Türk Ticaret Kanunu'nun Mecliste kabul edilip resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte, uzun yıllar hakkında çok yazılıp konuşulan Bağımsız Denetim ve Muhasebe Standartları uygulamaları resmi nitelik kazanmıştır.
660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurularak, Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturma ve Bağımsız Denetim yaptırma konularında yetkilendirilmiştir. 2012/4213 sayılı ve 19/12/2012 tarihli BKK ile hangi işletmelerin bağımsız denetime tabi oldukları açıklanmıştır. Bu kararda değişiklik yapan 14/03/2014 tarih ve 2014/5973 sayılı karar ile bağımsız denetime tabi olma sınırları aşağı çekilmiştir. Böylece daha geniş bir işletme kitlesi bağımsız denetim kapsamına girmiştir. Bu kapsamın gittikçe genişletileceği açıktır.
Buna paralel olarak, gerek muhasebe standartlarına ve gerekse bağımsız denetim konularına hâkim bir yetkin kadronun varlığı önem kazanmıştır. Birçok meslek mensubu bu yetkiyi almıştır. Artık bağımsız denetim ve muhasebe standartları ile ilgili yayınlar, söz konusu meslek mensuplarının temel kaynaklarını teşkil etmektedir.
İşte bu meyanda biz de meslektaşlarımıza bir rehber niteliğini taşıyacak elinizdeki kitapçığı hazırlamış bulunuyoruz. Kitapçık, bağımsız denetim uygulamasının ana konularının tamamını, fakat ayrıntıya girmeden görsel olarak kapsamaktadır. Bu kapsamı ile bağımsız denetime genel bir bakış amaçlanmıştır. Bağımsız denetim uygulamasının ayrıntıları şüphesiz KGMDSK tarafından onaylanan ve yayınlanan Bağımsız Denetim Standartlarında yer almaktadır. Bağımsız denetçilerin bu standartları iyi bilmesi gerekmektedir. (Önsöz’den)