Bu kitabın temel amacı, gerek AB düzeyinde gerekse de bireysel üye ve aday ülkeler nezdinde sağlık ve sağlık hizmetlerine ilişkin planlama, politika, sistem, reform, finansman, yönetim, ekonomi ve mevzuat tartışmalarını sistematik bir çerçevede ortaya koymaktır. Kitap, toplam olarak altı bölümden oluşmaktadır.
Kitabın birinci bölümünde uluslarüstü bir organizasyon olan AB'ye ilişkin genel bilgilere yer verilmektedir.
İkinci bölümde AB'nin sosyal boyutu kapsamında Avrupa sosyal modeli, AB Sosyal Modeli ve AB sosyal politikaları irdelenerek sağlık politikalarının bu bağlamdaki konumu tartışılmaktadır.
Üçüncü bölümde AB sağlık politikaları incelenmektedir.
Dördüncü bölümde AB iç pazarı, serbest dolaşım ve sağlık politikaları ilişkileri konusu ele alınmaktadır.
Beşinci bölümde AB'nin diğer politikaları ve sağlık konusu ele alınmaktadır. Bu bölümde, adı geçen politikaların sağlığı ilgilendiren boyutları ele alınmaktadır.
Altıncı bölümde AB'ye üye ve aday ülkelerin sağlık sistemleri ve politikaları karşılaştırmalı bir çerçevede ele alınmakta ve incelenmektedir.
AB dinamik bir süreç olduğundan, bu çalışmada temelde tarihsel ve mevcut duruma dayalı bir analiz yapılarak AB düzeyindeki ve bireysel ülkelerdeki sağlık ve sağlık politikaları tartışmaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla bu kitabın, AB'nin ve ülkelerin dinamik yapısı ve bu yapının beraberinde getirdiği hızlı ve sürekli bilgi üretimi süreci gözetilerek değerlendirilmesinde fayda vardır.
(Önsöz'den)