Avrupa Birliği El Kitabı adını taşıyan bu eser, Avrupa Birliği üyelik sürecinin son dönemecinde Türkiye kamuoyunun Avrupa Birliğini yakından tanıması amacıyla hazırlanmıştır.
Türkiye'nin 200 yıllık Batılılaşma çabasının son halkasını oluşturan Avrupa Birliği adaylığı, Gümrük Birliğinin gerçekleştiği 1990'ların ikinci yarısından itibaren Türk toplumunun tüm kesimlerinin en önemli gündem maddesi haline gelmiştir. Bununla birlikte, ülkemizde AB hakkındaki bilgi birikiminin derinlikten uzak olduğu, aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de yer aldığı pek çok kişinin, Avrupa Birliği ile Türkiye'nin de üyeleri arasında yer aldığı Avrupa Konseyini birbirine karıştırdığı, genel olarak Türk toplumunda Avrupa Birliğinin yeterince tanınmadığı gözlenmektedir. Bu da büyük miktarda Avrupa Birliği konusunda rehber niteliği taşıyacak eserlerin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. AB konusundaki söz konusu boşluğu bir nebze de olsa doldurmak niyetiyle hazırlanan eser, bir yandan Türkiye–AB ilişkilerinde, öte yandan Avrupa bütünleşmesinin tarihi seyrinde ve günümüzde ortaya çıkan temel kavram, kurum ve kişileri içermektedir.
Okuyucunun anlayabileceği üslup içerisinde ve alfabetik sıra esas alınarak hazırlanan eser, bu yapısıyla, Avrupa Birliği alanında temel başvuru kaynağı niteliği taşımaktadır.