Tanzimat Dönemi Osmanlı Vergi Hukuku Doç. Dr. Abdüllatif Şener  - Kitap

Tanzimat Dönemi Osmanlı Vergi Hukuku

1. Baskı, 
Ağustos 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x20
Sayfa:
374
Barkod:
9786254493560
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
125,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Kitapta yalnızca vergilerin değil; devlet, ekonomi ve toplumsal yapımızın günümüze ulaşan serüveni gözler önüne serilmektedir.
Bu çalışmada Tanzimat Dönemi başlangıç noktası alınmak suretiyle, Türk vergi hukuku ve sisteminin günümüze ulaşan izleri sürülmektedir.
O günden bugüne mali yükümlülüklerin gelişimi, adeta ''vergi'' kavramındaki değişimin tarihi niteliğindedir. Tanzimat'la örfi vergiler kaldırılmış, yerine az çok ödeme gücünü kavramayı amaçlayan yeni bir vergi getirilmiştir. Vergi'' bu yeni verginin adıdır. Daha sonraları ise reform düşüncelerinin bir ürünü olarak uygulanan emlak vergisi'', temettü vergisi'', patent vergisi'', müsakkafat vergisi'' söz konusu kavramı tekil ve özel anlamından uzaklaştırmış ve Cumhuriyet Dönemi'nde gelir vergisi'', kurumlar vergisi'', katma değer vergisi'' olarak yaygınlaştırmıştır. Diğer yandan vergi'' kavramı ile ifade edilmeyen aşar'' ve ağnam'' gibi geleneksel Osmanlı vergileri hem kavram hem de fiili olarak kaldırılırken vergi'', mali yükümlülüklerin tamamını ifade eden bir kavrama dönüşmüştür.
Okuyucu sayfalar ilerledikçe günümüz Türkiye'sindeki devlet, ekonomi ve toplumsal yapının dünden bugüne izlerini sürmeye en elverişli kavramın vergiler olduğunu keşfedecektir.
(Tanıtım Bülteninden)
Yorumlar