanmış, sonuçların hesaplanması örnekler verilerek gösterilmiştir.