Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğu Arş. Gör. Alican Çalışkan  - Kitap

Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğu

1. Baskı, 
Aralık 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
233
Barkod:
9786255994639
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
610,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Endüstri toplumu, üretim ve tüketim alışkanlıklarını dönüştürerek, seri üretimle gelen riskleri ve bu risklere bağlı olarak gelişen ürün sorumluluğu rejimini hayatımıza kazandırmıştır. Bu rejimin en çok öne çıktığı alanlardan biri ise, hiç şüphesiz, insan sağlığını doğrudan etkileyen gıda ürünleridir. Her yıl dünya genelinde milyonlarca insan, gıda kaynaklı sorunlar nedeniyle zarar görmekte ve yüz binlercesi hayatını kaybetmektedir. Bu durum, gıda üreticilerinin hukuki sorumluluğunu ulusal ve uluslararası boyutta kritik bir mesele haline getirmiştir. Günümüzde karmaşıklaşan tedarik zinciri sebebiyle gıda ürünleri genellikle perakende satıcılardan temin edilmekte, bu da pek çok durumda gıda üreticisi ile gıdanın kullanıcısı arasındaki sözleşmesel bağın yokluğunu beraberinde getirmektedir. İşte tam da bu noktada, haksız fiil sorumluluğuna dayanan ürün sorumluluğu devreye girmektedir. Bu kitap, gıda üreticilerinin hukuki sorumluluğunu ÜGTDK ile bu kanunun sorumluluk hükümlerinin dayanağı olan 85/374 sayılı AB Direktifi çerçevesinde ele almaktadır. Ayrıca, 2024/2853 sayılı Yeni Ürün Sorumluluğu Direktifi'nin getirdiği yenilikler ve değişiklikler de gıda üreticisinin sorumluluğu üzerindeki etkileri ölçüsünde incelenmiştir.
Kitapta, bir ürün olarak gıda kavramı, gıdaların insanlar üzerindeki etkileri, gıda üreticisinin hukuki sorumluluğunun tarihsel gelişimi, sorumluluğun hukuki niteliği, gıdalardaki uygunsuzluk halleri, gıdadaki uygunsuzluk sonucunda ortaya çıkan zararlar, uygunsuzluk ile zarar arasındaki nedensellik bağı, sorumluluğun tarafları, sorumluluktan kurtulma halleri ve sorumluluğu sınırlayan durumlar etraflı bir şekilde ele alınmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Gıda Kavramı ile Gıda Uygulamalarının İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri ve Üreticinin Sorumluluğu Perspektifinden Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunun Gelişimi
.
Gıda Üreticisinin Sorumluluğunun Hukuki Niteliği
.
Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunun Koşulları
.
Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunun Tarafları ve Sorumluluğun Sınırlandırılması
Kitapla İlgili Kategoriler
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
İÇİNDEKİLER 
GİRİŞ 
BİRİNCİ BÖLÜM 
GIDA KAVRAMI İLE GIDA UYGULAMALARININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE ÜRETİCİNİN SORUMLULUĞU PERSPEKTİFİNDEN GIDA ÜRETİCİSİNİN HUKUKİ SORUMLULUĞUNUN GELİŞİMİ 
I. Gıda Kavramı, Gıda Tüketimi ve Gıda Güvenliği 
A. Gıdanın Tanımı ve Kapsamı 
B. Endüstriyel Toplumda Gıda Üretimi ve Tüketimi 
C. Gıda Güvenliği 
D. Ürün Olgusu İçerisinde Gıda Kavramı 
A. Genel Gıda Üretim Süreci 
B. Gıda Katkı Maddeleri 
C. Bulaşanlar ve Kalıntılar 
D. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar 
III. Ürün Sorumluluğu Perspektifinden Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunun Gelişimi 
A. Genel Olarak Ürün Sorumluluğunun Tarihsel Gelişimi 
B. Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunun Tarihsel Gelişimi 
IV. Ara Sonuç 
İKİNCİ BÖLÜM 
GIDA ÜRETİCİSİNİN SORUMLULUĞUNUN HUKUKİ NİTELİĞİ 
I. Sorumluluğun Hukuki Niteliğine Dair Genel Bir Bakış 
II. Sözleşmesel Sorumluluk Esasına Göre Değerlendirme 
A. Genel Sözleşmesel Sorumluluk Açısından İnceleme 
B. Sözleşmenin Nisbiliği İlkesini Esnetmeye Yönelik Görüşler 
III. Kusura Dayanan Genel Haksız Fiil Sorumluluğu Esasına Göre Değerlendirme 
A. Meselenin Genel Olarak Kusura Dayanan Haksız Fiil Sorumluluğu Çerçevesinde Ele Alınması 
B. Kusura Dayanan Haksız Fiil Sorumluluğunun Elverişliliğinin Değerlendirilmesi 
IV. Kusursuz Sorumluluk Esasına Göre Değerlendirme 
A. Kusursuz Sorumluluğa Duyulan İhtiyacın Sebebi 
B. Kusursuz Sorumluluğun Uygulanması İçin Önerilen Çözümler 
C. TBK m. 66'da Düzenlenen Çalıştıranın Sorumluluğu Açısından İnceleme 
D. Tehlike Sorumluluğu Açısından İnceleme 
V. Ara Değerlendirme ve ÜGTDK Bağlamında Gıda Üreticisinin Sorumluluğunun Hukuki Niteliğinin Tespiti 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
GIDA ÜRETİCİSİNİN HUKUKİ SORUMLULUĞUNUN KOŞULLARI 
I. Gıdanın Uygunsuz Olması 
A. Genel Olarak Uygunsuzluk Kavramı 
B. Genel Olarak Hata Kavramı 
C. Uygunsuzluk ve Hata Kavramlarının Karşılaştırılması ve ÜGTDK Kapsamında Uygunsuzluk Şartının Değerlendirilmesi 
D. Gıdanın Uygunsuzluğu 
II. Uygunsuz Gıdadan Dolayı Zarar Doğması 
A. Maddi Zararlar 
B. Manevi Zararlar 
III. Gıdadaki Uygunsuzluk ile Zarar Arasında Nedensellik Bağı Bulunması 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 
GIDA ÜRETİCİSİNİN HUKUKİ SORUMLULUĞUNUN TARAFLARI VE SORUMLULUĞUN SINIRLANDIRILMASI 
I. Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunun Tarafları 
A. Sorumlu Kişiler 
B. Tazminat Talebinde Bulunabilecek Kişiler 
II. Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğunda Sorumluluğun Sınırlandırılması 
A. Sorumluluktan Kurtulma Halleri 
B. Gıda Üreticisinin Hukuki Sorumluluğu Açısından Sorumsuzluk Anlaşmaları 
C. Tazminatın Belirlenmesi 
D. Zamanaşımı 
SONUÇ